"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο “Έλληνας Μέιντοφ” που συνελήφθη στο ...τζόγκινγκ! στην παραλία της Γλυφαδας

του Διονύση Θανάσουλα

Εκείνο το πρωί του Σαββάτου-πριν από ένα περίπου  μήνα-το ανέμελο τζόγκινγκ του  χρηματιστή κ. Θωμά Καρύδα, στην ηλιόλουστη Γλυφάδα, τέλειωσε απότομα και χωρίς στρέτσιν. Το διέκοψαν οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον «Έλληνα Μέϊντοφ», ο οποίος σύμφωνα με τα θύματά του είχε καταχραστεί μέχρι εκείνη την στιγμή, ποσό που ξεπερνάει τα 14.000.000 ευρώ.

Χρειάστηκε ένα  λάθος στην έφεση για να συλληφθεί  ο 50χρονος χρηματιστής με τους γοητευτικούς τρόπους, τις σπουδές στην Αμερική  και την αλάνθαστη πειθώ που  κέρδιζε την εμπιστοσύνη των  θυμάτων του.

Η μεταγωγή του  στις φυλακές Λάρισας με την καταδίκη επταετούς κάθειρξης για υπεξαίρεση ποσού ύψους 4.500.000 ευρώ, ήταν η αρχή του τέλους όπως ευελπιστούν τα θύματά του και η πρώτη έπειτα από σκληρό δικαστικό αγώνα.


Ο κ. Καρύδας  σύμφωνα με πληροφορίες, βιώνει για  πρώτη φορά στην μυθιστορηματική  ζωή του, τις σκληρές συνέπειες της δράσης του, τη οποία δεν είχε σταματήσει μέχρι την ημέρα τη σύλληψής του.

Σε πολλούς  θυμίζει την ιστορία του Γκόρντον Γκέκο, του κινηματογραφικού χρηματιστή που ερμήνευσε ιδανικά ο Μάϊκλ  Ντάγκλας στην κλασική ταινία «Wall Street», αποδεικνύοντας ότι συχνά η αληθινή ζωή αντιγράφει το σινεμά.  

Τα τέσσερα  τελευταία χρόνια ο κ. Θωμάς Καρύδας  φέρεται να άλλαξε ισάριθμες φορές  κατοικία, επιλέγοντας πάντα εντυπωσιακές μεζονέτες με πισίνα στα Νότια  προάστια, μεταξύ Βούλας και Γλυφάδας.

Το στυλ του  ήταν πάντοτε άψογο, θυμίζοντας έντονα αυτό του άπληστου χρηματιστή  Γκόρντον Γκέκο της ταινίας «Wall Street», τον οποίο ενσάρκωσε μοναδικά ο Μάικλ Ντάγκλας. Φορώντας sur mesure κουστούμια και προβάλλοντας δεόντως τις ικανότητές του-θεωρείται άψογος γνώστης των χρηματιστηριακών-κατάφερε να κερδίζει σχεδόν από τα πρώτα λεπτά τους υποψήφιους πελάτες του.

Θύμα του με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ανέφερε  κάποια στιγμή σε φίλο του ότι «όταν  τον πρωτοείδα, νόμιζα ότι ήμουν  ντυμένος σαν γύφτος. Ήταν απίστευτα επικοινωνιακός, τρομερά ευγενικός και κέρδισε σχεδόν αμέσως την εμπιστοσύνη μου».

Δεν ήταν ο μόνος  που είχε γοητευθεί από τους τρόπους  τους ευφυούς χρηματιστή με την διπλή προσωπικότητα ο οποίος αντιπροσώπευσε την Sterling International Investment-γνωστή αμερικάνικη χρηματιστηριακή εταιρία-με γραφεία στην Κηφισιά, ενώ αργότερα θα ακολουθούσαν άλλα διάσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το ίδιο συνέβη με τον πολιτικό μηχανικό κ. Αλέξανδρο  Βούλγαρη ο οποίος σταδιακά του εμπιστεύτηκε σύμφωνα με την δικογραφία, ποσό ύψους 1.342.381 ευρώ, το οποίο ο κ. Καρύδας, υποτίθεται ότι το κατέθεσε τμηματικά σε λογαριασμούς που άνοιξε για τον κ. Βούλγαρη στην Ελβετική τράπεζα Julius Baer της Ζυρίχης.

Οι συστάσεις  που συνόδευαν τον χρηματιστή ήταν εξαιρετικές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με σπουδές ετών και εργασίας στην Αμερική, αλλά και συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.

Μέχρι και τραπεζίτη  από την Ελβετία-τον μέχρι σήμερα εργαζόμενο στην Julius Baer κ. Emmanuel Sovilla-είχε μαζί του στα ραντεβού με τα θύματά του ο Έλληνας Μέϊντοφ, προκειμένου να καμφθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία για την αξιοπιστία του.
Τα  θύματα και το κόλπο με τα ψεύτικα παραστατικά
Εκτός από τον  κ. Βούλγαρη, στα δίχτυα του κ. Καρύδα, είχαν πέσει και πολλοί άλλοι σύμφωνα με τα δικόγραφα της υπόθεσης. Ανάμεσά τους ο κ Αγησίλαος Κοφινάς ο οποίος του εμπιστεύθηκε ποσό ύψους 1.695.000 ευρώ, γνωστό ζευγάρι της κοσμικής Αθήνας από το οποίο πήρε για επένδυση ποσό ύψους 2.068. 462 ευρώ, δύο αδελφές-η μία μόνιμη κάτοικος εξωτερικού-οι οποίες του εμπιστεύτηκαν συνολικά 1.393.406 ευρώ και δύο εταιρίες, η Fordhill Services LTD  και η Global Ocean International Investment LTD. Από την πρώτη πήρε 2.200.000 δολάρια και από την δεύτερη 530.000 δολάρια, προκειμένου να τα επενδύσει.

Το απίστευτο  στην υπόθεση σύμφωνα με νομικούς κύκλους και τα έγγραφα της  δικογραφίας, είναι ότι ο κ. Καρύδας  απέστελνε κανονικά παραστατικά  σε όλα τα θύματά του με τις κινήσεις των λογαριασμών που τους είχε ανοίξει σε διάφορες τράπεζες, όπως αυτά της ελβετικής Julius Baer τα οποία είχαν κανονικό bar code!

«Ήμασταν όλοι ήσυχοι, αφού κάθε μήνα ερχόταν η  κίνηση του λογαριασμού μας και  βλέπαμε τα κέρδη μας, χωρίς να καν να φανταζόμαστε ότι όλα ήταν μια απάτη» εξομολογείται ανώνυμα  ένα από τα θύματά του.

Μόνο όταν κάποιοι  από τους άτυχους επενδυτές άρχισαν  να πιέζουν έντονα τον Θωμά Καρύδα να τους επιστρέψει τα ποσά που του  είχαν εμπιστευτεί και αυτό δεν  έγινε ποτέ, άρχισε να ξετυλίγεται  το νήμα της πυραμίδας που είχε στήσει ο χρηματιστής.  
                                                      
Η εξαφάνιση και  το κυνήγι
Η σκηνή που  διαδραματίστηκε σε κατοικία των  βορείων προαστίων πριν από τρία χρόνια, έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη  στην μνήμη όλων. Για πρώτη φορά κάποια από τα θύματα του Έλληνα Μέϊντοφ βρέθηκαν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Όπως θυμάται ένα από αυτά «στην αρχή κοιταζόμασταν σαν χαμένοι, αφού δεν πιστεύαμε ότι την είχαμε πατήσει όλοι από τον ίδιο άνθρωπο». Η σκηνή σύμφωνα με τον παριστάμενο στην συνάντηση παρέπεμπε σε αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, «μόνο που όλοι οι παρόντες ξέραμε τον ένοχο».

Από το 1999 μέχρι  την ημέρα που συνελήφθη στην Γλυφάδα ο Θωμάς Καρύδας φέρεται  να έστησε μια αριστοτεχνική πυραμίδα, αφού ο ένας πελάτης του έφερνε τον άλλο. Χάρη στις γνώσεις του  και ένα αριστοτεχνικό επικοινωνιακό χάρισμα, κατάφερνε να αποκτήσει στενότατες φιλικές σχέσεις με τα θύματά του, μπαινόβγαινε στα σπίτια τους, έπαιζε διάφορα σπορ μαζί τους και το κυριότερο, απέφευγε την όποια επίδειξη πλούτου.

Μπορεί να οδηγούσε Porsche, να ντυνόταν με πανάκριβα ρούχα και να φορούσε χρυσά ρολόγια, δεν σύχναζε όμως στα in στέκια των Νοτίων προαστίων, απέφευγε τα μπουζούκια και προτιμούσε τα καλέσματα σε σπίτια φίλων, εκεί όπου μπορούσε να κάνει καινούριες γνωριμίες.

Παντρεμένος δύο  φορές, απέκτησε δύο παιδιά από τον δεύτερο γάμο του με την Ηρώ Βλαχάκη, λάτρευε το τένις με υποψήφια θύματα και το τζόγκιν τα πρωινά στην Βούλα η την Γλυφάδα.  Η δεύτερη σύζυγός του σύμφωνα με τα δικόγραφα βρέθηκε τουλάχιστον μια φορά σε συνάντηση του συζύγου της με πελάτη, το οποίο προέτρεψε να επενδύσει τα χρήματά του στον άνδρα της.

Ήταν γενική διευθύντρια στην εταιρία Dyna Mart-αντιπροσώπευε στην Ελλάδα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στον κατασκευαστικό τομέα-η οποία έβαλε λουκέτο πρόσφατα. 

Μάλιστα είχε εκδώσει  και προσωπικές επιταγές ύψους 3.960.000 ευρώ προκειμένου να καλύψει πελάτες του συζύγου της που ζητούσαν τα χρήματα τους, οι οποίες ήταν ακάλυπτες, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από την αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον της ένα από τα θύματα της πυραμίδας.

Γι’ αυτές τις  επιταγές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί  δύο κατασχέσεις, η πρώτη στο  σπίτι που είχε αγοράσει το ζεύγος στην Κηφισιά και η δεύτερη  στο σπίτι που επίσης είχαν  αγοράσει στη Βουλιαγμένη.        

Την ίδια στιγμή ο Θωμάς Καρύδας κυκλοφορούσε με χαρακτηριστική άνεση σε επαύλεις του Ψυχικού και της Φιλοθέης, ενώ με ένα μαγικό τρόπο αποκτούσε κάθε χρόνο σχεδόν νέους πελάτες έχοντας αποκτήσει την φήμη ενός από τους καλύτερους χρηματιστές.
Και αρθρογράφος
Στα συν του  βιογραφικού του, ότι αρθρογραφούσε ως ειδήμων σε εφημερίδες και sites πριν ξεσπάσει η καταιγίδα των αποκαλύψεων γύρω από το πρόσωπό του.          

Όταν κάποια από τα θύματά του κατέφυγαν σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι λογαριασμοί τους στην Julius Baer ήταν ενεργοί, έπεσαν από τα σύννεφα.

Κάποιοι λογαριασμοί  ήταν ανύπαρκτοι η πλαστοί, ενώ και  αυτοί που όντως είχαν ανοιχτεί στα ονόματα των δικαιούχων, ήταν μηδενικοί, προκαλώντας τα ανάλογα  σοκ στους άτυχους επενδυτές.

Χρειάστηκε ένα  νομικό λάθος για να συλληφθεί ο χρηματιστής στην Γλυφάδα, εκεί όπου έμενε σε καινούριο σπίτι, το τέταρτο που άλλαζε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά από δεκατέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης.

Ο δικηγόρος  του χρηματιστή κ. Λάμπρος Φράγκος απαντώντας στο protothema.gr για όσα καταλογίζουν στον Καρύδα τα θύματά του είπε «ότι αυτή είναι μια δύσκολη απόφαση για τον πελάτη μου. Θα υπάρξει κι άλλο δικαστήριο και θα δούμε τι θα γίνει».

Τα θύματα του  περιμένουν πλέον την επόμενη  κίνηση της 20ης τακτικής ανακρίτριας κ. Ιωαννίδου, αφού τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταθέσει αγωγές, η οποία έχει πλέον στα χέρια της τον φάκελο του Έλληνα Μέϊντοφ, στον οποίο είχε απαγορευθεί μεταξύ άλλων και η έξοδος από την χώρα.

Αύριο αναμένεται να δώσουν όλοι ηχηρό παρόν στο  Τριμελές Εφετείο όπου θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής της καταδίκης σε οχτώ χρόνια φυλάκισης του χρηματιστή με την απίστευτη πειθώ και τους γοητευτικούς τρόπους, που έστησε μια τεράστια πυραμίδα με θύματα ανυποψίαστους επενδυτές.

Κάποιοι πιστεύουν  ότι αν έλεγαν στον Θωμά Καρύδα να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο κινηματογραφικός Γκόρντον Γκέκο στο sequel της «Wall Street» αν δηλαδή η απληστία είναι καλή, η απάντηση θα ήταν ναι.

Μόνο που στην περίπτωση του και εν αντιθέσει  με την ταινία, η σκηνή της αποφυλάκισής του ίσως αργήσει πολύ να έρθει….   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου