"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Έκταση των τσιφλικιών, Τον 19ο αιώνα μετρούσαν τα χωράφια με βάση την έκταση που όργωνε ένα ζώο.

Πριν το 1920 μια προσεγμένη μονοκατοικία στην Πατησίων ισοδυναμούσε με περισσότερα από 1000 στρέμματα στην Γλυφάδα.
Σήμερα οι αξίες έχουν αλλάξει. Ένα στρέμμα στην Γλυφάδα αξίζει πολυκατοικίες στην 3η Σεπτεμβρίου και τις γύρω περιοχές.
Η μεγάλη αξία της γης έλκει «καταφερτζήδες» που κατορθώνουν και αποκτούν την ιδιοκτησία της με αμφισβητούμενες μεθόδους.
Η έκταση ορισμένων ιδιοκτησιών στις περιοχές μας αυγάτιζαν την επιφάνειά τους με θαυματοποιό τρόπο. Επικαλούμενοι οι ιδιοκτήτες οθωμανικά φιρμάνια προσδιόριζαν το εμβαδόν χρησιμοποιώντας το μετρικό σύστημα της εποχής με σύγχρονο τρόπο. Τον 19ο αιώνα μετρούσαν τα χωράφια με βάση την έκταση που όργωνε ένα ζώο. Από τα μέσα του 20ου αιώνα στα ίδια κτήματα την έκταση την μετρούσαν με το όργωμα που κάνει το τρακτέρ. Όσο αύξανε η αξία της γης τόσο αύξανε και η ιπποδύναμη του τρακτέρ. Αποτέλεσμα, στα περιβόητα τσιφλίκια η έκτασή τους να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί.
Για τη λύση του προβλήματος ένας δικαστικός ξεκίνησε έρευνα από το 1830 μέχρι τις μέρες μας για να προσδιορίσει τα περιβόητα τσιφλίκια. Ενδιαφέρουσα εργασία που δεν αξιοποιήθηκε…
Εμείς την ανακαλύψαμε, την δημοσιοποιούμε και πιστεύουμε να τύχει της προσοχής των δημοτικών αρχών. Να περιορίσουν την δράση όσων εκμεταλλεύονται την ελλειπή γνώση προς ίδιον όφελος!
Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα από ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου