Το Ελληνικό να αποτελέσει το πρότυπο για το μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε η Ελλάδα να δείξει στον κόσμο.
Στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ) – Κριτήρια Αειφορίας Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)» ο εισηγητής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτης τάχθηκε καταρχήν υπέρ του νομοσχεδίου με αρκετές επιφυλάξεις σε επιμέρους σημεία. Συγκεκριμένα αφού καυτηρίασε τη συνολική αποτυχία των κυβερνήσεων σε παλαιότερες προσπάθειες αξιοποίησης του πρ. αεροδρομίου του Ελληνικού στάθηκε στην κακή κατάσταση που έχει περιέλθει ο χώρος τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια της εισήγησης ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις είναι εκτός εποχής τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη το όποιο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού να αποτυπώνει το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να διαμορφώσει η χώρα ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές λογικές και αξιοποιώντας στο έπακρον το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της χώρας. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Αν πάμε να φτιάξουμε άλλο ένα Mall με κινηματογράφους, το μόνο που θα δώσουμε ως αναπτυξιακό και επαγγελματικό μέλλον στους περίοικους, θα είναι «να πουλάς ποπκόρν». Ενώ, εμείς θέλουμε να είναι και κέντρο απασχόλησης του εργατικού δυναμικού που σήμερα είναι άνεργο και βασικά είναι το εργατικό δυναμικό που έχει πολλά προσόντα, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας».
Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Βαρβιτσιώτης στάθηκε στην τροποποίηση των συντελεστών δόμησης που πρέπει να γίνει, στη χωροθέτηση κοινωφελών χρήσεων, όπως σχολεία, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αστυνομία καθώς και στην αξιοποίηση υφιστάμενων χρήσεων. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να δoθεί παράταση στις εξώσεις των φορέων που εκμεταλλεύονται τον χώρο, να διατηρηθεί το ποσοστό του κράτους στην «Ελληνικόν Α.Ε.» το οποίο να μην γίνει αντικείμενο μελλοντικών πιέσεων της Τρόϊκας,
Για το πρόγραμμα Ήλιος ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας το χαρακτήρισε αρκετά αισιόδοξο και διατύπωσε πολλές επιφυλάξεις σχετικά με την βιωσιμότητα του ζητώντας παράλληλα μία χρηματοοικονομική μελέτη.
Σημεία εισήγησης Μ. Βαρβιτσιώτη στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου επί του νομοσχεδίου «Αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΟΣ – Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
7/3/2012
ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
«Κύριε Πρόεδρε, εδώ συζητάμε τρία νομοσχέδια σε ένα, γιατί είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους και θα έλεγα σε ό,τι αφορά το ΕΛΛΗΝΙΚΟ και το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ είναι και σε πρωτόλεια μορφή και μάλλον αισιόδοξα, καθώς και το γεγονός ότι αποσπασματικά νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε ορισμένα θέματα, τα οποία τίθενται και προβληματίζουν.
Ας ξεκινήσω με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Σε αυτή την κατάληξη, οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έφτασαν μετά από 40 κύματα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, παραμονές των εκλογών του 2009 να λέει ο κ. Παπανδρέου, επισκεπτόμενος την έκταση, ότι θα γίνει όλη πάρκο. Θυμάμαι παλαιότερα, το 2007 όταν ήρθε σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιδρά σε οποιαδήποτε αξιοποίηση, τσιμεντοποίηση ή οτιδήποτε άλλο μπορούσε να γίνει στην περιοχή. Βέβαια, μετά από το πάρκο προσκαλέσαμε τον κ. Αθεμπίγιο, τον οποίο πληρώσαμε αδρά για να καταθέσει μια ακόμα μελέτη αξιοποίησης του χώρου στις πολλές που έχουν γίνει.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις είναι εκτός εποχής και πιστεύω ότι η αδράνεια τόσων ετών, η έλλειψη οράματος, καμία οικονομική ανάγκη που δεν οδήγησε καμία κυβέρνηση στο να αξιοποιήσει αυτό το χώρο, η χαμηλή αποδοχή που είχε γενικά η επιχειρηματικότητα στην κοινωνία, η κακή διεκδίκηση από λογαριασμό των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αντιδρούν όταν πάει να γίνει κάτι και δεν αντιδρούν όταν δεν γίνεται τίποτα, μας έχουν οδηγήσει στο σήμερα και το σήμερα για μένα είναι να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πάρκο 2000 στρεμμάτων, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει κόστος συντήρησης ετησίως κοντά στα 2000 € το στρέμμα –συντήρησης, όχι φτιαξίματος- και το Ελληνικό για μένα πρέπει να αποτελέσει την καινούργια φάση του τι θέλει η Ελλάδα να δείξει ως ανάπτυξη στον κόσμο. Γι' αυτό και έχω σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίον κατανέμονται οι συντελεστές δόμησης, γιατί εγώ θα ήθελα σε αυτό το χώρο να μην αναπαραχθεί το μοντέλο ήλιος, θάλασσα και shopping mall με κινηματογράφους, αλλά θα ήθελα σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο -και εδώ πρέπει να προικοδοτήσουμε- να αναπτυχθούν cluster εταιρειών, κέντρο υποδοχής νέων εταιρειών, επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμιο -άλλωστε, μετά από δύο χρόνια θα έρθουμε και πιστεύω ότι και το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ψηφίσει την αλλαγή του άρθρου 16 στη μεθεπόμενη Βουλή και θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα- να υπάρχουν υγειονομικές μονάδες, να υπάρχει, δηλαδή, στο Ελληνικό αυτή η ανάπτυξη η εμπροσθοβαρής, που θέλουμε να δείξουμε για το αύριο. Αν πάμε να φτιάξουμε άλλο ένα Mall με κινηματογράφους, το μόνο που θα δώσουμε ως αναπτυξιακό και επαγγελματικό μέλλον στους περίοικους, θα είναι «να πουλάς ποπκόρν». Ενώ, εμείς θέλουμε να είναι και κέντρο απασχόλησης του εργατικού δυναμικού που σήμερα είναι άνεργο και βασικά είναι το εργατικό δυναμικό που έχει πολλά προσόντα, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.
Άρα, η οποιαδήποτε ανάπτυξη, θα πρέπει να έρθει ενδεχομένως και με το συνδυασμό φορολογικών κινήτρων εγκατάστασης των εταιριών, οι οποίες θα επιλέξουν το ελληνικό, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, αν μπορέσουμε πραγματικά να φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό-εμπορευματικό κέντρο.
Νομίζω ότι παράλληλα θα πρέπει να κοιτάξουμε την αξιοποίηση της παραλίας ως εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό και όχι να το μειώσουμε, γιατί βάζετε πολύ χαμηλούς συντελεστές στην παραλία. Πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθούν οι συντελεστές στην παραλία και να μειωθούν προς το εσωτερικό, ώστε να γίνει μια όμορφη γειτονιά και βέβαια να χωροθετηθούν κοινωφελείς χρήσεις, όπως σχολεία, αστυνομία, υγειονομικός σταθμός, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, υπάρχουσες χρήσεις που καλύπτουν περίπου 300 στρέμματα και τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν από το χώρο εκμετάλλευσης. Δεν μπορούμε να βγάλουμε προς εκμετάλλευση το αμαξοστάσιο της Τραμ ούτε μπορούμε να πούμε ότι θα στερήσουμε την ευρύτερη περιοχή από ένα σταθμό μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.
Παράλληλα, θεωρώ ότι μέσα στο νομοσχέδιο είναι πάρα πολύ σύντομος ο χρόνος που δίνετε για τις εξώσεις. Δίνουμε το δικαίωμα σήμερα στην «Ελληνικό Α.Ε.» να προχωρά σε εξώσεις όλων των δημόσιων φορέων που κατέχουν χώρους εκεί -αυτούς που σας είπα πριν, Αστυνομία, Πυροσβεστική και όλους τους υπολοίπους- χωρίς να υπάρχει καν πρόταση επενδυτή. Δηλαδή, «τρέχουμε». Αφήστε το. Αφού καταλήξετε στον επενδυτή, τότε να ενεργοποιείται το άρθρο για τις εξώσεις.
Τέλος, υπάρχει ένα θέμα με τη διοίκηση του χώρου. Συστήνουμε το Γραφείο Ελληνικού για την έκδοση οικοδομικών αδειών, όμως, η διοίκηση του χώρου και η διοίκηση του πρότζεκτ, δεν είναι μόνο η έκδοση οικοδομικών αδειών, γιατί ποιος αύριο το πρωί μου λέει ότι ο επενδυτής μπορεί να φτιάξει κάποια εμπροσθοβαρή επένδυση, να μείνει από λεφτά, να μείνει από επιχειρηματικό ενδιαφέρον και να εγκαταλείψει την υπόλοιπη έκταση, γιατί το πάρκο μπορεί να το πάει σε ένα βάθος χρόνου. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει ένα γραφείο διοίκησης που ακριβώς να βλέπει ότι όλα πάνε παράλληλα ή εκτελούνται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τέλος, υπάρχει το θέμα της διατήρησης του ποσοστού του κράτους στην «Ελληνικόν Α.Ε.» το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να μην γίνει αντικείμενο μεθαυριανών πιέσεων της Τρόϊκας που θα πει ότι πουλήστε και το υπόλοιπο Ελληνικό, αλλά να παραμένει με νόμο στην ιδιοκτησία του κράτους.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, θα το τοποθετηθώ επί των άρθρων περισσότερο. Έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις, παρότι είναι φιλόδοξο το πρόγραμμα, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα έτσι και χωρίς να υπάρχει μία χρηματοοικονομική μελέτη που να το υποστηρίζει, ή μία μελέτη βιωσιμότητας, μπορούμε να το δεχτούμε. Εντάξει, θα φτιάξουμε την Ελληνικόν Α.Ε. ή την ΗΛΙΟΣ Α.Ε., αλλά βάσει ποιάς μελέτης πηγαίνουμε να κάνουμε όλο αυτό το πράγμα; Μήπως θα έπρεπε πρώτα να αναθέσουμε και να παραλάβουμε την οποιαδήποτε μελέτη και μετά να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση, έστω και με τον όρο της αίρεσης ότι είναι πιο οικονομικά βιώσιμο αυτό το πρότζεκτ; Γιατί τα φίτινγκ τάρις είναι ξεκάθαρο ότι πέφτουν στη Γερμανία και είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με την Γερμανία για να μπορέσουμε να το στείλουμε παραπέρα το ρεύμα. Βέβαια οι διακρατικές διαδικασίες διέλευσης είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση».
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link
Νομίζω πως οι τοποθετήσεις του είναι προς τη σωστή καυεύθυνση, σε γενικές γραμμές.
ΑπάντησηΔιαγραφή