"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και η εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Με αναπάντεχη συμμετοχή και κυρίως πλούσιο προβληματισμό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας στο Δημοτικό Θέατρο «Μ. Μερκούρη» στην Τερψιθέα.
Οι εισηγητές μέλη της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος, Μάκης Μπαλαούρας και Αντώνης Νταβανέλος, ανέλυσαν την πρόταση του ΣΥνασπισμού ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς για τη διέξοδο από την κρίση.
Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας Τάσος Ταστάνης, ήταν οι πολλαπλές και εύστοχες παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενότητα και τη συσπείρωση των δυνάμεων, που κόντρα και ενάντια στα μνημόνια, μπορούν να διαμορφώσουν μια άλλη πορεία υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών συμφερόντων, συγκινεί συνειδήσεις και κινητοποιεί τους πολίτες. Ανθρώπους που βιώνουν σήμερα την λαίλαπα της τρόικα και της δοτής κυβέρνησης αλλά δεν συμβιβάζονται με αυτή την πραγματικότητα.
Έχει γίνει πια σαφές στους πάντες ότι το «κούρεμα» και η νέα δανειακή σύμβαση μόνο δεινά θα φέρουν στο σύνολο των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, επαγγελματιών, αγροτών και νέων που ζουν σε τούτη τη χώρα. Ωστόσο, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού-τραπεζίτη, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο της, προς όφελος μόνο των πλούσιων, των τοκογλύφων και των τραπεζών.

     Μπροστά στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ελίτ, οι τράπεζες, οι «αγορές», το κεφάλαιο ενάντια στον κόσμο της εργασίας, η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κρίση και μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.
·      Τη δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού αντι-μνημονιακού –
αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
·      Τη συγκρότηση μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας, ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά.
     Η πρόταση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο. Είναι σε ευθεία αντίθεση με διάφορα παρωχημένα «κεντροαριστερά σενάρια» που επιχειρούν να αναστήσουν, υπό νέες συνθήκες, ένα παρελθόν υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση. Απαντά με επιθετικό τρόπο στην προσπάθεια να στηθεί ένα διπολικό μνημονιακό σύστημα που θα αντικαταστήσει τον δικομματισμό με συμμαχίες είτε προς τα «δεξιά» είτε προς τα «αριστερά».
     Μια πρόταση που αφορά την περίοδο μέχρι τις εκλογές, τις ίδιες τις εκλογές, αλλά και τη μετεκλογική περίοδο.
     Άλλωστε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μια Αριστερά συσπειρωμένη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι σε θέση να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό. Γι’ αυτό και η συσπείρωση της Αριστεράς είναι αίτημα της κοινωνίας και οι ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα της κοινωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τους παρακάτω 10 κεντρικούς προγραμματικούς άξονες:

1.   Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.

2.  Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.

3.  Ανατροπή της λιτότητας – αναδιανομή του πλούτου – εξεύρεση νέων πόρων. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.

4.  Προτεραιότητα για την Αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.

5.  Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.

6.  Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.

7.  Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

8.  Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας – Παιδείας – Κοινωνικής Ασφάλισης.

9.  Υπεράσπιση της δημοκρατίας.

10.  Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.


                                                Γλυφάδα 1 Μάρτη 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ /syrizaglyfadas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου