"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«ΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Δελτίο Τύπου
Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
«ΟΜΟΛΟΓΙΑ» ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Τη διάλυση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (πρώην ΔΕΑΠ) πρότεινε η Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 11/7/11, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από την μέχρι πρόσφατα πολιτική της. Βασικά επιχειρήματα τα συσσωρευμένα χρέη, η αδυναμία πραγματοποίησης εσόδων που δυσχεραίνεται από το νομοθετικό πλαίσιο και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.  
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής που ακολούθησε στον τομέα αυτό και αφήνει πολλά ερωτηματικά για τους λόγους που την οδήγησαν στην απότομη αλλαγή. Μιλώντας στη συνεδρίαση η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού έθεσε καυτά ερωτήματα:
1.   Γιατί ενώ εμείς διακρίναμε έγκαιρα ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι βιώσιμη, εσείς δεν μπορέσατε να το διακρίνετε και τώρα με την εισήγησή σας το ομολογείτε;
2.   Γιατί μέχρι πριν λίγες ημέρες ήσασταν «φανατικά» υπέρ των δυνατοτήτων της επιχείρησης και τώρα διαπιστώνετε το εντελώς αντίθετο;
3.   Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να δείτε το πασιφανές και δρομολογήσατε ένα θνησιγενές οικοδόμημα, φορτώνοντας επιπλέον έξοδα στις πλάτες του Δήμου;
4.   Τι σας έκανε να αλλάξετε; Η ειλικρινής διαπίστωση του αδιεξόδου, έστω και καθυστερημένα ή προσπαθείτε να καλύψετε κάποιους, όπως ακούγεται;
Το ιστορικό της υπόθεσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τις ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και η σημερινή κατάληξη δικαιώνει τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ που είχαν ξεκάθαρη θέση, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του Δήμου.
·      Με επιμονή, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Θεοδωρόπουλου, η κ. Αθηνά Λυγνού έθετε το θέμα λειτουργίας της τότε ΔΕΑΠ, την είσπραξη χρημάτων από παράνομα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες, την ανυπαρξία έργου και τα μεγάλα ελλείμματα. Η στάση της αυτή προκαλούσε τη μήνη της τότε Προέδρου της ΔΕΑΠ κ. Μ. Αργυροπούλου, που της απαντούσε προσβλητικά.
·      Τον Δεκέμβριο του 2010, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο μπήκε το θέμα μετατροπής της ΔΕΑΠ σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, με μια μελέτη βιωσιμότητας του 2008 στηριζόμενη σε στοιχεία του 2007, οι τότε Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ.κ. Α. Λυγνού και Δ. Χαρίση Μπίλια την καταψήφισαν, γιατί τα έτη 2008 και 2009 είχε αθροίστηκα ζημιές 470.000€ και η μελέτη δεν έπειθε για την βιωσιμότητά της.
·      Στις 28 Φεβρουαρίου 2011 ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για συγχώνευση όλων των Νομικών Προσώπων σε ένα (Πνευματικό Κέντρο, Ωδείο, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικός Οργανισμός) που σε μεγάλο βαθμό επικάλυπτε και τους σκοπούς της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Οι Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ.κ. Α. Λυγνού, Δ. Χαρίση Μπίλια και Ε. Καραμηνά καταψήφισαν, γιατί διαφωνούσαν με τις επικαλύψεις και τις αναγκαστικές συνενώσεις.
·      Στις 20 Απριλίου 2011 η Δημοτική Αρχή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο «μεγαλεπήβολο» Διετές Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Ήταν μια συρραφή δράσεων από το Τεχνικό Πρόγραμμα και τους στόχους του νέου Νομικού Προσώπου με εικονικά έσοδα και την επιχορήγηση του Δήμου, από 440.000€ για το 2011 και 2012 που προέβλεπε η μελέτη βιωσιμότητας, να φτάνει στο 1.854.000€! Οι Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και πάλι καταψήφισαν.
·      Το ίδιο έκαναν και στις 25/5/11, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο καλέστηκε να ψηφίσει τη Σύμβαση Χρηματοδότησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση μόνιμη επωδός του κ. Δημάρχου στη στάση των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ήταν ότι δεν θέλουν να προχωρήσει η επιχείρηση που μπορεί να αποδώσει χρήσιμο έργο.
Τελικά όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί κατέρρευσαν. Το Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης στις 4/7/11 ομόφωνα αποφάσισε την διάλυσή της και ο κ. Δήμαρχος, με την εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην ουσία αναίρεσε όσα επι έξη μήνες δρομολογούσε. Αντί όμως να κάνει την αυτοκριτική του και να παραδεχτεί το λάθος, θέλησε και πάλι να «βγει λάδι» επικαλούμενος μάλιστα «ηρωικά» ότι «αμάρτησε» για τους εργαζόμενους, γιατί πιο πριν δεν είχε τη νομική δυνατότητα να τους μετατάξει στο Δήμο. Αν όμως αυτός ήταν ο λόγος γιατί δεν προχώρησε από τον Μάρτιο που τροποποιήθηκε ο Νόμος και άφησε να περάσουν τέσσερεις και πλέον μήνες, κρατώντας τους ανθρώπους απλήρωτους;
 Επίσης ισχυρίστηκε, ο κ. Δήμαρχος, ότι του αποδίδονται σκόπιμα ευθύνες που ανήκουν σε προηγούμενους Δημάρχους, δεδομένου ότι η κριτική εστιάστηκε κυρίως στο παρελθόν της ΔΕΑΠ. Εμείς συμφωνούμε πως δεν ευθύνεται για το παρελθόν, ευθύνεται όμως για τα παρακάτω :
·      Ψήφισε τη μελέτη βιωσιμότητας και συναίνεσε στη μετατροπή της ΔΕΑΠ σε Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, ενώ δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις. Η περιβόητη εμπειρία του στο «Διοικείν» δεν τον βοήθησε να αξιολογήσει τα δεδομένα;
·      Επι έξη μήνες συντηρούσε μια επιχείρηση που οφθαλμοφανέστατα δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, προγραμματίζοντας μάλιστα απραγματοποίητους στόχους και φορτώνοντας το κόστος καθ’ ολοκληρία στο Δήμο.
·      Ψήφισε εικονικό Προϋπολογισμό έτους 2011 με την πρόβλεψη ανύπαρκτων εσόδων και τη διόγκωση των προσδοκώμενων επιχορηγήσεων από το ΕΣΠΑ όταν ήδη ήταν γνωστό ότι αυτές περιορίζονται (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι μόνο για συγγενείς ανέργων κ.α)
·      Δημιούργησε ένα Νομικό Πρόσωπο που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των σκοπών της Κοινωφελούς Επιχείρησης και εγωιστικά δεν άκουγε τις προτάσεις των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ και άλλων Δημοτικών Συμβούλων.
·      Ξεκίνησε το Διαχειριστικό Έλεγχο από το Δήμο, ενώ θα έπρεπε να τον ξεκινήσει από την Κοινωφελή Επιχείρηση, τη στιγμή που ακούγονται τόσα για το παρελθόν της, για «περίεργες» διαχειριστικές πράξεις και κυκλοφορούν επιταγές, όπως καταγγέλθηκε, προείσπραξης εσόδων.
·      Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος κινείται χωρίς ξεκάθαρους στόχους και ουσιαστικό προγραμματισμό, χωρίς επιστημονική ανάλυση και σύνθεση των δεδομένων, υποταγμένος πλήρως στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μπουν σε δράσεις του Δήμου μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες.
Τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο η λύση της Επιχείρησης, με την επιμονή της κ. Αθηνάς Λυγνού, κατά την ψηφοφορία, να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή ότι θα πράξει τα νόμιμα, ώστε να αποδοθούν όποιες ευθύνες διαπιστωθούν, σε όποιους τις έχουν και να χυθεί άπλετο φως σ’ αυτή την «πονεμένη» ιστορία. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ θα εργαστούν με όλα τα νόμιμα και πολιτικά μέσα.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

1 σχόλιο:

  1. Η πρώην πρόεδρος της ΔΕΑΠ γνωρίζει πάρα πολλά επί του θέματος και ΚΥΡΊΩς γιατί τα ελλείμματα έφθασαν να είναι τόσα πολλά...πως λέμε ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ...!!ΑΣ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή