"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Oscar 2012: Σάρωσε στα Όσκαρ το "The Artist".


Η ταινία «The Artist»απέσπασε πέντε βραβεία στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, περιλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Πέντε βραβεία και για το φιλμ Hugo που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες. Η Μέριλ Στριπ πήρε το βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» (The Iron Lady).

Ευκαιρία να γιορτάσουν το ίδιο το σινεμά βρήκαν τα φετινά Όσκαρ. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, μιας και οι δύο ταινίες που μοιράστηκαν τα βραβεία (πήραν από πέντε) ήταν το Hugo και το «The Artist», δύο ταινίες που νοσταλγούν γλυκά το σινεμά. Τα σημαντικά βραβεία απέσπασε, βέβαια, το δεύτερο που κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου (Ζαν Ντιζαρντέν), ενώ η Μέριλ Στριπ κέρδισε το τρίτο Όσκαρ της καριέρας της για την ερμηνεία της ως «Η Σιδηρά Κυρία».


Φέτος ήταν μια χρονιά νοσταλγίας: πλήθος σταρ θυμήθηκαν τις πρώτες τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Ο Τομ Κρουζ έβγαινε έξω και έτρεχε να αναπαραστήσει τις ταινίες που έβλεπε, ο Άνταμ Σάντλερ μιλούσε για τον Σον Κόνερι και τις τρίχες του, ο Μόργκαν Φρίμαν θυμήθηκε τον Κινγκ Κονγκ.

Από την άλλη, το Cirque du soleil προσέφερε ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αφιερωμένο στη μαγεία του να βλέπει κανείς σινεμά.

Επίσης, προσφέρθηκαν ποπ κορν και σνακ στο κοινό, ενώ οι περισσότεροι νικητές βρήκαν αφορμή να μιλήσουν για τις δικές τους κινηματογραφικές αναμνήσεις. Το μήνυμα ήταν σαφές: όποιος και να κερδίσει, νικητής βγαίνει το σινεμά.

Στα βραβεία τώρα, πέντε κέρδισε το The Artist: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου, Μουσικής, Κοστουμιών.

Πέντε Όσκαρ κέρδισε και το Hugo: Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Ντάντε Φερέτι και Φρανσέσκα Λο Σκιάβο), Φωτογραφίας (Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον), Οπτικών Εφέ, Ηχητικού Μιξάζ, Ηχητικού Μοντάζ.

Όπως αναμενόταν Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου κατέκτησε η Οκτάβια Σπένσερ (Υπηρέτριες), ενώ το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Κρίστοφερ Πλάμερ (Πρωτάρηδες), ο οποίος έγινε έτσι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ (στα 82 του).

Βραβείο πρωτότυπου σεναρίου κέρδισε ο Γούντι Άλεν για το Μεσάνυχτα στο Παρίσι (για άλλη μια φορά δεν ήταν εκεί να το παραλάβει), ενώ βραβείο διασκευασμένου σεναρίου κέρδισαν οι Αλεξάντερ Πέιν, Νατ Φάξτον, Τζιμ Ρας για τους Απογόνους. Ο ελληνικής καταγωγής Πέιν είπε μάλιστα «σ’ αγαπώ» στη μαμά του στα ελληνικά!

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία το ιρανικό Ένας Χωρισμός.

Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το Man or Muppet από τα Μάπετς (φυσικά οι υποψήφιοι ήταν μόλις δύο!)

Βραβείο καλύτερου μοντάζ κέρδισε επάξια Το Κορίτσι με το Τατουάζ.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το Undefeated.

Και τα μικρά: Μικρού μήκους ταινία στο The Shore, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ στο Saving Face, μικρού μήκους animation στο The Fantastic Flying Books of Mr. Morris
Lessmore
.

Όσο για την ίδια την τελετή; Μπορεί τα βραβεία να ήταν αναμενόμενα, μπορεί η παρουσίαση του Μπίλι Κρίσταλ να ήταν κλασική, αλλά ο παρουσιαστής έκανε για άλλη μία φορά καλά αυτό που ξέρει να κάνει τόσα χρόνια.

Παρουσίασε μια σφιχτοδεμένη τελετή απονομής, με χαριτωμένες στιγμές. Περιμένουμε να δούμε αν θα είναι εκεί και στην 85η γιορτή της Ακαδημίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου