"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών τους, για να βρεθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα του νεκροταφείου, οι Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ζήτησαν να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 14/9/11, η κατάργηση της  απόφασης μη ενταφιασμού νεκρών στο υπάρχον και να αρχίσει διάλογος με την πολιτεία για νόμιμη χωροθέτηση νέου. Είχαν προηγηθεί η συνάντηση με την κ. Μ. Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις 7/9/11, που μας διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία φροντίζει να βρει λύση, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μέτρα κατά των αυθαιρεσιών και με τον κ. Δήμαρχο Γλυφάδας, στις 12/9/11, από τον οποίο ζητήθηκε να δεχθεί την αναζήτηση λύσης, με συσπειρωμένες όλες τις δημοτικές δυνάμεις και τους πολίτες, που θα εξασφαλίζει ένα σύγχρονο - νόμιμο νεκροταφείο χωρίς να βλάπτει και το καθεστώς προστασίας του βουνού.
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρχικά δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση και εκδηλώθηκε έντονη επιθετική διάθεση, κυρίως προς το πρόσωπο της Προέδρου μας κ. Αθηνα Λυγνού, τόσο από τον κ. Δήμαρχο όσο και από παρευρισκόμενους πολίτες φιλικά προς αυτόν προσκείμενους. Βασικός ισχυρισμός ήταν ότι οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, αντί να εκτιμήσουν την προσπάθεια που καταβάλλεται, καθυβρίζουν με ανακοινώσεις τους τον κ. Δήμαρχο και η αντίθεσή τους στις πράξεις της Δημοτικής Αρχής εκδηλώνεται μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.
Με αφορμή τα παραπάνω, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε δύο ζητήματα:
·       Εκείνο που χαρακτηρίζει τη δράση των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, από την ίδρυσή τους, είναι η προσήλωση στις αρχές τους, το ήθος, η αξιοπρέπεια, η αποφυγή του λαϊκισμού, η ειλικρίνεια και η συνέπεια λόγων και έργων. Έκριναν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και κρίνουν την παρούσα, με βάση το έργο τους. Ψήφιζαν και ψηφίζουν ότι το θετικό και αντιπαλεύουν ότι αρνητικό, ακόμα κι όταν γίνονται μη αρεστοί σε ορισμένους, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν χρησιμοποίησαν αθέμιτα μέσα, αν και συχνά έχουν πέσει θύμα άδικων επιθέσεων, απειλών και ύβρεων, με αποκορύφωμα τα ανώνυμα συκοφαντικά έντυπα την προεκλογική περίοδο σε βάρος της Προέδρου μας και άλλων στελεχών μας. Όλες οι ανακοινώσεις μας σχετικά με το νεκροταφείο έχουν δημοσιευθεί και επομένως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι περιέχουν τις θέσεις μας, εκτιμούν πολιτικά τις εξελίξεις και κρίνουν τις πράξεις της Δημοτικής Αρχής και μόνο.
·       Η πρακτική να συγκεντρώνονται οργανωμένα οπαδοί της Δημοτικής Αρχής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τις συνεδριάσεις του, να τη λιβανίζουν, να οχλαγωγούν, να παρεμβαίνουν στη διαδικασία, να επιδοκιμάζουν όσους ομιλητές τους είναι αρεστοί και να αποδοκιμάζουν όσους διατυπώνουν άλλη άποψη, είναι αντιδημοκρατική και επικίνδυνη. Φανταστείτε να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική και οι άλλες παρατάξεις και να κινητοποιούν οπαδούς τους προκειμένου να υποστηριχθούν ή να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Τι θα γίνει τότε; Που θα οδηγηθούν τα πράγματα; Ας σταματήσει λοιπόν όσο είναι καιρός.
Τελικά, για να γυρίσουμε στο θέμα, η πρωτοβουλία των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ απέδωσε. Ο κ. Δήμαρχος δέχθηκε να μην επιμείνει στην επιλογή τους ως προς το χώρο που κατέλαβε στην Α’ ζώνη του Υμηττού και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα (αποχώρησαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία») να ζητήσει από την πολιτεία τη χωροθέτηση νεκροταφείου στο βουνό, δεδομένου ότι το υπάρχον είναι κορεσμένο. Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ψήφισαν θετικά προκειμένου να σταματήσει το αδιέξοδο, να πρυτανεύσει η λογική, να ανοίξει ο διάλογος και να ενωθούν όλοι οι πολίτες για το σοβαρό αυτό θέμα που ταλανίζει την πόλη. Άλλωστε από την αρχή η πρότασή τους ήταν να χωροθετηθεί το νεκροταφείο στην παλαιά Β’ ζώνη στο χώρο της Αεροπορίας όπου είναι λυμένο και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η προηγούμενη όμως Δημοτική Αρχή, αλλά και η παρούσα, δεν έδωσαν τη μάχη πριν υπογραφεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα, που αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο το καθεστώς προστασίας.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος, αρκεί να βοηθήσουν όλες οι δυνάμεις, να αξιοποιηθούν από τη Δημοτική Αρχή και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες. Πάντως οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Αντιπροσωπεία τους, με επικεφαλής την Πρόεδρό τους κ. Α. Λυγνού, μετά τις συναντήσεις με την κ. Μ. Καραβασίλη και τον κ. Δήμαρχο Γλυφάδας, συναντήθηκε στις 17/9/11 με το Δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Χ. Κορτζίδη, ενώ στελέχη τους είχαν συζήτηση με την Αντιπρόεδρο του ΟΡΣΑ κ. Δ. Αντωνάκου, στις 15 και 16/9/11 για το πώς έχουν σήμερα τα πράγματα και την πιθανή διαδημοτική λύση. Άμεσα επίκειται συνάντηση και με την κ. Μ. Καλτσά, Γενική Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, που είναι αρμόδια για την χωροθέτηση, ώστε να έχουμε την τελική πρόταση της πολιτείας, που έτσι κι αλλιώς έχει δηλωθεί ότι θα αφορά σε διαδημοτικό νεκροταφείο..
                                                                                               
Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         

Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου