"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αθηνά Λυγνού: Αναληθή τα επιχειρήματα του Δήμαρχου για το Νεκροταφείο Γλυφάδας.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΛΗΘΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Με αφορμή τους ισχυρισμούς του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Κ. Κόκκορη ως προς την απόφαση του Οργανισμού της Αθήνας του 1995 για τη χωροθέτηση κοιμητηρίου και τις σχετικές μελέτες του 1998, έχουμε να σχολιάσουμε τα παρακάτω:
α) Η αναφερόμενη από τον κ. Δήμαρχο απόφαση του Οργανισμού της Αθήνας δεν αφορά ειδικά στην χωροθέτηση κοιμητηρίου στη Γλυφάδα, αλλά πρόκειται για τη γνώμη της Εκτελεστικής του Επιτροπής επι του προτεινόμενου, την περίοδο εκείνη, από τον Υπουργό του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την τροποποίηση του από 31/8/78 ισχύοντος «Περί καθορισμού ζωνών, ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού». Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αφαίρεση από τα όρια των ζωνών Α’ και Β’ προστασίας του Υμηττού ορισμένων περιοχών, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης περιοχές με αυθαίρετα κτίσματα, στους Δήμους Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου και Αγ. Παρασκευής, καθώς και την εγκατάσταση νεκροταφείων σε περιοχές εντός της Α’ ζώνης, οι οποίες προτείνονταν να καταστούν περιοχές Β’ Ζώνης, στους Δήμους Γλυφάδας, Κορωπίου, Χολαργού και Παπάγου. Οι προβλέψεις αυτές, όπως και άλλες, θεωρήθηκαν ως μη νόμιμες από το ΣτΕ, με την 67/1998 απόφασή του και ως εκ τούτου η τροποποίηση του προαναφερόμενου Π.Δ. δεν προχώρησε. Έχοντας υπόψη αυτή την απόφαση του ΣτΕ ο Οργανισμός της Αθήνας κατά την τελευταία διαδικασία τροποποίησης του από 31/8/78 Π.Δ., δεν πρότεινε στη νέα εισήγησή του (το 2010) ούτε εντάξεις στα σχέδιο πόλης, ούτε χωροθέτηση του νεκροταφείου Γλυφάδας. Αυτά τα αποκρύπτει σκόπιμα ο κ. Δήμαρχος.
β) Ο ισχυρισμός ότι από το 1998 είχαν εκπονηθεί όλες οι μελέτες για το νεκροταφείο, δεν απηχεί την αλήθεια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αρχιτεκτονική προμελέτη, με την αντίστοιχη ηλεκτρομηχανολογική, που έγινε επι θητείας του θανόντος τ. Δημάρχου Θ. Σπονδυλίδη, ενόψει της προσδοκίας να περιλαμβάνεται η χωροθέτηση του νεκροταφείου στην τότε επιχειρούμενη τροποποίηση του από 31/8/78 Π.Δ., που δεν έγινε δεκτή από το ΣτΕ και δεν προχώρησε, όπως προαναφέραμε. Φυσικά δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες μελέτες που αναφέρονται στο πόρισμα των Ελεγκτών Περιβάλλοντος, δηλαδή Υδρογεωτεχνική, Γεωλογικής Καταλληλότητας, Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κλπ. Άλλωστε και να υπήρχαν οι μελέτες ποια αξία μπορεί να έχουν όταν ο επίμαχος χώρος είναι στην Α’ ζώνη του Υμηττού απολύτου προστασίας, είναι δασική και κηρυγμένη αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2009, είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, αλλά και στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Υμηττός – Αισθητικό Δάσος Καισαριανής – Λίμνη Βουλιαγμένης». Αξίζει παρ’ όλα αυτά να αναφέρουμε ότι η επικαλούμενη από τον κ. Δήμαρχο προμελέτη τοποθετούσε το νεκροταφείο δεξιά και αριστερά του υφιστάμενου ρέματος και όχι πάνω στην μπαζωμένη κοίτη που ενταφιάστηκαν οι νεκροί, προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και συνέδεε τα δύο μέρη με γέφυρες. Ο κ. Δήμαρχος και πάλι όλα αυτά τα αποκρύπτει σκόπιμα.

Όμως, για την κατάφορα παράνομη, αυθαίρετη και επικίνδυνη, για το καθεστώς προστασίας του βουνού, πράξη του κ. Δημάρχου, με την συνδρομή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, τίθενται τέσσερα καίρια ερωτήματα:
1.   Γιατί πριν τις δημοτικές εκλογές, ως αντιπολίτευση, όταν το νέο Π.Δ. ήταν υπο διαβούλευση, η προσοχή του ήταν στραμμένη στο πως θα ενταχθούν τα αυθαίρετα του βουνού στο σχέδιο πόλης και για το σκοπό αυτό συμμετείχε σε επιτροπές και ψήφιζε υπέρ της ένταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αδιαφορούσε για τη χωροθέτηση του νεκροταφείου; Τώρα έμαθε ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια;
2.   Γιατί από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Γλυφάδας μέχρι την υπογραφή στις 14/6/11 του νέου Π.Δ., δηλαδή επι 6,5 μήνες, δεν έκανε καμία ενέργεια; Γιατί δεν έτρεξε, δεν έκανε τις κινητοποιήσεις που κάνει αυτές τις ημέρες, ώστε να προλάβει πριν την υπογραφή να χωροθετηθεί το νεκροταφείο και να μην χρειάζεται τώρα να παρανομεί;
3.   Γιατί μετά τη δημοσίευση του νέου Π.Δ. στις 16/6/11 και πάλι το ενδιαφέρον του στράφηκε στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/7/11, όπου δεν έκανε καμία αναφορά στις προθέσεις του για παρέμβαση στον Υμηττό μέσα στον Αύγουστο, ακόμα και όταν προτείναμε το θέμα του νεκροταφείου να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση με ολοκληρωμένη πρόταση της Δημοτικής Αρχής; Όλη η συζήτηση προσανατολίστηκε κυρίως στην προσφυγή κατά του νέου Π.Δ. ώστε να καταστεί δυνατή η  κάλυψη των αυθαιρέτων και παρεμπιπτόντως για το νεκροταφείο.
4.   Γιατί, αφού η κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου, δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τους Δημάρχους της περιοχής για να βρεθεί λύση και έχει δοθεί εντολή στον Οργανισμό της Αθήνας, εντός 6μήνου να προτείνει χωροθέτηση του νεκροταφείου σε νόμιμη θέση, ο κ. Δήμαρχος επιμένει στην επιλογή του και δεν αξιοποιεί την δέσμευση αυτή; Όταν ένα πρόβλημα παραμένει επι 30 χρόνια, δεν μπορεί να περιμένει 6 μήνες; Άλλωστε και να υποθέσουμε ότι μπορεί να γίνει νεκροταφείο στο χώρο που επέλεξε, δεν χρειάζεται κάποιος χρόνος για τις απαιτούμενες μελέτες και την κατασκευή του ή θα συνεχίσει να ενταφιάζει τους νεκρούς στα μπάζα της κοίτης του ρέματος, με κίνδυνο να τους παρασύρει μέσα στην πόλη μια μεγάλη βροχή;
Το πρόβλημα του νεκροταφείου είναι υπαρκτό, τεράστιο και πιεστικό, για αυτό χρειάζεται σοβαρές ενέργειες για να λυθεί και η πολιτική του κ. Δημάρχου δεν βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, είτε προσχεδιασμένα είτε όχι, το χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό για να πλήξει το καθεστώς προστασίας του βουνού και να υπάρχει μια πληγή μέσα στην καρδιά της Α’ ζώνης, ώστε να κρατά συνεχώς ανοιχτό το ζήτημα, καθώς και τις ορέξεις όσων θέλουν να πλουτίσουν σε βάρος της πόλης, δείχνοντας το δρόμο σε καταπατήσεις για τη μετατροπή της περιοχής σαν τον «Κρεμαστό Λαγό» της Βούλας. Η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την παραχώρηση ικανής έκτασης όπου θα κατασκευαστεί το νέο σύγχρονο νεκροταφείο και να τηρήσει με αυστηρότητα το νόμο, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα μέτρα σε βάρος όσων παρανόμησαν.
Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτοι τον αγώνα για να αποκτήσει επιτέλους η πόλη μας νεκροταφείο και για την προστασία του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του βουνού μας. Προχωρούμε με συνέπεια, με αρχές, χωρίς να δειλιάζουμε στα δύσκολα, όπως το δείξαμε πολλές φορές, χωρίς επικοινωνιακές λογικές, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, όταν πρόκειται για το συμφέρον της πόλης.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου