"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, "Ο εθελοντισμός, δεν είναι απλά μια έννοια με ασαφές και απροσδιόριστο περιεχόμενο, είναι μία απόφαση ευθύνης του καθενός μας"


Με ομιλία  για τη σημασία και τη συμβολή του εθελοντισμού στην κοινωνία των πολιτών παρενέβη ο Πρόεδρος του Συμβ. Νέων του Δήμου Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης , στο τριήμερο συνέδριο κατά της φτώχειας, που διοργανώθηκε από το Δήμο της πόλης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του  Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κος Βουγιουκλάκης τόνισε ότι ο εθελοντισμός είναι  έννοια που αναφέρεται  συχνά, έννοια που έχει επιστρατευτεί πολλάκις για να χαρακτηρίσει δράσεις, πρωτοβουλίες και ενέργειες συμπληρώνοντας ότι «αναπόφευκτα όμως η έννοια επιστρατεύεται και ως προκάλυμμα δράσεων για να υποκρύπτει υστερόβουλες επιδιώξεις και σκοπούς. Καθίσταται επομένως επιτακτική  η  ανάγκη να δημιουργήσουμε διακριτά όρια στην έννοια αυτή.»

Στη συνέχεια τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την  ανάπτυξη  πνεύματος εθελοντισμού  αποτελούσε ανέκαθεν η συνειδητοποίηση της ατομικής ευθύνης  του καθενός μας μέσα στην κοινωνία των πολιτών και συνέχισε λέγοντας ότι αφορμή για τη μετουσίωση του πνεύματος αυτού σε δράση αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη και σήμερα τα κακώς κείμενα που εμφανίζουν οι οργανωμένες κοινωνίες. «Είναι τα κακώς κείμενα που στερούν  από αρκετούς συμπολίτες μας τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι τα κακώς κείμενα που στερούν από τους σημερινούς νέους της χώρας μας τα όνειρα για μια αξιοπρεπή διαβίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος των νέων της Γλυφάδας ξεκαθάρισε ότι ο εθελοντισμός,  δεν είναι απλά μια έννοια με ασαφές και απροσδιόριστο περιεχόμενο, καθιστώντας σαφές ότι είναι μία απόφαση ευθύνης του καθενός μας. «Είναι ένας τρόπος να καταδείξεις στην πράξη τις ελλείψεις και τις παθογένειες ενός κράτους, ενός Δήμου, ενός φορέα, και παράλληλα να αναλάβεις  την ευθύνη να τις επισημάνεις, να τις αντιμετωπίσεις  και να τις λύσεις, εν ονόματι του κοινωνικού συνόλου», σημείωσε.


            Εν συνεχεία έκανε και μία σύντομη αναφορά των πεπραγμένων του συμβουλίου Νέων του Δήμου: «Το όργανο που έχω την τιμή να προΐσταμαι εκφράζει τους νέους της πόλης μας. Συστάθηκε σε κάθε Δήμο της χώρας με νόμο που ψήφισε το σύνολο σχεδόν της Βουλής, με σκοπό να  δώσει θεσμική υπόσταση στη νεολαία του κάθε Δήμου, να δώσει με άλλα λόγια βήμα και φωνή στους νέους πολίτες της κάθε τοπικής κοινωνία» και τόνισε: « Όπως σας ανέφερα όμως και πριν ο εθελοντισμός δεν υλοποιείται με τα λόγια , ο εθελοντισμός πρέπει να μετουσιώνεται σε πράξεις.  Δενδροφυτεύσεις , φεστιβάλ νεολαίας, ημερίδες για τη μαθητιώσα νεολαία, συνεισφορά σε ανθρώπινο δυναμικό στο σώμα Δασοπυρόσβεσης του Δήμου και σε κάθε φυσική καταστροφή της πόλης μας, ραδιομαραθώνιος για εθελοντικό σκοπό, καθαρισμοί, ημερίδες περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα της πόλης, καθώς και  πολλά άλλα,  αποτυπώνουν τη δράση μας μέχρι σήμερα» και συμπλήρωσε με έμφαση: «Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι για τις δράσεις μας αυτές δεν επιβαρύναμε ούτε με 1 ευρώ τον προϋπολογισμό του Δήμου. Θεωρούσαμε και θεωρούμε το χαρακτήρα του εθελοντισμού μία καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποτελεί πάγια μας αρχή ότι οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιβραβεύονται  αποκλειστικά και μόνο από αυτό το απερίγραπτο αίσθημα ικανοποίησης και ευφορίας που βιώνεις όταν τις τελείς. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η επιβράβευση να είναι υλική και να προέρχεται από τον κρατικό κορβανά. Γι αυτό και το συμβούλιο Νέων του Δήμου Γλυφάδας παρέδωσε όλα αυτά τα χρόνια  ακέραιο  το χρηματικό ποσό που δικαιούταν δια νόμου και είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμού του Δήμου. Και το ίδιο θα συνεχίσει να πράττει. »

Ο κος Βουγιουκλάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι για τους σημερινούς νέους της πόλης και της Ελλάδας γενικότερα, η χρονική συγκυρία που διανύουμε είναι κρίσιμη, εκφράζοντας την τοποθέτηση ότι το μέλλον της γενιάς αυτής φαντάζει υποθηκευμένο και δυσοίωνο όσο ποτέ.  «Πρωτοβουλίες και δράσεις προσφοράς και βοήθειας όμως στο συνάνθρωπο, στο συνομήλικο , στο συνδημότη σου είναι απαραίτητες για να μας υπενθυμίζουν ότι αν μυηθείς  στο πνεύμα και καταφέρεις να βιώσεις στην πράξη το μεγαλείο του εθελοντισμού, οπλίζεσαι με θάρρος και δύναμη για τη συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος, το κράτος, η κοινωνία, η πόλη αυτή δε θα αλλάξουν από μόνα τους. Μπορείς όμως να τα αλλάξεις εσύ, θα τα αλλάξεις εσύ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου