Νέο καθεστώς για τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων, θεσμοθετείται βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο για τα ζώα, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση για όλες τις γάτες και τους σκύλους που περισυλλέγονται.
Επιπλέον, δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων και των ιδιοκτητών τους, καθώς επίσης και οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε δήμο, ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Επίσης, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων θα τιμωρείται, πλέον, με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.
Το Σχέδιο Νόμου «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, στην αποτελεσματική προστασία των ζώων συντροφιάς μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα σήμανσης και καταγραφής των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, καθώς και στην προστασία κάθε κατηγορίας ζώου από τη χρησιμοποίησή τους και την εκμετάλλευσή τους σε δημόσια κερδοσκοπικά θεάματα.
Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, επέρχονται δέκα νέες ρυθμίσεις σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και το γενικότερο καθεστώς προστασίας των ζώων.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι ακόλουθες:
1. Δημιουργείται σε κεντρικό επίπεδο η Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.
2. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και θεσμοθετείται για λόγους απλοποίησης ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο των ζώων.
3. Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαίρετα τις γάτες και τους σκύλους δεσποζόμενους και αδέσποτους που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική.
4. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο -σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.
5. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων θα αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά θα παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.
6. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ζώου συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης.
7. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα θηλυκά αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.
8. Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
9. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.
10. Τέλος προβλέπεται σοβαρή αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά είναι πολύ ωραία στα χαρτιά αλλά το βλέπω δύσκολο να πραγματοποιηθούν και αναφέρομαι στην ηλεκτρονική σήμανση των κατοικίδιων όπως και στην διαδικτυακή καταγραφή των γιατί δυστυχώς οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν ασχολούνται ούτε θα τηρήσουν αυτούς τους κανόνες δεδομένου ότι με το ζόρι τηρούν βιβλιάριο υγείας για τα κατοικίδια τους και ακόμη πιο δύσκολα επισκέπτονται τον κτηνίατρο για ασθένειες ή ακόμη και για στείρωση. Όσον αφορά το ενδιαφέρον από πλευράς δημοτικής αρχής..έχω να καταγγείλω ότι δεν υπάρχει ούτε καν προσωρινό καταφύγιο παραμονής των αδέσποτων αλλά ούτε και για δωρεάν στειρώσεις στον Δήμο Γλυφάδας όπως ίσχυε κάποτε επί θητείας κ. Σπονδυλίδη ακόμη και κ. Λανδράκη.... ας γίνουν πρώτα τα ουσιώδη τα βασικά από πλευράς δημοτικής αρχής και μετά να περιμένουν να τηρηθούν οι κανόνες από τους δημότες..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόμος για τα κατοικίδια, υπήρχε και προέβλεπε περίπου τα ίδια πράγματα (Ν. 3170/2003 - Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις). Συνεπώς, δεν μας χρειάζονται νόμοι, κράτος να εφαρμόσει τους νόμους που θεσπίζει μας χρειάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι νόμοι κατά του καπνίσματος που βγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά δεν εφαρμόζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφή