"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

Οι τηγανητές πατάτες αυξάνουν τα επίπεδα της “ορμόνης του έρωτα” στο αίμα…

  Οι τηγανητές πατάτες και τα τσιπς, χάρη στο αλάτι που περιέχουν, μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της “ορμόνης του έρωτα” στο αίμα…
…Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Journal of Neuroscience έδειξε ότι η προτίμησή μας δεν είναι τυχαία.


Η έρευνα έγινε σε αρουραίους και έδειξε ότι η αντίδρασή τους σε μια στρεσογόνο κατάσταση, όπως είναι ο εγκλεισμός, διαφοροποιήθηκε ανάλογα με τα επίπεδα αλατιού που είχαν στο σώμα τους.

Σε εκείνους με υψηλά επίπεδα αλατιού, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα του εγκεφάλου, σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο. Επιπλέον, όσοι είχαν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό τους, συνήλθαν πιο σύντομα από την κρίση άγχους.

Όσο για την ωκυτοκίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ικανότητά μας να δημιουργούμε κοινωνικούς, φιλικούς ή ερωτικούς δεσμούς, αλλά και την καταπολέμηση του άγχους, παρατηρήθηκε αυξημένη σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου.

Τέλος, ας μην παραβλέπουμε και το αίσθημα της δίψας που μας προκαλούν οι τηγανίτες πατάτες και τα τσιπς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο οργανισμός είναι προετοιμασμένος όταν αντιμετωπίζει αυτό το στρεσογόνο αίσθημα να υπερβαίνει τον φόβο και το άγχος. Έτσι, όταν καταναλώνουμε τα τρόφιμα αυτά, θέτουμε σε λειτουργία τον φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του άγχους.

http://karxarias.blogspot.com/2011/05/blog-post_2372.html#more 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου