"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Συμβούλιο Νέας Ευρυάλης. Το ρέμα της Ευρυάλης στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου‏.




Σήμερα πρώτη Πέμπτη του μήνα Οκτωβρίου αναμένεται η μηνιαία συνεδρίαση του συμβουλίου της Νέας Ευρυάλης. Στην ημερήσια διάταξη το θέμα του ρέματος που εισηγήθηκε γραπτά η Μαρία-Ινώ Ζαχαροπούλου στο συμβούλιο του περασμένου μήνα (παρακάτω η εισήγηση)
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011
Εισήγηση στο συμβούλιο του Εξωραϊστικού και εκπολιτιστικού συλλόγου Νέας Ευρυάλης από Μαρία-Ινώ Ζαχαροπούλου.
Με το παρόν επιθυμώ να επιστήσω την προσοχή του Συμβουλίου στο εξής θέμα.
Στην όχθη του ρέματος της Ευρυάλης παράλληλα με την οδό Κρήτης (η συγκεκριμένη οδός υπάγεται στο σχέδιο πόλεως του Δήμου Γλυφάδας ως ασφαλτοστρωμένος δρόμος??) πραγματοποιήθηκε κατά το μήνα Ιούλιο από τη Δημαρχεία Γλυφάδας αφαίρεση όλων των χορταριών και κόψιμο των καλαμιών. Αρχικά πιστέψαμε ότι πρόκειται για καθαρισμό άλλα ο καθαρισμός καθάριζε και όλο το πράσινο. Στην έκταση μεταξύ των οδών Δημοκρατίας και Ρεθύμνου που τυγχάνει να γνωρίζω καλά γιατί περνώ από εκεί σχεδόν σε καθημερινή βάση η αφαίρεση του πρασίνου είχε γίνει τόσο εξονυχιστικά ώστε το χώμα πατώντας το αναδυόταν σαν λεπτή σκόνη (ταλκ) και στου αέρηδες του Αυγούστου σηκωνόταν και απλωνόταν παντού.
Η περιγραφή μου είναι τόσο λεπτομερής και ενδεχομένως και κουραστική για να εξηγήσω πως ίχνος πρασίνου δεν είχε μείνει στις όχθες του ρέματος και το γεγονός παραξένεψε και την υπογράφουσα αλλά και κάποιους γείτονες με το τι παρέμβαση θα γίνει κατόπιν αυτού στο έδαφος. Αν δηλαδή θα ξαναφυτευτεί με καινούργιο πράσινο και τι είδους( τη στιγμή αυτή η ίδια η φύση προνοεί και φυτρώνουν καινούργια χορταράκια ενώ ο αέρας έχει στρώσει και μικρές πετρούλες στο χώμα)
Επειδή στο Δημοτικό Συμβούλιο της 22/08 βρισκόμουν στη Γλυφάδα, κατευθύνθηκα στο Δημαρχείο και έθεσα το θέμα κατ’ιδίαν τόσο στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κα Σάκκου( προς τιμήν της με διαβεβαίωσε ότι θα φυτευτεί εξολοκλήρου ο χώρος) όσο και στον δήμαρχο που με παρέπεμψε στον Αντιδήμαρχο και τέλος στον Αντιδήμαρχο πολεοδομίας που αρχικά μου είπε ότι το σκέφτονται και ότι είτε θα φυτευτεί είτε θα πεζοδρομηθεί και θα φυτευτούν λουλούδια, ότι τα δέντρα θα παραμείνουν και ότι σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή θα είναι σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Ελληνικού κο Κορτζίδη για να γίνει κάτι ωραίο. Στην συνέχεια με ρώτησε το όνομά μου και αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω.
Ο λόγος που εισηγούμαι το θέμα στο συμβούλιο είναι ότι μέσα στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μου με θέμα την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και την Αξιοποίηση της για την ανάπτυξή μιας περιοχής στο ICP του Παρισιού, έκανα πολλές εργασίες για την αξιοποίηση του φυσικού τοπίου στην Γαλλία και στην Ελβετία και θέλω να πληροφορήσω το συμβούλιο ότι οι τελευταίες τάσεις χειρισμού φυσικών χώρων θέλουν να δίνονται πολλά χρήματα για την επανα-φυσιοποίηση (renaturation) του οικοσυστήματος.
Προέχει στην δουλειά τους η επιλογή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας που ταιριάζει στον κάθε χώρο και η ενίσχυση της και δευτερευόντως η αισθητική και η λειτουργικότητα (χώρος αναψυχής και παγκάκια για παράδειγμα). Αντιμετωπίζουν τη φύση ως τελικό σκοπό δηλαδή και όχι ως προς την αξιοποίηση της από τον άνθρωπο. Προϋπάρχει και έχει αδιαμφισβήτητη αξία απλώς το να υπάρχει και δεν είναι ένα προς αξιοποίηση ‘πάρκο’.
Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω εδώ ότι πριν γίνει η κοπή του πρασίνου όποιος περπάταγε δίπλα στο ρέμα στους καύσωνες του Ιουλίου και παρόλο που δεν έχει νερό το καλοκαίρι το ρέμα μας απολάμβανε μια ευεργετική δροσιά.
Στις χώρες αυτές οι δήμοι και τα καντόνια διαθέτουν χρήματα για να επαναφέρουν στην αρχική τους κατάσταση αποξηραμένα έλη και μάλιστα μέσα σε κατοικημένες περιοχές εφόσον κατά κοινή παραδοχή προέχει η αποκατάσταση της αλυσιδωτής ισορροπίας του οικοσυστήματος ως προαπαιτούμενης για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
Θεωρώ ότι θα ήταν καλό από αυτές τις εμπειρίες να αντλούμε πληροφορίες στην μικρή μας χώρα, είναι άλλωστε και μια μεγάλη ευκαιρία, η αισιόδοξη πλευρά της βραδείας ανάπτυξής μας και τα βήματα μας να είναι αργά και σίγουρα βήματα.
Κατόπιν τούτου θέλω να εκφράσω την ελπίδα το μικρό και εργατικό μας συμβούλιο να συνδράμει την δημοτική αρχή ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα προ πάντων με οικολογικό ενδιαφέρον ( είναι άλλωστε και επιθυμία του Δημάρχου μας και δέσμευσή του το ρέμα να συνδεθεί κάποια στιγμή με το πάρκο του ελληνικού) και στην συνέχεια με εξωραϊστικό ενδιαφέρον (εάν αυτό δεν καλύπτεται ήδη από την σωστή διατήρηση του φυσικού τοπίου)
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας Μαρία- Ινώ
Υπόμνημα/ Σημειώσεις/Προτάσεις για δράσεις προς υλοποίηση από το σύλλογο:
Προσεκτική επιλογή χλωρίδας για ισορροπημένο οικοσύστημα.
Εξυγίανση Οικοσυστήματος (assainisement)
Γεωπόνοι του Δήμου. Πόσοι και ποιοι είναι υπεύθυνοι από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και ποια μελέτη θα αναλάβουν.
Ερώτηση – Διευκρίνιση στη δημοτική αρχή για να μας δημοσιοποιήσει τι πρόκειται να κάνει και πως.
(και όταν λένε πεζοδρόμηση τι εννοούν να διευκρινιστεί ότι δεν σκοπεύουν να πεζοδρομήσουν την όχθη του ρέματος!)
Μπαζωμένο ρέμα από τη μεριά του Ελληνικού και πλημμύρες από υπερχείλιση στην οδό Ικαρίας. Αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ταχεία Ενημέρωση Γειτονιάς και ως προς το συγκεκριμένο οικοσύστημα.
Να οριστεί Ομάδα εργασίας για το ζήτημα του ρέματος.
Βιβλιογραφία διαθέσιμη στα γαλλικά σε όσους μου τη ζητήσουν
(Λίμνη Λεμάν ρέμα Aire-Geneve , Μπιέβρ στο Παρίσι κλπ. Ολικές θεωρήσεις οικοσυστημάτων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου