"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

"ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ"

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ





Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου 13/5/11 και 16/6/11 συζητήθηκε ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με βάση τον Πρότυπο Κανονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην πρώτη συνεδρίαση εκλέχθηκε τριμελής επιτροπή αξιολόγησης και ενσωμάτωσης προτάσεων, για το έργο της οποίας αλλά και για την αντιδημοκρατική στάση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου σας ενημερώσαμε με προηγούμενο Δελτίο Τύπου στις 26/6/11. Στο Δελτίο αυτό κάναμε λόγο για προτάσεις που υπέβαλλαν, εκ μέρους των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, οι Δημοτικές Σύμβουλοι κ.κ. Αθηνά Λυγνού  και Δαφνούλα Χαρίση Μπίλια, οι οποίες δυστυχώς πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων από την Δημοτική Αρχή και οι βασικότερες είναι οι παρακάτω: 
·       Συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Να οριστεί η ημέρα της μηνιαίας συνεδρίασης του σώματος, ώστε να το γνωρίζουν όλοι και ανάλογα να προγραμματίζουν, οι μεν φορείς τις δράσεις τους, αλλά και όσοι θέλουν να υποβάλλουν τα θέματά τους. Στην ώρα των ερωτήσεων και αναφορών από τους Δημοτικούς Συμβούλους να μην συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, για τον οποίο να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια φορά το δίμηνο να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για έλεγχο της Δημοτικής Αρχής.
·       Καλύτερη προετοιμασία των συνεδριάσεων. Η πρόσκληση να επιδίδεται στους Δημοτικούς Συμβούλους πέντε (5) ημέρες πριν τη συνεδρίαση (αντί των τριών (3) ημερών που προβλέπεται) μαζί με τις εισηγήσεις και τα στοιχεία (αντί της μιας (1) προβλεπόμενης ημέρας) ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα ή τουλάχιστον οι τρεις (3) ημέρες να είναι εργάσιμες και όχι ημερολογιακές, ώστε να έχουν χρόνο να επισκεφτούν τις υπηρεσίες για ενημέρωση επι των θεμάτων. Σε θέματα ή αιτήματα δημοτών, που χρειάζεται εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, αυτή να υπάρχει ως προϋπόθεση της συζήτησης.
·       Εξασφάλιση ουσιαστικής συμμετοχής στο διάλογο. Ο χρόνος ομιλίας των επικεφαλής των συνδυασμών να είναι γενικά 7 λεπτά και 3 λεπτά η δευτερολογία, ενώ στα μεγάλης σημασίας θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός, το Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι Κανονιστικές Πράξεις κλπ να είναι 10 και 5 λεπτά αντίστοιχα (αντί των 5 και 3 που προβλέπεται σε κάθε περίπτωση). Για τους Ειδικούς Αγορητές (που ορίζονται να μιλήσουν για συγκεκριμένα θέματα) να παραμείνει 5 λεπτά η ομιλία και 3 λεπτά η δευτερολογία. Για τους Δημοτικούς Συμβούλους που ζητήσουν στην αρχή της συνεδρίασης να μιλήσουν ο χρόνος ομιλίας να είναι 4 λεπτά και της δευτερολογίας 2 λεπτά, για δε τους Δημοτικούς συμβούλους που ζητούν το λόγο κατά τη συζήτηση των θεμάτων ο χρόνος ομιλίας να είναι 3 λεπτά (αντί 2 λεπτών που προβλέπεται σε όλες τις περιπτώσεις).
·       Συμμετοχή των πολιτών. Να δίνεται η δυνατότητα σε εκατό (100) τουλάχιστον πολίτες, με ενυπόγραφη αίτησή τους να συγκαλούν Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα που τους αφορούν και υπάρχει άρνηση από τον Πρόεδρο. Το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται εγγράφως από πολίτες, χωρίς τον περιορισμό να είναι τουλάχιστον είκοσι πέντε (25). Να δίνεται ο λόγος για 4 λεπτά σε εκπροσώπους φορέων και πολίτες που είναι παρόντες και συζητούνται θέματα που τους αφορούν.
·       Προστασία από τυχόν αυθαιρεσίες του Προέδρου. Να προστεθεί ότι ο Ελεγκτής Νομιμότητας, με απόφασή του, θέτει σε αργία τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όταν κατατεθεί σε βάρος του πρόταση μομφής για κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του Κανονισμού Λειτουργίας και αυτή υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία του συνόλου των μελών του σώματος.
Είναι προφανές ότι όλες οι παραπάνω προτάσεις κατατέθηκαν για να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών, να βελτιώσουν τη δημοκρατική του λειτουργία και να εξασφαλίσουν έναν πιο ουσιαστικό διάλογο πριν τη λήψη των αποφάσεων. Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ως θετική δύναμη, έτσι δημιουργικά έβλεπαν και βλέπουν τη συμμετοχή τους στα κοινά της πόλης, καταθέτοντας πάντα ιδέες και προτάσεις. Δυστυχώς, σε αντίθεση μ’ αυτή την πρακτική, η Δημοτική Αρχή απέδειξε, με τη στάση της, ότι θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο περισσότερο ως χώρο διεκπεραίωσης των επιλογών της και λιγότερο ως χώρο διαλόγου και σύνθεσης των απόψεων για το καλό του Δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου