"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ : Zητάμε ΛΥΣΗ…για το ζήτημα του νταμαριού στον Υμηττό

Mια από τις προσπάθειες του συλλόγου μας είναι να αναδείξουμε ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα που υπάρχει σε μια περιοχή του Υμηττού στα όρια των Δήμων Γλυφάδας και Αργυρούπολης. Πρόκειται για ένα λατομείο στην περιοχή της Τερψιθέας Γλυφάδας, στις παρυφές του Υμηττού ακριβώς δίπλα από την οδό Αγίου Νεκταρίου όπως φαίνεται και στην παρακάτω δορυφορική φωτογραφία.
Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» με το επιτελείο του, πραγματοποίησε έρευνα στην περιοχή, καταγράφοντας τα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζει. Συγκεκριμένα, αν και το «νταμάρι», όπως είναι γνωστό στην περιοχή, είναι ανενεργό εδώ και αρκετά χρόνια, η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο θυμίζει χωματερή, καθώς υπάρχει σωρός σκουπιδιών και μπαζών, πεταμένα λάστιχα, σιδερένια αντικείμενα, σπασμένα γυαλιά και άλλα επικίνδυνα υλικά διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μεγάλος και φυσικά ο κίνδυνος τραυματισμού των περιπατητών και των μικρών παιδιών, που συχνάζουν στην περιοχή, ιδιαίτερα έντονος. Επιπλέον, στην συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν μισογκρεμισμένα και ερειπωμένα κτίρια από τις εγκαταστάσεις που πλέον δε λειτουργούν και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής τους. Σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός τις βραδινές ώρες δημιουργούνται ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Σημαντικό αποτελεί και το γεγονός ότι ο μοναδικός δασικός δρόμος που διέρχεται από αυτή την περιοχή έχει υποστεί αρκετά νεροφαγώματα σε διάφορα τμήματά του με την πάροδο των χρόνων και γι αυτό το λόγο χρήζει άμεσης συντήρησης. Ένα μείζον ζήτημα που γνωρίζει η περιοχή είναι αυτό των αυθαιρεσιών και των καταπατήσεων, το οποίο τα τελευταία χρόνια εντείνεται όλο και περισσότερο, καθιστώντας πλέον αναγκαία την άμεση επίλυσή του με απώτερο σκοπό να εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του βουνού.
Όπως γίνεται αντιληπτό αναφερόμαστε σε μια περιβαλλοντικά επιβαρυμένη και υποβαθμισμένη περιοχή του Υμηττού που βρίσκεται πλησίον κατοικημένης περιοχής, δίπλα από αναδασωτέα έκταση όπου χρήζει προστασίας και άμεσης κινητοποίησης των αρμόδιων φορέων.
Οι προτάσεις του «Ώρα για Δράση» για την επίλυση του προβλήματος είναι οι εξής:
  1. Να καθαριστεί άμεσα ο χώρος του νταμαριού και να απομακρυνθούν τα σκουπίδια, τα μπάζα, τα λάστιχα και τα γυαλιά από την ευρύτερη περιοχή.
  2. Να εξεταστεί η κατεδάφιση όλων των μισογκρεμισμένων και ερειπωμένων κτιρίων των εγκαταστάσεων του νταμαριού.
  3. Να γίνουν εργασίες συντήρησης του δασικού δρόμου της περιοχής και να τοποθετηθεί μπάρα στην είσοδό του.
  4. Να δοθεί τέλος στις καταπατήσεις της περιοχής και να εξεταστεί η κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων όπως και η αποζημίωση κάθε νόμιμου ιδιοκτήτη προκειμένου να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του βουνού.
  5. Να συνεχιστούν οι αναδασωτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή για την ανάπλαση του φυσικού τοπίου και να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που να αποτελεί χώρο αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού για όλους τους κατοίκους και τους μαθητές της περιοχής.
Εμείς ως νέοι ξεκινάμε μια προσπάθεια για να αλλάξουμε την κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή. Ζητάμε σε πρώτο στάδιο να καθαριστεί ολόκληρη η έκταση και να γίνουν εργασίες για την προστασία και την ανάπλαση του χώρου.
Χρειαζόμαστε και τη δική σας στήριξη για να καταφέρουμε να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς…υπογράφουμε όλοι για τον καθαρισμό του νταμαριού!!!
CIMG9573

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου