"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: 'Αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε την σταθερότητα της χώρας μας'

 
Ομιλία Βουλευτή Β΄Αθηνών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη συζήτηση για την πρόταση παροχής εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση 03/11/2011

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή σε αυτήν εδώ την Αίθουσα είναι οξύμωρη, είναι παράταιρη, είναι χωρίς αντικείμενο. Διότι, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ποια Κυβέρνηση, με ποιο πρόγραμμα, με ποιον Πρωθυπουργό, με ποια σύνθεση και για ποιον σκοπό ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, και απευθύνομαι προς το Προεδρείο ότι θα πρέπει να ανασταλεί άμεσα αυτή η συζήτηση. Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με συγχωρείτε, κύριε Βαρβιτσιώτη, έχετε δίκιο για την παρατήρησή σας, αλλά απαντώ ότι δεν είναι μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού αυτό.
Η συζήτηση διεξάγεται κανονικά και έχει και την ιστορικότητά της και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, το απόγευμα είναι και η ώρα παρεμβάσεων, ομιλιών των Αρχηγών, που σημαίνει ότι σε απόλυτη επικαιρότητα και σχέση προς τα πολιτικά πράγματα, διεξάγεται αυτή η συζήτηση και ας φέρει τον τίτλο «περί ανανεώσεως ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση».
Ορίστε, συνεχίστε παρακαλώ.
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν διαφωνώ μαζί σας.


Μόνο που ούτε εσείς, ούτε εγώ μπορώ να πω ότι ποιος θα είναι το βράδυ αυτός που θα εκπροσωπήσει την κυβερνώσα παράταξη. Ξέρετε εάν θα είναι ο κ. Παπανδρέου. Ξέρετε εάν θα είναι ο διάδοχός του; Ξέρετε εάν θα είναι άλλο πρόσωπο;
Νομίζω ότι η χθεσινή κατάρρευση του Γεωργίου Παπανδρέου σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση αποτελεί για όλους μας μία στιγμή που πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες, τις ευθύνες τις ατομικές και τις ευθύνες τις συλλογικές. Νομίζω ότι σήμερα, δυστυχώς, πέφτει ο κλήρος πιο πολύ στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν την ευθύνη να ανατρέψουν έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει με κανέναν ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό, ο οποίος μπλόφαρε με έναν τραγικό τρόπο, για να σκάσει αυτή η μπλόφα στα χέρια του. Και νομίζω ότι θα πρέπει να αναλάβουν όλοι πρώτα απ’ όλα να εκφράσουν τη δυσπιστία τους προς το πρόσωπό του και μετά να αποφασίσουν από εκεί και πέρα με ποια ηγεσία και με ποιο στόχο θα έρθουν στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσουν με τα υπόλοιπα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Γιατί, πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θεωρώ ότι υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, γιατί δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση, όπως θεωρούν και πάρα πολλοί από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη -δεν ξέρω εάν έχουν αλλάξει τα πράγματα το τελευταίο τέταρτο- η Κυβερνητική Πλειοψηφία έχει χαθεί ή βρίσκεται στα όρια του να χαθεί. Και θεωρώ ότι σε μία τέτοια δύσκολη φάση αυτό που προέχει πρώτα απ’ όλα για τη χώρα είναι να διασφαλίσουμε το ελάχιστο της σταθερότητάς της. Γιατί δεν είναι μακριά η στιγμή που μία λάθος κίνηση, ένα παραπάτημα μπορεί να οδηγήσει πραγματικά τη χώρα στην χρεοκοπία. Τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα. Χθες ήταν ξεκάθαροι οι δανειστές μας ότι δεν εκταμιεύουν την έκτη δόση από την οποία κρέμονται οι μισθοί και οι συντάξεις του Νοεμβρίου, εάν δεν υπάρξει μία πολιτική απόφαση στην Ελλάδα. Η πολιτική απόφαση, όπως έχει φανεί από την πλειοψηφία, πλέον, των Βουλευτών μετά και τις αντιδράσεις των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι δεν είναι το δημοψήφισμα και δεν μπορεί να είναι το δημοψήφισμα. Σίγουρα χρειάζονται άμεσα εκλογές, για να διαμορφωθεί το νέο πολιτικό σκηνικό, που θα διαχειριστεί την κρίση με μεγάλη ευθύνη και με τη μέγιστη εθνική σοβαρότητα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε αυτές τις εκλογές πρέπει να γίνουν ένα, δύο, τρία βήματα και τα οποία πρέπει να τα κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και γι’ αυτό υπάρχει η ευθύνη των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σήμερα να πουν και να εκφραστούν για το ποια είναι η ηγεσία τους, αυτή η ηγεσία να έρθει στο Κοινοβούλιο να πει εάν θέλει να αναλάβει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή να δημιουργηθεί μία Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, που θα διαχειριστεί τα πράγματα, θα καταρτίσει αυτή τη δανειακή σύμβαση. Και ο ελληνικός λαός με την απόφασή του μετά από εκλογές, να αναδείξει μία νέα Βουλή, η οποία θα αποφασίσει σε συνεργασία πάντοτε με τους δανειστές μας, τα μέτρα πολιτικής που θα συνοδεύουν την δανειακή σύμβαση.
Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και παραμένω κύριε Πρόεδρε, στην πρότασή μου να ανασταλεί η συζήτηση μέχρι να ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διεργασίες του ΠΑΣΟΚ και να τοποθετηθούμε εκ νέου μετά την εισήγηση, η οποία προβλέπεται και από τον Κανονισμό και από το Σύνταγμα, του Πρωθυπουργού που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
Γιατί σήμερα δεν έχουμε εισήγηση Πρωθυπουργού, που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Την έχουμε χάσει. Δεν ήταν χθες όταν άνοιξε η συζήτηση και φοβάμαι ότι δεν θα είναι και το απόγευμα, όταν θα έρθει η ώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου