"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εδώ και χρόνια.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
«Ν Ε Κ Ρ Ο Τ Α Φ Ε Ι Ο   Γ Λ Υ Φ Α Δ Α Σ»

Γίνεται συστηματική προσπάθεια, από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να δικαιολογήσει τις αυθαίρετες και επικίνδυνες πράξεις της, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ και η Πρόεδρός τους κ. Α. Λυγνού δεν ενδιαφέρονται για το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης νεκροταφείου, αλλά μόνο για το βουνό. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΑΠ’ ΑΥΤΟ.
Επι χρόνια, όταν οι ίδιοι αδιαφορούσαν για το νεκροταφείο και ενδιαφέρονταν μόνο για τις εντάξεις των αυθαιρέτων στο σχέδιο πόλης, εμείς προσπαθούσαμε με πολλούς τρόπους ώστε να οριστεί ικανή έκταση για νεκροταφείο στη Β’ ζώνη του Υμηττού, στο χώρο της αεροπορίας. Για αυτό το λόγο υποβάλλαμε υπομνήματα, καταθέσαμε μελέτη για την κάλυψη και άλλων ζωτικών αναγκών της πόλης πέρα από το νεκροταφείο (σχολεία, αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους), επισκεφτήκαμε τον Οργανισμό της Αθήνας και το ΥΠΕΚΑ, αναδείξαμε το πρόβλημα στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις μας.
Πετύχαμε ώστε στο νέο Π.Δ. να επιτρέπεται η κατά παρέκκλιση των 40 στρεμ. οικοδόμηση δύο σχολείων (7ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο) και η επαναφορά της δυνατότητας πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων στη Β’ ζώνη, δυστυχώς με πολύ μικρό συντελεστή σε κτίσματα. Δεν πετύχαμε την πρόβλεψη νεκροταφείου, με τεράστια ευθύνη της πολιτείας για αυτό.
Η Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της, αντί να δραστηριοποιηθεί άμεσα, να καλέσει όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε κοινή δράση, να πιέσει και να οργανώσει κινητοποιήσεις, από το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, τότε που το νέο Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) δεν είχε υπογραφεί, ώστε να προβλεφθεί χώρος για νεκροταφείο, άφησε το χρόνο να περάσει. Συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Ιουλίου – μετά δηλαδή την υπογραφή του Π.Δ. στις 14/6/11 – με κύριο θέμα συζήτησης την ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών του Δήμου με τα αυθαίρετα (ο μόνιμος καημός τους) και αποφάσισε, με την πλειοψηφία που διαθέτει, την προσφυγή για την αλλαγή του.
Δεν ενημέρωσε κανέναν όταν ξαφνικά μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε να «λύσει» το χρόνιο πρόβλημα του νεκροταφείου και «εκτέλεσε» την «επιχείρηση» καταπάτησης του βουνού, σε χώρο της Α’ ζώνης που είναι απολύτου προστασίας και με απόφαση του ΣτΕ από το 1998 δεν μπορεί να γίνει νεκροταφείο (στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος). Περιοχή NATURA και δασική (Ειδική Ζώνη Διατήρησης – Αισθητικό Δάσος), κηρυγμένη αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2009. Ενταφίασε, μαζί με τον Μητροπολίτη, νεκρούς πάνω σε μπαζωμένη κοίτη ρέματος, προσβάλλοντας κατάφορα τη μνήμη τους, με κίνδυνο μάλιστα μια δυνατή βροχή να τους μεταφέρει μέσα στην πόλη. Μάλιστα, με έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 17/8/11, όπου απουσίαζαν οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης γιατί ειδοποιήθηκαν εντος 24ώρου ή καθόλου και χωρίς να δεχθεί ολιγοήμερη αναβολή, όπως ζητήθηκε, αποφάσισε να μην ενταφιάζονται νεκροί στο υπάρχουν νεκροταφείο, επιδεινώνοντας το πρόβλημα.
Ενώ η κυβέρνηση, με δημόσιες δηλώσεις Υπουργών της και σε συναντήσεις με τον κ. Δήμαρχο, δεσμεύεται ότι δρομολογεί λύση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (εντός 6 μηνών) η Δημοτική Αρχή επιμένει στην επιλογή της, όταν απ’ όλες τις επίσημες πλευρές (ΥΠΕΚΑ, ΟΡΣΑ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο, Αρμόδιο Εισαγγελέα) έχει ξεκαθαριστεί αυτό που οι νόμοι προβλέπουν, ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ. Να σημειώσουμε επίσης ότι και ο νόμος 1337/85 (νόμος Τρίτση) που αναφέρεται στις προϋποθέσεις λειτουργίας νεκροταφείων δεν έχει ληφθεί υπόψη από τον κ. Δήμαρχο.
Με τα δεδομένα επομένως που υπάρχουν, μπορεί η επιλογή αυτή να είναι η λύση του προβλήματος και μάλιστα άμεσα; ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ.
Ακόμα κι αν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστούν τα νομικά και συνταγματικά κολλήματα, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις, οι μελέτες και αδειοδοτήσεις ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει ένα σύγχρονο νεκροταφείο. Ή ο σκοπός είναι να συνεχιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές και οι αυθαίρετες υποδομές, δίνοντας έτσι το παράδειγμα και το άλλοθι σε όλους τους επίδοξους καταπατητές;
Γιατί επιμένει λοιπόν ο κ. Δήμαρχος;
Γιατί ακολουθεί την συγκεκριμένη πρακτική;
Δεν είναι εύλογο συμπέρασμα ότι η στάση του αυτή αντικειμενικά συμβάλλει, με όπλο το πραγματικό πρόβλημα του νεκροταφείου, στη διάλυση του καθεστώτος προστασίας του βουνού και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που καραδοκούν;
ΝΕΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ.
Η δημοτική μας κίνηση, λειτουργώντας πάντα με σοβαρότητα και αρχές, δεν είδε το πρόβλημα σαν μια ευκαιρία φτηνού λαϊκισμού και ψηφοθηρίας. Παρά τις κραυγές και τα ψεύδη εναντίον μας, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και επιλέξαμε για άλλη μια φορά να είμαστε χρήσιμοι για την πόλη και όχι αρεστοί. Ήδη ξεκινήσαμε ένα νέο κύκλο πρωτοβουλιών για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσης.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εδώ και χρόνια.
Συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Περιβάλλοντος.
Στις 7/9/11 αντιπροσωπεία των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, με επικεφαλής την Πρόεδρό μας κ. Αθηνά Λυγνού, επισκέφτηκε την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη.
Συζητήσαμε μαζί της όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο βουνό και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και προπαντός επιμείναμε στη γρήγορη εξεύρεση λύσης για την χωροθέτηση του νέου νεκροταφείου Γλυφάδας. Μας ενημέρωσε ότι για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό της Αθήνας, ήδη συζητούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Με σαφήνεια μας δήλωσε ότι παράλληλα κινεί όλες τις διοικητικές και νομικές διαδικασίες για την εφαρμογή των νόμων που προβλέπουν κυρώσεις για τις πράξεις του κ. Δημάρχου, την απομάκρυνση των περιφράξεων από τον χώρο που καταλήφθηκε και της ΠΡΟΚΑΤ εκκλησίας, σε πρώτο στάδιο και των νεκρών σε δεύτερο.
Συνάντηση με Δήμαρχο Γλυφάδας.
Ήδη ζητήσαμε συνάντηση μαζί του προσδοκώντας να συμβάλλουμε στην αλλαγή της στάσης του και στην αναζήτηση λύσης, με συσπειρωμένες όλες τις δημοτικές δυνάμεις και τους πολίτες, που δεν θα βλάπτει το βουνό, θα ενώσει την πόλη και θα εξασφαλίσει ένα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ.
Συνάντηση με Οργανισμό της Αθήνας (ΟΡΣΑ).
Άμεσα, αντιπροσωπεία μας θα επισκεφτεί τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος να αναζητήσει και να εισηγηθεί το νέο χώρο εντός των ορίων της πόλης ή εκτός αυτών, αν τελικά επιλεγεί διαδημοτική λύση ή και τα δύο μαζί. Θα επιδιώξουμε, εφόσον μπορεί να ξεπεραστεί το δεδομένο της γνωμοδότησης του ΣτΕ επι του νέου Π.Δ., ο χώρος αυτός να είναι στο οικόπεδο της αεροπορίας, στην παλαιά Β’ ζώνη.
                                                                                               
Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου