"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM



Σημεία Συνέντευξης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο ΒΗΜΑ FM, στην εκπομπή του Α. Ραβανού και Γ. Παπαχρήστου 20.04.2012


Στις περιοδείες τι κλίμα εισπράττετε; Υπάρχει θυμός;

Υπάρχει θυμός ο οποίος είναι σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Υπάρχει οργή, υπάρχει αγανάκτηση αλλά υπάρχει και πολύ μεγάλος φόβος για το αύριο και απέναντι σε αυτόν τον φόβο πρέπει να τοποθετηθούμε, γιατί αν πούμε ότι σύμβουλος μας σε αυτές τις εκλογές είναι μόνο η οργή και ο θυμός, νομίζω ότι θα κάνουμε ένα τεράστιο λάθος. Κάθε φορά που η χώρα έπαιρνε αποφάσεις κάτω από το βάρος του θυμού ή της οργής νομίζω ότι έπαιρνε τη λάθος απόφαση.


Πόση μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται για να μεταπείσετε έναν ψηφοφόρο της ΝΔ που είναι διστακτικός έναντι του κόμματος σας και της στρατηγικής που ακολουθεί αλλά και των αποφάσεων που έχει λάβει έως τώρα;

Κοιτάξτε το βασικό δίλημμα είναι αν την επόμενη ημέρα θα υπάρχει μία βιώσιμη και ισχυρή κυβέρνηση στον τόπο ή θα μπούμε σε ένα καθεστώς ακυβερνησίας που δυστυχώς θα οδηγήσει στο χάος και την αναρχία. Διότι δεν έχουμε διαμορφώσει ούτε τις κρατικές δομές ώστε να πούμε ότι χωρίς κυβέρνηση μπορεί να διοικηθεί το κράτος. Ξέρουμε όλοι ότι στην Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή κεντρική εξουσία και το δεύτερο είναι ότι οικονομικά θα μας βλάψει πολύ διότι είμαστε ακόμη σε πολύ δύσκολη φάση και δεν περάσει κανένας κίνδυνος και το οποιοδήποτε μήνυμα αστάθειας σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει τα οικονομικά μας καθώς κανένας δεν θα επενδύσει σε μία χώρα που υπάρχει πολιτική αστάθεια αλλά βέβαια θα διακινδυνεύσει την έως τώρα πορεία της.

Η επόμενη ημέρα είναι ημέρα ευρύτερων συνεργασιών και συναινέσεων;
Χρειάζεται μία πλατιά κοινωνική συναίνεση. Καταρχάς κοινωνική συναίνεση, μία κοινωνική συναίνεση ότι βαδίζουμε τον δρόμο της Ευρώπης και τον βαδίζουμε με σοβαρότητα και ότι βαδίζουμε έναν δρόμο στον οποίο πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος την οικονομία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Αυτό θέλει μία πλατιά κοινωνική συναίνεση και όχι μόνο μέσα στο κοινοβούλιο αλλά χρειάζεται να μεταφερθεί και στα περιφερειακά και στα τοπικά συμβούλια και στα δημοτικά συμβούλια. Μπορούμε να πιστέψουμε ότι θα έρθει κάποιος επενδυτής Έλληνας ή ξένος που θα βάλει κάποια ευρώ στον τόπο όταν ξέρει ότι δεν θα το αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες; Όταν δίνουμε άδειες για εξόρυξη χρυσού και αυτόματα γεμίζει η περιοχή με μαύρες σημαίες και απορριμματοφόρα για ποια αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου μιλάμε. Θα σας πώ για παράδειγμα για την Αθήνα. Ότι για να δώσουμε τον Κορμοράνο καταστρέψαμε τη Διπλή Ανάπλαση της Αλεξάνδρας και του Βοτανικού και διακινδυνεύσαμε το θέμα όχι μόνο της ομάδας του παναθηναϊκού που δεν έχει γήπεδο αλλά έκλεισε και μία εταιρεία και παρά πολλοί άνθρωποι εργαζόμενοι, εργάτες, εργολάβοι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και μία περιοχή όπως ο Βοτανικός δεν θα δεί την αναβάθμιση που θα έπρεπε να δεί. Γι αυτό σας λέω χρειάζεται πρώτα απ΄όλα κοινωνική συναίνεση. Ποιο δύσκολο είναι να βρεθεί η κοινωνική συναίνεση η οποία ακουμπάει κάθε κομμάτι της κοινωνίας.

Με τον κ. Συμπιλίδη, μία ιστορία άνοιξε και δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Χρειάστηκε να περάσουν τρείς μέρες αντιδράσεων παρασκηνιακά για να αποφασίσει ο ίδιος να αποσυρθεί, κάποιοι βέβαια λένε κατόπιν παρότρυνσης του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
 
Χαίρομαι που απεσύρθη από τα ψηφοδέλτια. Χαίρομαι που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να υπάρχει αυτή η ταλαιπωρία.
  
Αντιμετωπίσατε αυτές τις μέρες γκρίνια για την επιλογή αυτού του προσώπου;

Αντιμετώπισα το γιατί θα έπρεπε ο κ. Συμπιλίδης θα έπρεπε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ
.
Πόσο κοντά είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας;

Από τις δημοσκοπήσεις σήμερα είναι πολύ μακριά. Νομίζω όμως ότι ακόμη ζούμε ένα αδιαμόρφωτο πολιτικό σκηνικό. Θα σας πώ μόνο ένα ποιοτικό πολιτικό χαρακτηριστικό που είδα στις τελευταίες έρευνες ότι σε όλα τα κόμματα με εξαίρεση τα κόμματα των άκρων και εννοώ το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Σε όλες τις μετρήσεις ακόμη και αυτοί που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους, δεν είναι κατασταλαγμένοι και νομίζω ότι είναι στα χέρια των πολιτικών δυνάμεων να πείσουν αλλά και στα χέρια των πολιτών να αντιληφθούν ποιο είναι το δίλημμα των εκλογών, δηλαδή της έλλειψης σταθερότητας της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου