"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΓΛΥΦΑΔΙΩΤΗ για το νεκροταφείο

Δεν είχα σκοπό να γράψω τίποτα επί του θέματος αρχικά, καθώς οι εκατέρωθεν απόψεις ,είναι φαινομενικά ισχυρές, ωστόσο βρίσκονται στα όρια του συστήματος αξιών που έχει ο καθένας. Δυο διαφορετικές θέσεις, η μια με τη σημαία της Ηθικής και η άλλη με το πανό της νομιμότητας, συγκλίνουσες  στο θέμα της Αναγκαιότητας. Φαινομενικά είπα.
Περί Αναγκαιότητας.
Είμαι και εγώ γέννημα-θρέμμα Γλυφαδιώτης  ,το δημοτικό μου σχολείο είχε το «προνόμιο» αυτής της ‘’κατανυκτικής’’ θέας και σα παιδί έχω παίξει Πέτρα-Ψαλίδι  για το ποιος θα φέρει τη μπάλα που είχαμε στείλει ,από τη διπλανή παιδική χαρά, στο ασφυκτικά  γεμάτο εδώ και 35 χρόνια,-τόσο γνωρίζω- νεκροταφείο .Στο άκουσμα της είδησης  του νέου νεκροταφείου, ξαφνιάστηκα ευχάριστα, γνωρίζοντας ότι αυτό το θέμα απασχολεί πολλά χρόνια τώρα τη Πόλη και έχει αποτελέσει  προεκλογική δέσμευση  όλων των υποψηφίων Δημάρχων. Καυτή πατάτα λοιπόν, για πολλούς Δημοτικούς άρχοντες κάτι το οποίο  στα μάτια των πολλών φαινόταν τόσο απλό και προκαλούσε απορία η μη εφαρμογή του. Όλοι είχαν άποψη(opinion is like ass, everybody has one)και έδειχναν –σα περιοχή -το βουνό.

Το βουνό.
‘’Στο βουνό, λοιπόν αδελφές μου, στο βουνό’’*. Βέβαια τα όρια που το καθορίζουν έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Χαρταετό πετούσα  στην Αγίου Νεκταρίου και η μάνα μου φώναζε να μη πάω παρακάτω γιατί θα με φάνε οι λύκοι. Μετά  θυμάμαι τους ‘’μεγάλους’’ να λένε για βοσκοτόπια που αγόρασε ο …….  και μετά από ένα μήνα, συμπεριλήφθησαν στο σχέδιο Πόλης. Τα ξεχάσαμε αυτά.. Μετά είδαμε φωτιές, τροχόσπιτα, σκουπιδότοπους. Να μη πολυλογώ φάγαμε καμιά 500αριά μέτρα. ’’Ξεφύτρωσε’’ και η Αίγλη. Αίγλη είπα?? Βάλε χιλιόμετρο. Άλλοθί της το Γυμνάσιο που ανακούφισε την περιοχή. Τα χρόνια πέρασαν  , οι χαρταετοί της Καθαρής δευτέρας εξαφανίστηκαν και ο Προφήτης Ηλίας όλο και πλησίαζε στο ποίμνιο. Πλέον δεν ‘’ανεβαίνεις’’ απλώς  ‘’πας’’.

Δράσεις για το περιβάλλον.

                2009 και τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Είναι καλοκαίρι και έκπληκτος παρακολουθώ συντονισμό κατάσβεσης  πυρκαγιάς μέσω internet, λόγω εμπρησμού στη περιοχή της Αγίας Τριάδας, από εθελοντές πυροσβέστες. Κατάφεραν να τη σβήσουν μέσα σε μια ώρα έχοντας να αντιμετωπίσουν τρία μέτωπα. Εντυπωσιακό σκέφτηκα, μπράβο στα παιδιά.
Σαν κάτι να άλλαζε. Έμαθα ότι είχαν δημιουργηθεί από νέους ανθρώπους σύλλογοι Εθελοντών που πραγματοποιούσαν δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς στις ευαίσθητες περιοχές στη Γλυφάδα. ‘Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στη προεκλογική περίοδο, παρατήρησα τη τεράστια προβολή που έδιναν οι Δημοτικές παρατάξεις στη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους δράσεις. Σκέφτηκα ότι αυτό το όψιμο ενδιαφέρον είχε ψηφοθηρικό χαρακτήρα και σύντομα θα έσβηνε. Τι όμορφα που διαψεύστηκα… Οι δράσεις συνεχίστηκαν ,όχι μόνο από τους εθελοντές αλλά από τους ίδιους τους υποψηφίους δημ. Συμβούλους  που συμμετείχαν προεκλογικά και λογικά δεν θα είχαν κάποιο όφελος. Η Άντζελα, ο Στέλιος – ο φαρμακοποιός, η Λένα, η Αθηνά εκλεγμένοι ήδη συνέχιζαν να πρωτοστατούν, προτάσσοντας τη προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πήγα ποτέ ,δε θα πω ψέματα, τους θαύμαζα όμως και θα ήθελα να μπορούσα να είχα πάει.  Ο νεαρός Νίκος Κιούσης που έχει κάνει τη Πόλη και παραμιλάει με τα κατορθώματα του είχε επιτέλους συμπαραστάτες.

13-08-2011.

                ‘’Ανοίγω’’ το Facebook και γεμίζει η οθόνη από ψηφιακές κραυγές. Αναρτήσεις σχόλια, υπονοούμενα, ευθείες βολές κ.α. Ηθικός αλλά παράνομος λέει ο ένας, μάγκας λέει ο άλλος, επιτέλους λέει η άλλη, να καθιερωθεί αργία η σημερινή, να πάει να βρει τον Αχιλλέα και το Μάκη στη στενή λέει ο άλλος. Σκέφτομαι ότι δεν μπορεί κάτι σοβαρό έγινε. Μήπως  τσακώσανε το Δήμαρχο –τώρα με την αποποινικοποίηση – με τίποτα πάνω του ?? Όχι αποκλείεται. Μετά έμαθα τι είχε γίνει.

Περί Νόμιμου και Ηθικού.

                Γεια σου Γιώργο Βουλγαράκη που έμαθες την Ελλάδα να τα διαχωρίζει.
Στο προκείμενο.
Είναι σαν πράξη Ηθική? Και αν ναι, γιατί αφού είναι ,να είναι παράνομη?
Το Σωστό λοιπόν που μου έλεγε ο παππούς μου να κάνω πάντα ποιο είναι? Το Ηθικό η το νόμιμο? Αρχικά θα έλεγα το Ηθικό. Είναι όμως η πράξη του Δήμαρχου Ηθική?
Ας μπούμε για λίγο στα παπούτσια του. Είναι κατακαλόκαιρο, έκοψαν τα λεφτά από τους Δήμους, ,ο Παναθηναϊκός πήρε παλτό στη θέση του Cisse, η ΓΣΕΕ έχει προαναγγείλει λευκές απεργίες , τα μαγαζιά της Γλυφάδας κλείνουν το ένα μετά το άλλο κ.α. Δύσκολο να είσαι Δήμαρχος σήμερα.
Εν θερμώ λοιπόν και υπό τη πίεση των συγγενών κάποιον συμπολιτών μας για το αυτονόητο της ταφής των ανθρώπων τους, ο Δήμαρχος πήρε μια γενναία απόφαση. Διάλεξε ένα οικόπεδο στο βουνό (το κυριολεκτικά κατακαημένο) και αποφάσισε να μεταφερθεί εκεί το νεκροταφείο. Όπως ηθικό θα ήταν ένας άνεργος οικογενειάρχης με τρία παιδιά που του  πήρε το σπίτι η τράπεζα, μέσα στην απόγνωση του- εν θερμώ και αυτός- να βρει ένα τροχόσπιτο και να πάει στο ‘ορφανό’ οικόπεδο απέναντι από την Ευρυάλη να στεγάσει τα παιδιά του. Φαντάζεστε τη λαϊκή κατακραυγή σε αυτούς που θα πήγαιναν να τον διώξουν? Ντροπή. Στο τέλος όμως η οικογένεια θα εκτοπιζόταν γιατί ο νόμος υπερισχύει και όλοι θα το ξεχνούσαν. Άλλο παράδειγμα… Νόμιμο θα ήταν ο Δήμαρχος να είχε συνάψει έγγραφη προεκλογική συμφωνία με σκοπό τη στήριξή του από άλλες παρατάξεις με το αζημίωτο. Νόμιμο λοιπόν και αυτό αλλά σίγουρα όχι  Ηθικό…ο νόμος υπερισχύει και όλοι θα το ξεχάσουν.

Υπερισχύει αλλά εφαρμόζεται???

Ένα δευτερεύων θέμα που προέκυψε- dessous- όπως  λένε και οι Γάλλοι είναι το αν ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου. Προσωπικά πιστεύω ότι εδώ δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Από τα media και τα μεγάλα συμφέροντα, μάθαμε ότι ο Δήμαρχος προσήχθη με αυτή τη διαδικασία (τστστς τι πόλεμο του κάνουν!!!!). Πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως αυτό ουδέποτε έγινε. ΓΙΑΤΙ? Δεν είναι ντροπή. Και ο Γκλέτσος δήμαρχος είναι και  έκατσε 2-3 μέρες στη ψειρού, όταν έκοψε τις μπάρες. Μήπως γιατί λόγω αργίας, η διαδικασία θα τελείωνε Τρίτη πρωί??? Γιατί ο Μηνάς  που έγινε «λιώμα» τη Παρασκευή στο Liberty θα χάσει-και πολύ καλά να πάθει- τη γιορτή του πατέρα του τη Δευτέρα? Γιατί τον σταμάτησαν στην Αλίμου και φύσηξε και χάλασε το μετρητή? Δεν είναι όμως Δήμαρχος. Ούτε ομογάλακτος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Περί μαγκιάς
Εδώ ορισμοί δεν υπάρχουν. Στη χώρα αυτή, πόσο μάλλον σε αυτή τη πόλη, έχουμε γεμίσει μάγκες. Στο συμβάν της Παρασκευής έχουμε ένα Δήμαρχο που εν θερμώ αποφάσισε να αγνοήσει το Νόμο για το καλό των συμπολιτών του. Τι μάθαμε σήμερα? Ότι όταν παίρνεις εν θερμώ αποφάσεις, έχεις στη καβάτζα ένα λυόμενο με σχήμα εκκλησίας , το Μητροπολίτη ετοιμοπόλεμο -ήταν να πάει Μύκονο-, και 4-5 απελπισμένους συμπολίτες μας για να τους χρησιμοποιήσεις για ‘τετελεσμένο’. Επιπρόσθετα οι δράσεις σου είναι μεταμεσονύχτιες – όταν βρίθει ο τόπος από μάγκες-  και όταν βγαίνεις στα κανάλια να δείχνεις λες και έχεις τρέξει το γύρο της Αθήνας. Τέλος ότι κάνεις το κάνεις πριν το τριήμερο της Παναγίας που όλη η Χώρα ή κοιμάται ή χορεύει.. Ε όχι ρε Δήμαρχε δεν είναι αυτό μαγκιά.
Περί Κινήτρων
                Πολλοί έγραψαν ότι αυτή η κίνηση του θα αποτελέσει τετελεσμένο για κάποιους διεκδικητές  εκτάσεων με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής του βουνού. Δεν υπάρχει περίπτωση. Ο Δήμαρχος έχει αποδείξει ότι είναι πανέξυπνος. Κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας είναι αυτή ,αφού αν το Υπουργείο κάνει πίσω ,ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και το Υπουργείο δεν θα κάνει πίσω. Αυτό που μένει να δούμε είναι τι θα απογίνουν οι άτυχοι αυτοί συμπολίτες μας που έχουν θαφτεί εκεί. Κίνηση εντυπωσιασμού λοιπόν γιατί το Σεπτέμβριο κάτι «καλό» σκάει στο Δήμο και θα αρχίσουν και εκεί τα γιαούρτια…



*παράφραση Τσέχοφ  είναι και δεν εμπεριέχει κανένα υπονοούμενο για τη συγκατάβαση της Μητρόπολης Γλυφάδας.



                                                                                                                                                         Ανώνυμος
(είπαμε για εμάς ο νόμος εφαρμόζεται)

3 σχόλια:

  1. Τέλεια η επιστολή εμπεριέχει όλα όσα είπαν και δεν είπαν και απεικονίζει την κατάσταση ως έχει...πολύ σοφή και προσεγμένη τοποθέτηση.αυτό σκέφθηκα και εγώ "λόγοι εντυπωσιασμού" αρχικά αλλά αν του καθόταν ακόμη καλύτερα γι' αυτόν θα το έπαιζα και ήρωας και σωτήρας για την πόλη που την έβγαλε από το αδιέξοδο που χρόνια τώρα πάλευαν οι...ανάξιοι και αναποτελεσματικοί Δήμαρχοι που πέρασαν τόσα χρόνια από τη Γλυφάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΙΔΙΑ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΟ,ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ,ΜΗΝ ΤΟ ΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ,ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΦΕΛΗ ΕΙΔΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ,ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΟΙΠΝ ΣΤΟ ΚΟΚΚΟΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΟΚΚΟΡΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ,ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ!ΤΩΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΑΦΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ,ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΕΡΜΑ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΓΗΠΕΔΟ,ΟΥΤΕ ΠΑΡΚΟ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΖΩΟΛΟΓΗΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ,ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΗ ΚΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΡΑΙΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααπητέ κ.Ανώνυμε (που χρησιμοποιείς την μεγελογράμματη γραφή) είστε σίγουρος ότι διαβάσατε το άρθρο που αποφασίσατε να σχολιάσετε;
    Το κατανοήσατε; Εάν ναι υπόσχομαι να ξαναδιαβάσω το σχόλιό σας άλλες τριάντα φορές, μέχρι να σας κατανοήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή