Η ενίσχυση της εικόνας της πόλης μας στο διεθνές προσκήνιο απαιτεί καινοτόμες και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα αξιοποιήσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης και της χώρας.
Ομιλία του Βουλευτή B΄Αθηνών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε ημερίδα
Φίλες και Φίλοι,
Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας όχι μόνο ως βουλευτής της Β΄ περιφέρειας Αθηνών αλλά και ως επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τη Γλυφάδα». Είναι γνωστό άλλωστε ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές έδωσα έναν έντιμο αγώνα για την αλλαγή της Γλυφάδας και θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά, και από αυτό το βήμα τους πολίτες που ήλθαν στις κάλπες για να με τιμήσουν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους.
Φίλες και φίλοι,
Απόψε στο βήμα αυτό δεν θέλω να μιλήσω με τη γλώσσα του απογοήτευσης και της μιζέριας αλλά με τη γλώσσα της ελπίδας και της προοπτικής. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε Αντώνης Σαμαράς την περασμένη Πέμπτη κατέθεσε με σαφήνεια ένα κοστολογημένο και άκρως ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ένα σχέδιο που μπορεί να θέσει την οικονομία σε επανεκκίνηση, την αγορά σε επανεκκίνηση και τελικά την ίδια την Ελλάδα σε επανεκκίνηση.
H πολιτική του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς για τη χώρα απέτυχε. Το μνημόνιο έθεσε την Ελλάδα σε ένα βαθύ κύκλο ύφεσης δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, στρατιές ανέργων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό για την ανεύρεση μιας αξιοπρεπούς εργασίας και ένα βαθύ αίσθημα απαισιοδοξίας σε όλη τη χώρα.
Θεωρώ λοιπόν πιο αναγκαίο από ποτέ και καθήκον για τη χώρα να συνταχθούμε όλοι δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πρόταση ελπίδας για τον Έλληνα και την Ελληνίδα.
Διότι μόνο με μέτρα ανάπτυξης μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Μόνο με μέτρα ανάπτυξης μπορεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης. Και φυσικά μόνο με τέτοια μέτρα μπορεί να αποκατασταθεί η αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και να υποχωρήσουν οι κοινωνικές εντάσεις.
Το Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας που παρουσίασε ο πρόεδρος της νέας δημοκρατίας είναι η αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση που μπορεί να στηριχθεί ο Έλληνας ώστε επιτέλους να μπούμε στον δρόμο της ευημερίας και της δημιουργίας.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η τακτοποίηση των χρόνιων εκκρεμοτήτων που όλοι γνωρίζουν πόσα έσοδα χάνονται για το κράτος από αυτές, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η τραπεζική πολιτική ώστε επιτέλους να ανοίξει κάνουλα χρηματοδότησης της αγοράς είναι μέτρα αναγκαία για την αναπτυξιακή ώθηση που χρειάζεται η οικονομία.
Όλες αυτές οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση μόνο από τη Νέα Δημοκρατία μπορούν να ληφθούν. Και γνωρίζετε πιστεύω το γιατί.. Διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μία κυβέρνηση των ψευδών και των αντιφάσεων που η μοναδική της αλήθεια είναι η πολιτική του Μνημονίου.
Στην Ελλάδα του αύριο, στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας η αντιμετώπιση του περιβάλλοντος απαιτείται να συνδυαστεί με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Θα έλεγα είναι και ευκαιρία, σημαντική ευκαιρία, να συνδυαστούν αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα, της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας και της αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος, για να φύγουμε από μια μεγάλη αναπτυξιακή κρίση που σήμερα βιώνουμε.
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία δηλαδή, με επίκεντρο και την πράσινη ανάπτυξη, που προστατεύει το περιβάλλον, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οδηγεί σε βιώσιμες οικονομίες και επιχειρήσεις, σε ευημερία για όλους τους πολίτες, κινητοποιώντας επενδύσεις και αξιοποιώντας πλεονεκτήματα, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια οικονομία.
Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού όμως αποτελεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του λεκανοπεδίου της Αθήνας και για την αναπλήρωση της μεγάλης έλλειψης μητροπολιτικού πρασίνου σε αυτό. Είναι γνωστό ότι με την υπερδόμηση της πόλης, μόνον σε δύο μεγάλους αστικούς χώρους σε μητροπολιτικό επίπεδο, υπάρχουν τα μεγέθη και οι δυνατότητες συγκρότησης πάρκων για το σύνολο της πρωτεύουσας. Οι χώροι αυτοί είναι το Γουδί και το Ελληνικό. Επίσης, με δεδομένο τον πλήρη αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος της αθηναϊκής και πειραϊκής ακτής του Σαρωνικού, κατά ένα μήκος το οποίο υπερβαίνει τα 20 χλμ από το Πέραμα μέχρι τον Άγιο Κοσμά, η απόδοση σε ελεύθερη ανοικτή δημόσια χρήση του θαλασσίου μετώπου μήκους 3 χλμ του Ελληνικού καθίσταται αναγκαία.
Σήμερα, το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού παραπαίει ανάμεσα στις ασάφειες και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπουργών. Οι κυβερνητικές ενέργειες και επενδυτικές προτάσεις παρουσιάζονται αποσπασματικά, με αντιφάσεις και με ασάφειες, κάτι το οποίο βιώνω και εγώ ως βουλευτής αφού σε μία σειρά ερωτήσεων που έχω υποβάλλει, έλαβα είτε αόριστες απαντήσεις είτε πολλές φορές δεν έλαβα και καθόλου. Βαδίζουν μόνοι τους χωρίς καμία διαβούλευση και λογοδοσία για τους στόχους τους.
Και εύλογα αναρωτιέμαι:
Ποιές είναι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει η Ελληνική Κυβέρνηση για το σχέδιο ανάπτυξης που προετοιμάζει ο κ. Acebillo;
Ποια είναι η ακριβής σχέση του κ. Acebillo με την Barcelona Strategic Urban Systems που συνεργάζονται;
Ποιά είναι τα κριτήρια και πώς θα προσδιοριστούν οι αξίες και οι χρήσεις του Ελληνικού από τη στιγμή που δεν θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό τα αρχιτεκτονήματα ;
Όλα αυτά λοιπόν που εξαγγέλλονται ή σχεδιάζονται εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ατελέσφορα. Για παράδειγμα αναξιοποίητη παραμένει η παραλία της Γλυφάδας. Ένα χρόνο μετά τις φωτογραφίες του πρωθυπουργού στα γκρεμισμένα ερείπια του κέντρου «Φαντασία» και τις δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος περί δήθεν ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη. Επιπλέον οι φωστήρες της κυβέρνησης σε διαρροές τους όπως πχ. σε Policy Paper του ΙΣΤΑΜΕ, του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, εντάσσουν την παραλία της Γλυφάδας στα ακίνητα του Δημοσίου για πώληση! Οι άνθρωποι βρίσκονται σε επικίνδυνη άγνοια. Διότι είναι γνωστό ότι δεν γίνεται η παραλία να εκποιηθεί διότι δεν ανήκει στα ακίνητα του Δημοσίου καθώς είναι αιγιαλός.
Προεκλογικά ως υποψήφιος δήμαρχος είχα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου αυστηρώς κοστολογημένο αναφέροντας αναλυτικά τις πηγές χρηματοδότησης. Το σχέδιο προέβλεπε τον εξωραϊσμό του παραλιακού μετώπου και τη δημιουργία υποδομών ώστε η παραλία της Γλυφάδας να καταστεί πόλος πρασίνου και αναψυχής όπου οι πολίτες μπορούν και πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση. Τονίζω σε κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάζεται ότι η Αθήνα είναι πολύ τυχερή που έχει ένα τέτοιο παραλιακό μέτωπο και μάλιστα με παραλίες κατάλληλες για κολύμβηση. Πρέπει αυτό το παραλιακό μέτωπο να συνδεθεί με τα Νότια Προάστια ώστε οι πολίτες να διευκολύνονται στην πρόσβαση τους στις παραλίες.
Άλλο παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα της Υπουργού Περιβάλλοντος, το οποίο αντιμετωπίζει τον ορεινό όγκο του Υμηττού ως ένα τυχαίο οικόπεδο. Η πρώτη ζώνη, που είναι απόλυτης προστασίας, καταλαμβάνει το 88,5% του όρους και σε αυτή απαγορεύεται κάθε δόμηση, ενώ στα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα επιτρέπονται οι επισκευές και αναστηλώσεις χωρίς όμως επέκτασή τους. Δικαίως αναρωτιέμαι πώς θα φτιαχτούν σχολεία, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικοί χώροι τη στιγμή μάλιστα που η τοπική κοινωνία της Γλυφάδας τα έχει ανάγκη.
Θέλω όμως να σας πω ότι πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία της αξιοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού. Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν κάτι υπερβολικό που δεν θα μπορούμε να το συντηρήσουμε.. Λέω όμως ότι πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και σε ποια κατεύθυνση θα κινείται. Η ενίσχυση της εικόνας της πόλης στο διεθνές προσκήνιο απαιτεί καινοτόμες και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα αξιοποιήσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της πόλης και της χώρας. Οι εναπομένουσες δημόσιες ελεύθερες εκτάσεις της πόλης της Αθήνας συνιστούν ανεκτίμητης αξίας περιβαλλοντικό πόρο για τους σημερινούς κατοίκους αλλά και για τις επόμενες γενεές.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού δεν μπορεί παρά να αποτελέσει στο μέλλον την έδρα για μία αλλαγή στην περιβαλλοντική πολιτική και για την αναβάθμιση και για την ανάπτυξη της πόλης, καθώς συνιστά τον μόνο ικανό διαθέσιμο χώρο για αυτό. Δυστυχώς, οι άλλοι πόλοι στους οποίους υπήρχε η ανάλογη δυνατότητα, ο Ελαιώνας αλλά και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, κατασπαταλήθηκαν αλόγιστα.
Κλείνοντας, θέλω να σας εκμυστηρευθώ και σε απάντηση κάποιων κακόβουλων σχολίων, ότι σαφέστατα το όραμα μου για προσφορά στα κοινά της Γλυφάδας δεν ολοκληρώθηκε. Σας δηλώνω ανεπιφύλακτα ότι η Δημοτική Παράταξη «Μαζί για τη Γλυφάδα» είναι εδώ ενεργή και θα συνεχίσει να είναι ενεργή δίνοντας τη μάχη για μία καλύτερη και διαφορετική Γλυφάδα. Άλλωστε η παρουσία του συνδυασμού σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της πόλης φέροντας μια σειρά προτάσεων αποδεικνύει ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση με στόχο την αποτυχία του έργου της δημοτικής αρχής αλλά αντιπολίτευση για το καλό της πόλης.
Κάποιος φίλος με ειρωνεύτηκε και μου είπε "γιατί πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τη Γλυφάδα"?
ΑπάντησηΔιαγραφήμέχρι πρότινος το θεωρούσα άπιαστο όνειρο και ευσεβείς πόθους...από τότε που δημιουργήθηκε η παράταξη "Μαζί για την Γλυφάδα" με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πιστεύω ότι αυτό το όνειρο μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα..δηλαδή να αλλάξουμε την Γλυφάδα ....
to paidi koimatai me anoixta matia,deixnei mikropsuxos kai ayto ton kanei lipso ti na allaxete edw diafwneitai sto apaitoumeno sto pio shmadiko kai sto megalutero provlhma tou dhmou mas fertheite prtwa san an8rwpoi kai epeita san dhmotes,arneiste thn dhmiourgia enos nekrotafeiou sto shmeio pou egine xwris na exete protash gia allos hmeio,kai o barbi(e)leei san sxedio na ginoun ereynes na psaxtei na perasei apo epitropes na na na dld na mh ginei,aytes padws oi grafeiokratikes diadikasies exoun kanei genikotera thn ellada etsi mpaxalo!!!allaxte prwta muala,kai meta fadasteite oti mporeite na allaxete th polh,isws na mporeite mexri stigmhs na allazete porselanh sta dontia..kotera kai autokinhta!!!tsaa..
ΑπάντησηΔιαγραφή