"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας, στη συνεδρίασή του στη 01/07/11, συζήτησε το θέμα: «Πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού - Πάρκο – Αξιοποίηση - Θέσεις και Προτάσεις».
Η πρόταση συζήτησης είχε γίνει αρχικά, τον Ιανουάριο του 2011, από τις Δημοτικές Συμβούλους των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ.κ. Αθηνά Λυγνού, Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια και Ελευθερία Καραμηνά και στη συνέχεια το Φεβρουάριο από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τάσο Ταστάνη της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, η Δημοτική Αρχή όμως καθυστέρησε πέντε σχεδόν μήνες να ανταποκριθεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου. 
 Κατά τη συνεδρίαση οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ πρότειναν το ψήφισμα που ακολουθεί να αποτελέσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τελικά όμως το ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κ.κ. Αθηνά Λυγνού, Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, ο κ. Τάσος Ταστάνης της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ και ο κ. Νικηφόρος Τσαρούχας ανεξάρτητος. Επίσης υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Ελευθερία Καραμηνά των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ η οποία απουσίαζε λόγω εργασίας. Γιατί δεν το ψήφισαν οι άλλοι 36 Δημοτικοί Σύμβουλοι το αφήνουμε στην κρίση σας, αφού πρώτα το διαβάσετε:


ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Μαζί με τον καταιγισμό των νέων σκληρότατων για τους πολίτες μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, την φορολογική και οικονομική επιδρομή στο εισόδημά τους, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας και των ΔΕΚΟ, προετοιμάζει με ταχύτατους ρυθμούς και την εκποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, μαζί με τους χώρους του Γκολφ της Γλυφάδας αλλά και του παραλιακού μετώπου. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν τα σχέδια του Ισπανού πολεοδόμου Χοσέ Αθεμπίγιο, που παραγγέλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας, με τα οποία προωθούνται, εμπορικό κέντρο 300.000 μ2, πανεπιστήμιο, Media Park, καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχεία, γραφεία επιχειρήσεων κ.λ.π., καθώς και η δημιουργία μιας νέας πόλης 15.000 κατοίκων με την ανέγερση 6.200 – 6.500 κατοικιών. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με τις δηλώσεις του τότε αρμόδιου Υπουργού Επικράτειας κ. X. Παμπούκη, ότι το τελικό σχέδιο θα συνδιαμορφωθεί, μαζί με τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι θα έχουν μεγάλη ευελιξία ως προς τη διαμόρφωση της επένδυσης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώθηκαν:
·      Συνολικά θα δομηθούν περίπου 3 εκατ. μ2, δηλαδή πολύ περισσότερα από τα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ, τα οποία οι πολίτες της Γλυφάδας και του λεκανοπεδίου Αττικής είχαν απορρίψει κατηγορηματικά, όπως βέβαια και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, τη στιγμή μάλιστα που στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα και άδεια καταστήματα.
·      Το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης, που είχαν με τυμπανοκρουσίες εξαγγείλει τα δύο κυβερνητικά κόμματα, περιορίζεται τώρα  στα 2.600 στρέμματα, ενώ φοβούμαστε ότι πράσινο θα γίνει μόνο αυτό που θα αναδεικνύει τις προσδοκώμενες επενδύσεις.
·      Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνονται το Γκολφ της Γλυφάδας, αλλά και το παραλιακό μέτωπο, ενώ δεν μας διαφεύγει το γεγονός ότι όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με παλαιότερα σχέδια, που η εφαρμογή τους πάντα ελλοχεύει, για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων του Υμηττού και την ασύδοτη εκμετάλλευση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας διαφωνεί ριζικά με τα σχέδια που προωθούνται για το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δεδομένου  ότι η ιδιωτικοποίηση και η δόμηση του μεγαλύτερου τμήματος, ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες δημόσιους και ελεύθερους χώρους, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην ποιότητα ζωής των σημερινών κατοίκων της Αθήνας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.
·       Για εμάς οι «μπίζνες» και τα κέρδη δε μπορεί να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, σε ένα λεκανοπέδιο που διαθέτει 2,00-2,50 μ2  αστικού πρασίνου ανά κάτοικο, αντί των 9,00 μ2 που είναι το διεθνώς παραδεκτό (δηλαδή πάνω απο 50.000 στρ. επιπλέον πρασίνου) και τα γύρω βουνά έχουν κατακαεί τα τελευταία χρόνια, ελαχιστοποιώντας και το περιαστικό πράσινο, σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα 4 εκ. κατοίκων.
·       Δεν επιμένουμε εγωιστικά στη δημιουργία Πάρκου, ενώ η περιοχή μας δεν είναι από τις πιο υποβαθμισμένες, αλλά γιατί είναι ο μόνος δημόσιος ελεύθερος χώρος σε τέτοια έκταση, εύκολα προσβάσιμος από Αθήνα και Πειραιά που θα αναβαθμίσει τη ζωή σε όλο το λεκανοπέδιο. Άλλωστε σύμφωνα με τη 1938/10 απόφαση της ΣτΕ, σ’ αυτόν μπορεί να χωροθετηθούν  μόνο Μητροπολιτικό Πάρκο και εγκαταστάσεις αεροδρομίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας δηλώνει την αμετάκλητη βούλησή του να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τους όμορους Δήμους Αργυρούπολης- Ελληνικού και Αλίμου, μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς, τους κατοίκους της Γλυφάδας, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και όλου του λεκανοπεδίου, ώστε:
·       Tο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο υψηλού πρασίνου και αναψυχής, με δυνατότητες ήπιου μαζικού αθλητισμού και ελεύθερης, μη εμπορευματικής πολιτιστικής δραστηριότητας, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες.
·       Nα κατοχυρωθεί άμεσα η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτό να είναι το μοναδικό καθεστώς λειτουργίας και τώρα και μελλοντικά.
Ο αγώνας για το Πάρκο είναι αγώνας για την ίδια την ζωή μας και την αξιοπρέπεια μας. Είναι αγώνας που θέλουμε να οργανωθεί από όλους τους κατοίκους της Αττικής και να συναντηθεί με κάθε αγώνα που αντιτίθεται στα νέα σκληρότατα και άδικα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται.
·       Να οικοδομηθεί το πλατύτερο δυνατό μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές «αξιοποίησης» του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στα πλαίσια του λεγόμενου προγράμματος «Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας» και του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος».
·       Να ενισχυθούν παραπέρα οι κοινές δράσεις με τους όμορους Δήμους Αργυρούπολης- Ελληνικού και Αλίμου και τους φορείς της περιοχής για συνεχείς παρεμβάσεις στο χώρο με δενδροφυτεύσεις, εκδηλώσεις και δράσεις κατoχύρωσης στην πράξη της άμεσης απόδοσης του νοτίου τμήματος σε δημόσια χρήση πάρκου, της άρσης των εσωτερικών περιφράξεων και τη σταδιακή απόδοση των άλλων τμημάτων.
·       Να οργανώσουμε στους όμορους Δήμους, συμβολικά, τοπικά δημοψηφίσματα, για να εκφραστεί με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση των πολιτών στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και η θέλησή τους να αγωνιστούν μέχρι τη νίκη.
·       Τέλος απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα η ολοκλήρωση της υδραυλικής μελέτης του χώρου και η κατασκευή του συλεκτήριου αγωγού,  που σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει και το ρέμα στα όρια των Δήμων Γλυφάδας και Αργυρούπολης- Ελληνικού, αλλά και την απορροή των ομβρίων όλης της συνοικίας της Ν. Ευρυάλης του Δήμου μας, που τώρα μαστίζεται, κάθε χρόνο, από καταστροφικές πλημμύρες


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου