"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Καταστροφές στα φοινικόδεντρα της Κρήτης από το σκαθάρι-δολοφόνο

Μεγάλες καταστροφές στα φοινικόδεντρα του νομού Χανίων έχει προκαλέσει ο κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος rhynchophorus ferrugineus.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεραθεί οι φοίνικες στη συνοικία Νέα Χώρα, στην Πλατεία 1866, έξω από το ωδείο, στην Πλατεία Δικαστηρίων και σε διάσπαρτες συστάδες.
Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Εργαστηρίου Εντομολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στο Ηράκλειο, Νίκου Ροδιτάκη, στην “Ελευθεροτυπία” στις αρχές του Νοεμβρίου 2010, εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο και απολύτως αποτελεσματικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού σε ξενοδοχεία της Κρήτης με χρηματοδότηση ξενοδόχων που είχαν φυτέψει πολλούς φοίνικες, με την αντιμετώπιση να βασίζεται σε εναλλακτικούς τρόπους με ελάχιστο ψέκασμα το χρόνο.
Το κόστος ψεκασμού του φοίνικα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη και ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 ευρώ ανά δέντρο,  ενώ το Ταμείο Δασών του ΥΠΕΚΑ έχει προβλέψει κονδύλι ύψους 400.000 ευρώ για την καταπολέμηση του σκαθαριού.
Το σκαθάρι, ένα κόκκινο-καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει όμως εξαπλωθεί στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων.
Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε φοίνικες Washingtonia που εισήχθησαν στο Ηράκλειο τον Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του νομού Ηρακλείου.
Στο νομό Αττικής, το ξενόφερτο έντομο έχει καταστρέψει δεκάδες φοίνικες στη Βουλιαγμένη, τη Γλυφάδα, το Ελληνικό, το δήμο Αθηναίων, ακόμα και στον Ωρωπό. Υπενθυμίζεται πως το σκαθάρι είχε απειλήσει 300 φοίνικες στο Πεδίον του Άρεως με τη Νομαρχία να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των δέντρων.
Σημειώνεται πως η καταστροφή στο δέντρο δεν είναι ορατή παρά μόνο στα τελευταία στάδια της καταστροφής όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.
Το σκαθάρι καταπολεμάται είτε με εντομοκτόνα που τοποθετούνται στη βάση του φοίνικα, είτε με συσκευές μικροκυμάτων που θερμαίνουν το δέντρο χωρίς να το βλάπτουν.
(πηγή http://www.econews.gr/2010/11/25/skathari-foinikodentra-kriti/ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου