"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ : ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Από τον Ιανουάριο τρέχοντος έτους που κατέθεσαν την πρότασή τους, οι Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ, να συζητηθεί το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να εκφραστεί η βούληση όλων των δυνάμεων και να ληφθούν αποφάσεις για τις δράσεις του Δήμου, ο νέος Δήμαρχος έδειξε καθαρά ότι θέλει να την αποφύγει. Αυτή του η πρόθεση ήταν έκδηλη στις απαντήσεις που έδινε, όταν υποβάλλονταν σχετικές ερωτήσεις, όπως «Η θέση μας είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει», «Μας εκφράζει η θέση των Δήμων της περιοχής και η μελέτη του Πολυτεχνείου» κλπ. Έτσι πέρασαν πέντε μήνες με σοβαρές εξελίξεις γύρο από το θέμα. Να θυμίσουμε το «μνημόνιο συνεργασίας» με το Κατάρ και όλη τη φημολογία γύρω από τις περιβόητες επενδύσεις του, την ανάθεση μελέτης - πρότασης στον κ. Χ. Αθεμπίγιο και την παρουσίασή της, την ένταξη του Ελληνικού στα προς εκποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου με το πρόγραμμα «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» και το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
Τελικά, μετά από μεγάλη πίεση και αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος, συζητήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Ιουλίου 2011 και εκεί έπεσαν τελείως οι μάσκες. Ο κ. Δήμαρχος και όλη η δημοτική πλειοψηφία, μαζί με τους «συνδιοικούντες», χωρίς ουσιαστική τοποθέτηση, «κρύφτηκαν» πίσω από την αυτονόητη θέση «Συμφωνούμε με την μελέτη της Ερευνητικής Ομάδας του Πολυτεχνείου και την προτείνουμε ως την καλύτερη απ’ όσες άλλες έγιναν». Στο σημείο αυτό μάλιστα ήρθε «αρωγός» ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, προτείνοντας να συμπληρωθεί η απόφαση με το καταπληκτικό «Να απαιτήσουμε, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει το διεθνή διαγωνισμό, να καλέσει τους Δήμους να εκφράσουν τις απόψεις τους», όταν δηλαδή όλα θα έχουν δρομολογηθεί!
Φυσικά και η μελέτη – πρόταση της Ερευνητικής Ομάδας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, που παρουσιάστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πολύ καλή και εξασφαλίζει με ρεαλισμό και χαμηλό κόστος την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Βεβαίως και είναι χρήσιμος ο διάλογος, όταν αυτός γίνεται στην ώρα του και δεν γίνεται για να «καλύψει» τετελεσμένα. Η μελέτη όμως αυτή του ΕΜΠ, παραγγέλθηκε από την ΤΕΔΚΝΑ για λογαριασμό των όμορων Δήμων και είναι γνωστή από πολύ καιρό. Παρουσιάστηκε αρκετές φορές, με πρώτη αυτή που έκαναν οι Δήμοι Γλυφάδας, Αργυρούπολης - Ελληνικού και Αλίμου, τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η πρότασή τους για την διαμόρφωση του πάρκου. Το κύριο και αναγκαίο επομένως στην τρέχουσα συγκυρία για το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να σταθεί και να αποφασίσει, πέρα από το δεδομένο της μελέτης, για δύο κρίσιμα ζητήματα:
1.   Να εκφράσει την αντίθεσή του στους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, να εκποιήσει μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου, εντάσσοντάς το σε «ευέλικτα» επιχειρηματικά πλάνα, με την προοπτική να έχουμε τελικά ένα χώρο επενδύσεων με κάποια στρέμματα πρασίνου, που θα τις εξυπηρετούν και θα τις αναδεικνύουν.
2.   Να αποφασίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους και τους φορείς της περιοχής, που θα μεταφέρει τις δράσεις κύρια στο χώρο, για άμεση απόδοση σε χρήση πάρκου των ελεύθερων τμημάτων, την άρση των περιφράξεων και τη σταδιακή διαμόρφωση.
Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν προσανατολισμένο το ψήφισμα που κατέθεσε η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού, το οποίο με σαφήνεια ξεκαθάριζε τα πράγματα και έθετε το πλαίσιο της δράσης. Δυστυχώς το ψήφισμα αυτό, που ήδη το δημοσιεύσαμε με προηγούμενο Δελτίο Τύπου, ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε οι «συνδιοικούντες», αλλά ούτε και η παράταξη του κ. Βαρβιτσιώτη το ψήφισαν. Όπως και δεν είπαν ούτε λέξη έστω για τα δύο προαναφερόμενα ζητήματα. Έτσι, την πιο κρίσιμη στιγμή, η Δημοτική Αρχή, ο κ. Δήμαρχος προσωπικά και όσοι προαναφέρθηκαν, έριξαν και το τελευταίο «φύλλο συκής», αποκαλύπτοντας τις προθέσεις τους να συζητήσουν για την «τιμή των όπλων» και με δεδομένες τις επιλογές της κυβέρνησης, δήθεν την «καλύτερη λύση», αντί να πρωτοστατήσουν στη συσπείρωση όλων των δυνάμεων και τον πολύμορφο αγώνα, ώστε να  αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και ο χώρος να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο με υποδομές άθλησης και πολιτισμού και μόνη εξαίρεση τις εγκαταστάσεις των συγκοινωνιών και το σταθμό μεταφόρτωσης.
Ο αγώνας όμως θα συνεχιστεί με όλες τις ζωντανές και συνεπείς δυνάμεις και όπως, αυτός και μόνο, επι δέκα χρόνια τώρα, δεν επέτρεψε τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων να ευοδωθούν, έτσι και τώρα θα επιβάλει τελικά την αναγκαιότητα του πάρκου. Οι μπίζνες και τα κέρδη δεν μπορεί να είναι πάνω από τη ζωή των ανθρώπων, σ’ ένα λεκανοπέδιο 4 εκατ. με 2,2 μόνο τετραγωνικά πράσινου ανα κάτοικο και τα γύρο βουνά κατακαμένα. Ανάπτυξη δεν είναι η «κάλυψη» κάποιων δεικτών, σύμφωνα με τα κελεύσματα του μνημονίου και η ζωή των ανθρώπων να γίνεται κόλαση. Άλλωστε αν όλα δεν γίνονται για να κάνουν τη ζωή μας και τη ζωή των επόμενων γενεών καλύτερη, τότε δεν έχουν αξία.


Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου