Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κάλεσε τονδήμο Γλυφάδας σε απολογία εντός πέντε ημερών καθώς, όπως αναφέρει, αποπειράθηκε να ιδρύσει νεκροταφείο στη θέση Πατητήρι «κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και κάθε δεοντολογίας».
Συγχρόνως,
Το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας στον Υμηττό, έγινε σε περιοχή όπου απαγορεύεται ρητά η χωροθέτηση κοιμητηρίων και κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής, δασικής, υγειονομικής και πολεοδομικής νομοθεσίας. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της... Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στον Δήμο Γλυφάδας.
Όπως αναφέρεται, η υπηρεσία καλεί τον δήμο σε απολογία εντός πέντε ημερών καθώς, αφού αποπειράθηκε να ιδρύσει νεκροταφείο στη θέση Πατητήρι «κατά παράβαση του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και κάθε δεοντολογίας».
Σε περίπτωση που δεν προσέλθει και δεν αποστείλει τα απαιτούμενα στοιχεία, θα θεωρηθεί ότι δεν υφίστανται αποδεικτικά ή άλλα στοιχεία και ότι έχει ενεργήσει κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ως εκ τούτου η ΕΥΕΠ θα εκδώσει Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
Μέσα στη συρμάτινη περίφραξη διαπιστώθηκε επίσης και η ύπαρξη μίας κεραμοσκεπούς ισόγειας οικίας για την οποία έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης από το δασαρχείο Πεντέλης, καθώς και ερείπια από μαντρί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτοψία και τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:
- Η έκταση εντός της οποίας έγινε το έργο, εμπίπτει εξ ολοκλήρου στην ζώνη Α «απολύτου προστασίας της φύσης και των μνημείων» του Π.Δ. «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων».
- Η περιοχή εμπίπτει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και ως εκ τούτου έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000.
- Η περιοχή εμπίπτει στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης.
- Η έκταση εμβαδού 5.800 τμ είναι δημόσια και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω εκχέρσωσης και ευρίσκεται εντός του περιγράμματος της ζώνης κήρυξης της με αρ. 5304/07-09-2009 απόφασης αναδάσωσης.
- Ο χώρος του υπό δημιουργία κοιμητηρίου φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί από επιχωμάτωση κοίτης ρέματος.
- Για την ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω δημοτικού κοιμητηρίου ο Δήμος δεν διέθετε καμία από τις προαπαιτούμενες μελέτες, άδειες ή εγκρίσεις.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ «ο δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α' Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φερόταν να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις, προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί "τετελεσμένο". Το ΥΠΕΚΑ κατόπιν τούτου, ζήτησε άμεσα από το Δήμο Γλυφάδας να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος».
Μαργαρίτα Καραβασίλη: "Το αυθαίρετο νεκροταφείο θα κατεδαφιστεί"
Παράλληλα, το αυθαίρετο νεκροταφείο που στήθηκε από το δήμο Γλυφάδας στον Υμηττό θα κατεδαφιστεί, όπως δήλωσε η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, προσθέτοντας όμως επίσης ότι η διαδικασία θα ειναι χρονοβόρα.
«Θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Η εκταφή χρειάζεται απόφαση εισαγγελέα και απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία. Κάνουμε έκκληση στην ηγεσία της εκκλησίας να συνεργαστεί, γιατί ο μητροπολίτης Γλυφάδας έχει κρατήσει απαράδεκτη στάση», δήλωσε η ειδική γραμματέας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία αυθαιρεσία όπως και καμία καταπάτηση έκτασης.
"Εκτός από την παράβαση του προεδρικού διατάγματος, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί NATURA, λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας και φυσικής ομορφιάς. Πολύ σημαντικό όμως είναι ότι το νεκροταφείο τοποθετήθηκε πάνω στο ρέμα της Τερψιθέας, που είναι από τα σημαντικότερα της περιοχής και έχει ήδη μπαζωθεί σε δύο σημεία με εκχερσώσεις που έγιναν από το δήμο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συχνά η Γλυφάδα", τόνισε.
Σε σχέση με την έκθεση της ΕΥΕΠ, διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές για να βεβαιωθούν οι παραβάσεις και τα πρόστιμα. Πόρισμα για την υπόθεση έβγαλε και το αρμόδιο δασαρχείο, το οποίο κατέθεσε μήνυση εις βάρος του δημάρχου Γλυφάδας, Κων. Κοκκόρη, ενώ ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής κ. Λιακόπουλος θα κινηθεί εναντίον των διοικητικών ατασθαλιών του δημάρχου.
Ο Κων. Κόκορης από την πλευρά του, επιμένει ότι κλήθηκε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και είχε λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. «Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά να επιλυθεί το θέμα, γιατί ο ανθρώπινος πόνος είναι μεγάλος», είπε, απευθυνόμενος προς την πολιτεία. Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχτηκε όμως, πως γνώριζε πως δεν υπήρχε η απαιτούμενη άδεια.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προχωρήσει αμέσως στη χωροθέτηση περιοχών για χρήση νεκροταφείων για ομάδες δήμων της Αθήνας. Τόνισε, όμως, ότι ο δήμος Γλυφάδας υπέβαλε, μεταξύ άλλων, αίτημα για ανεύρεση τέτοιου χώρου μόλις μία ημέρα πριν την επιχείρηση κατάληψης της αναδασωτέας έκτασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου