"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Φονικές εκρήξεις σε ναυτική βάση

Στους 15 οι νεκροί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεκάδες οι τραυματίες - το σκηνικό θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.


Ισχυρές εκρήξεις στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 6 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί, ένας αγνοούμενος και πολλοί άλλοι τραυματίες.
Από τη μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στις 5:50 το πρωί στη ναυτική βάση, επηρεάστηκε και ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Βασιλικού στο Ζύγι, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο και οι υπεύθυνοι μιλούν για βιβλική καταστροφή.

Σε κατάσταση ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Κύπρος. Το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Δεκέλειας και της Μονής καλύπτει μόνο το 50% των αναγκών της χώρας και ο υπ. Εμπορίου κ. Πασχαλίδης κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό ρεύμα με φειδώ, ενώ όσοι έχουν γεννήτριες πρέπει να τις θέσουν σε λειτουργία. Oι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι πολίτες που θέλουν να προσφέρουν αίμα στους τραυματισμένους μπορούν να το πράξουν στις τράπεζες αίματων των νοσοκομείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ ειδικά για την Λευκωσία των πόλεων μπορούν να προσέρχονται στη περιοχή Εγκωμης που βρίσκεται ειδική μονάδα, δίπλα από την υπεραγορά Αλφα Μέγα.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.
''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή στο ΚΥΠΕ.
Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου