"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Οργιο παρανομιών στα παζάρια των Δήμων,

Η «ταρίφα» κυμαίνεται από 130 ως 160 ευρώ ανά 4 τετραγωνικά μέτρα
 
Kάθε ευρώ που πηγαίνει στο παραεμπόριο φεύγει από τη νόμιμη αγορά.
Οργιο παρανομίας παρατηρείται στα θρησκευτικά παζάρια, με την ανοχή των δήμων, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Μάλιστα η «ταρίφα» κυμαίνεται από 130 ως 160 ευρώ ανά 4 τετραγωνικά μέτρα για δύο ημέρες για κάθε άδεια.

Συγκεκριμένα έλεγαν ότι διάφοροι επιτήδειοι που ενδημούν στις διοικήσεις των σωματείων των πλανόδιων επαγγελματιών ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται σε διάφορους δήμους, σε συνεργασία με παράγοντες της δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μόνο στην περιοχή της Αττικής τις μισές μέρες του χρόνου πραγματοποιούνται παζάρια. Και φυσικά αυτή η πρακτική πλήττει όχι μόνο τους πλανόδιους εμπόρους, οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν με καπέλο τη θέση σε ένα «καλό» παζάρι. Παράλληλα, το σωματείο λειτουργεί και ως «προμηθευτικός όμιλος» για τα προϊόντα που διακινούνται.

Ετσι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα καθώς και το στεγασμένο εμπόριο για το οποίο η διαφυγή εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κλιμάκια του υπουργείου έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη των σωματείων κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούν. Και γι' αυτό τον λόγο η γενική γραμματεία Εμπορίου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δήμους προκειμένου ο αριθμός των αδειών να ρυθμίζεται σε κεντρικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της Περιφέρειας, μετά από εισήγηση από τους δήμους. Και πρόσθεσαν ότι ο ρόλος του καταναλωτή είναι σημαντικός στην πάταξη του παραεμπορίου γιατί κάθε ευρώ που πηγαίνει στο παραεμπόριο φεύγει από τη νόμιμη αγορά.
Επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Εποπτείας της Αγοράς κ. Γ. Στεργίου δήλωσε ότι υπάρχει απροθυμία από τους δήμους να δώσουν στοιχεία για στέκια, κατασχέσεις - καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι υπερήφανος από την ανταπόκριση των Δήμων να μας υποδείξουν που είναι τα στέκια που παραεμπορίου. Αν και από τον Ιούνιο τους έχουμε ζητήσει με αλληλογραφία να μας δώσουν στοιχεία για κατασχέσεις - καταστροφές προϊόντων που παραεμπορίου μόνο 25 Δήμοι επί συνόλου άνω των 300 πανελλαδικά ανταποκρίθηκαν».
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των δήμων που δεν έχουν ανταποκριθεί περιλαμβάνονται κι οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης. Συνολικά οι κατασχέσεις - καταστροφές από τους 25 δήμους που ανταποκρίθηκαν ανήλθαν σε 138 την περίοδο Αυγούστου - Δεκεμβρίου του 2011. Ειδικότερα, στο Δήμο Περάματος ανήλθαν σε 27, Κοζάνης 1, Νέας Ιωνίας 12, Σύρου 2, Φλώρινας 5, Δράμας 1, Πειραιά 2, Φιλοθέης 5, Πέλλας 4, Αγ. Δημητρίου 40, Χίου 2, Ελευσίνας 5, Κομοτηνής 2, Αμαρουσίου 6, Ελληνικού 4, Καλαμαριάς 4, Γαλατσίου 3, Καβάλας 10, Φωκίδος 1 και Ωραιοκάστρου 2.
Από την άλλη πλευρά ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι προϊόντος του χρόνου αυξάνεται η παραβατικότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΥΠΕΑ κατά 200% αυξήθηκαν οι διαπιστωθείσες παραβάσεις, οι οποίες έφθασαν στη διάρκεια του 2011 στις 1.354 όταν το 2010 ήταν μόλις 452 - αυξήθηκε όμως κι ο αριθμός των ελεχθεισομένων επιχειρήσεων. Ετσι σε σύνολο 6328 επιχειρήσεων που ελέγχθησαν, διαπιστώθηκαν 1354 παραβάσεις, ενώ το 2010 σε σύνολο 4.690 επιχειρήσεων οι παραβάσεις ήταν 452.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι κυρώσεις με τα διοικητικά πρόστιμα να έχουν αυξηθεί κατά 218% στα 1.288, οι ποινικές διώξεις μειώθηκαν στις 30 από 47, 66 παραπέμφθηκαν στις περιφερειακές ενότητες, στις 12 παραπέμφθηκαν στον ΟΛΑΑΠ, στις 32 ανήλθαν τα πρωτόκολλα κατάσχεσης - καταστροφής από τον Ιούνιο 2011 και στις 226 οι εκθέσεις ελέγχου για μη έκδοση αποδείξεων προς ΔΟΥ.
Είδος Παράβασης:
- Σήμανση προϊόντων: 711.500 (190.500)
- Λαϊκές Αγορές: 207.100 (66.900)
- Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων 59.000 (105.000)
- Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια 223.290 (-)
Οι παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να τηρούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, με της σήμανση των προϊόντων (προέλευση), και σε ό,τι αφορά την τιμή όπως στη Βαρβάκειο, στέρηση υπαλλήλων, αδειών, αδήλωτο μη ασφαλισμένους εργαζόμενους, παραπλανητικό τρόπο υπόδειξης τιμής. Μαύρη εργασία, παραπλανητικές ετικέτες (πχ κρεμμύδια Αιγύπτου για Θηβών). Στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα η πιο συχνή παράβαση είναι η ύπαρξη άλλης τιμής στο ράφι και άλλης στο ταμείο.
Και τέλος ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ.Στ. Κομνηνός αναφερόμενος στις αλλαγές που ετοιμάζονται στη νομοθεσία για τις προσφορές είπε ότι σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ επεξεργάζονται την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών των καταστημάτων σε Portal, στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου, το οποίο θα είναι ανοικτό στον καταναλωτή, ενώ μέσω αυτού θα γίνεται έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς ενώ εκτιμάται ότι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου