
Glyfada News Τα Δημοτικά Νέα της Γλυφάδας, Επικαιρότητα,Διασκέδαση,Κοινωνικά,Διατροφή,Αθλητικά,Μόδα,Υγεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Δράσεις των Νέων της Γλυφάδας (ΤΟ.ΣΥ.Ν),η Αγορά της Γλυφάδας
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010
Κακοκαιρία σε πολλές περιοχές την Παρασκευή 26.11.2010

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Καταστροφές στα φοινικόδεντρα της Κρήτης από το σκαθάρι-δολοφόνο

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Εργαστηρίου Εντομολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο Ηράκλειο, Νίκου Ροδιτάκη, στην “Ελευθεροτυπία” στις αρχές του Νοεμβρίου 2010, εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο και απολύτως αποτελεσματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού σε ξενοδοχεία της Κρήτης με χρηματοδότηση ξενοδόχων που είχαν φυτέψει πολλούς φοίνικες, με την αντιμετώπιση να βασίζεται σε εναλλακτικούς τρόπους με ελάχιστο ψέκασμα το χρόνο.
Το κόστος ψεκασμού του φοίνικα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη και ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 ευρώ ανά δέντρο, ενώ το Ταμείο Δασών του ΥΠΕΚΑ έχει προβλέψει κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για την καταπολέμηση του σκαθαριού.
Το σκαθάρι, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.
Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.
Στο νομό Αττικής, το ξενόφερτο έντομο έχει καταστρέψει δεκάδες φοίνικες στη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό, το δήμο Αθηναίων, ακόμα και στον Ωρωπό. Υπενθυμίζεται πως το σκαθάρι είχε απειλήσει 300 φοίνικες στο Πεδίον του Άρεως με τη Νομαρχία να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δέντρων.
Σημειώνεται πως η καταστροφή στο δέντρο δεν είναι ορατή παρά μόνο στα τελευταία στάδια της καταστροφής όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.
Το σκαθάρι καταπολεμάται είτε με εντομοκτόνα που τοποθετούνται στη βάση του φοίνικα, είτε με συσκευές μικροκυμάτων που θερμαίνουν το δέντρο χωρίς να το βλάπτουν.
(πηγή http://www.econews.gr/2010/11/25/skathari-foinikodentra-kriti/ )
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Γλυφάδα η Ιστορία της πόλης


Στη μικρή χερσόνησο της Πούντας έχουν βρεθεί πολλά υπολείμματα της καθημερινής ζωής, από τους Νεολιθικούς χρόνους (6.000 - 3.000 π.Χ. περίπου). Στην νότια παραλία της Πούντας βρέθηκε τάφος της Πρωτοελλαδικής εποχής (3 η π.Χ. χιλιετία), πράγμα που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να εικάσουν ότι εκεί άκμασε πρωτοελλαδικός παραθαλάσσιος οικισμός.
Ακόμα ανατολικότερα της Πούντας, στην Αλυκή, πιστοποιείται η ύπαρξη οικισμού που άκμασε στα Μυκηναϊκά χρόνια και μάλιστα κατά την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο (1300 - 1150 π.Χ. περίπου). Επίσης, ίχνη από τους Μυκηναϊκούς χρόνους είχαν καταγραφεί σε παλαιότερες έρευνες στο ύψωμα πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, στις υπώρειες του Υμηττού, που όμως «χάθηκαν» λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Κατά τους κλασικούς χρόνους το κέντρο της ζωής στον Δήμο μετατοπίζεται προς το εσωτερικό και η παραλία κρατάει μόνο το ρόλο του λιμανιού (ο όρμος Βόρεια της Πούντας). Η χριστιανική παράδοση θέλει τον Απόστολο Παύλο, να αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αιξωνής στα μέσα του 1 ου μ.Χ. αιώνα και ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο να φτάνει στο Άστυ να κηρύξει στην Πνύκα τη νέα θρησκεία. Δίπλα στο παλιό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου περνούσε ο πανάρχαιος δρόμος που ένωνε την Αθήνα με το Σούνιο, στα ίχνη του οποίου έχει δημιουργηθεί η σημερινή οδός Βουλιαγμένης. Τμήματα αυτών των αρχαίων δρόμων έχουν εντοπισθεί σε διάφορα σημεία, αυτό που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών για την επέκταση του τραμ. Ήταν ο αρχαίος παραλιακός δρόμος του δήμου, που βρέθηκε σε μήκος 40 μέτρων, για να καταχωσθεί όμως εν συνεχεία προκειμένου να περάσουν οι σιδηροτροχιές.
(πηγή http://tolmistanotia.blogspot.com/2010/09/blog-post_04.html )
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)