"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυφάδα Νεκροταφείο, ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΛΥΣΗ τη κατέθεσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη Βουλή.









































ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 02/09/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Βουλή επί του σχεδίου Νόμου για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


«Κύριε Υπουργέ, όμως, πέρα από αυτή την τρέλα που ζούμε με τα αυθαίρετα στη χώρα, ζήσαμε πρόσφατα και μία καινούρια τρέλα. Αυτή είναι η τρέλα των αυθαίρετων νεκροταφείων. Πριν από μερικές εβδομάδες, παραμονές του δεκαπενταύγουστου, ένα παράνομο, απόλυτα αυθαίρετο νεκροταφείο γεννήθηκε στη Γλυφάδα πάνω στον Υμηττό.
Είναι γεγονός ότι σήμερα όποιος πεθάνει στα νότια προάστια της Αττικής δεν έχει χώρα να ταφεί. Ο Άλιμος δεν έχει νεκροταφείο, το Ελληνικό έχει ένα νεκροταφείο το οποίο είναι κορεσμένο, η Αργυρούπολη ένα νεκροταφείο το οποίο είναι κορεσμένο και ενώ το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί, δεν μπορεί γιατί υπάρχει μία πράξη αναδάσωσης του 1932, η οποία στερεί στον ήδη περιφραγμένο χώρο τη δυνατότητα να επεκταθεί το νεκροταφείο, και ο δήμος Γλυφάδας έχει ένα νεκροταφείο το οποίο έχει εξαντλήσει προ καιρού τις δυνατότητές του.
Είναι αλήθεια ότι η Πολιτεία χρόνια τώρα έχει αδικήσει το δήμο Γλυφάδας γιατί δεν έχει χωροθετηθεί μέσα στην περιαστική ζώνη του Υμηττού ένα  καινούριο νεκροταφείο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τον πέμπτο μεγαλύτερο δήμο της Αττικής.
Κύριε Υπουργέ, με αυτά δεν θέλω να πω ότι θα πρέπει να επιβραβεύουμε την παρανομία. Σε καμία περίπτωση. Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε πράξη η οποία σήμερα προσβάλλει όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα, αλλά προσβάλλει τη νομιμότητα, προσβάλλει την ευταξία και πάνω από όλα προσβάλλει αυτό το οποίο ζητάμε όλοι οι πολίτες, δηλαδή οι ορεινοί όγκοι να αποκατασταθούν, να γίνουν ορεινοί όγκοι πρασίνου, αναψυχής και πηγή ζωής και πλούτου για τους κατοίκους.
Παράλληλα, όμως, θέλω να πω ότι ένα παράνομο νεκροταφείο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως στήθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες, να στήνεται σε μία περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα γιατί κάηκε το 2009, και η γύρω-γύρω περιοχή ξανακάηκε πριν από μερικές μέρες γιατί σε κάποιους άνοιξε η όρεξη της καταπάτησης και σου λένε, «αφού έρχεται ο δήμαρχος και κάνει παράνομα περιφράξεις, ενδεχομένως να μπορούμε να κάνουμε και εμείς». Έτσι ανοίγει η όρεξη των καταπατητών.
Είναι μία περιοχή NATURA, είναι μία περιοχή που προστατεύεται από Ευρωπαϊκό Κανονισμό, είναι μία περιοχή όπου ούτε το υπέδαφος μπορεί να βοηθάει στο να γίνει νεκροταφείο, αφού σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία το υπόβαθρο είναι ασβεστολιθικό και άρα πολύ εύκολο να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής.
Υπάρχουν, όμως, λύσεις με τη διττή ιδιότητα και του δημοτικού συμβούλου της Γλυφάδας. Σε αυτό το πρόβλημα κάποια στιγμή –νομίζω πολύ σύντομα- θα πρέπει να πάρετε αποφάσεις. Πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρεχώρησε στο δήμο Γλυφάδας έκταση 80 στρεμμάτων σε στρατόπεδο της αεροπορίας που βρίσκεται στον Υμηττό για αυτό το σκοπό, για να ιδρυθεί νεκροταφείο.
Για αυτή την παραχώρηση δεν έχει γίνει καμία πράξη ούτε από το δήμο ούτε από το κράτος. Ήρθε το Προεδρικό Διάταγμα της κα Μπιρμπίλη στις 16/06/2011 για τον Υμηττό, μερικές μέρες πριν τον ανασχηματισμό, το οποίο παρέβλεψε μια πόλη 86 χιλιάδων δημοτών η οποία σήμερα δεν έχει νεκροταφείο και δεν χωροθέτησε στη συγκεκριμένη θέση νεκροταφείο.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας καταθέσω, γιατί ξέρω ότι δεν την έχετε υπόψη σας, την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την οποία παραχωρείται στο δήμο της Γλυφάδας προς χρήση αυτό το ακίνητο. Νομίζω ότι είναι μία λύση, που άμεσα μπορεί να χωροθετηθεί. Είναι μία λύση στην οποία θα μπορούσατε να προσφύγετε και να φτιάξετε ένα σύγχρονο νεκροταφείο για μία πόλη που σήμερα δεν έχει που να θάψει τους νεκρούς της.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Σε καμία περίπτωση να μην επιβραβεύσετε την παρανομία, την έλλειψη συνεννόησης με τις αρμόδιες αρχές και τον «ετσιθελισμό» που θέλουν να επιδεικνύουν οι τοπικοί άρχοντες. Νομίζω ότι το 2011 εφόσον επιδεικνύουμε τόσο μεγάλο πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης και σε αυτή την Αίθουσα σε κεντρικά και ουσιαστικά θέματα, θα μπορούσαμε και σε περιφερειακό επίπεδο να πετυχαίνουμε τέτοιες συνεννοήσεις και οι δήμαρχοι να έρχονται σε πολύ καλύτερη συνεννόηση με μία Κυβέρνηση, που πιστεύω ότι δεν παραβλέπει αυτό το θέμα».



*Επισυνάπτεται η απόφαση παραχώρησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της 2ας Ιουνίου 2008

3 σχόλια:

  1. Μετά από τόσες συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες της μείζονος αντιπολίτευσης και δη του κου. Βαρβιτσιώτη αναμένουμε και την επίσημη θέση του κράτους το οποίο θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και να κάνει κάποιες ενέργειες επιτέλους να δοθεί μια λύση σ'αυτό το επείγον θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό ....δεν μπορεί να περιμένουν λύση από τον κόσμο ...από υπαίθριες συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, προσωπικές αντιπαραθέσεις κλπ. για τη λύση πλέον το λόγο έχει η πολιτεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πολιτεία βεβαίως να δώσει λύση σεβόμενη την ανάγκη των πολιτών , αλλά και το νόμο και τη φύση......ο Υμηττός είναι ο τελευταίος πνεύμονας οξυγόνου στην Αθήνα......επιτρέψτε στα παιδιά μας να μπορέσουν στο μέλλον να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, οξυγόνο......σεβαστείτε τα νιάτα.....Κάτι θα πρέπει να κληρονομήσουν και αυτάεπιτέλους!!! ΌΧΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ!!
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!!
    ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!!
    ΝΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΙΜΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΟΣ,ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΓΡΑΦΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΑ ΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ..ΣΤΟ SITE ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΠΗΚΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΛΥΦΑΔΙΩΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΓΛΥΦΑΔΙΩΤΙΚΟ..ΤΩΡΑ ΕΚΑΝΕ ΕΓΚΡΙΣΗ Ο ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟ,Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ,ΔΗΛΑΔΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ,ΑΡΑ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΣΟΥ...ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 2011 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑΦΟΥΝ Η ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΛΙΩΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή