"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Παρ’ ολίγον διεθνής διασυρμός της Πάτρας–Αποπειράθηκαν να επιτεθούν στον Νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον

Αντιεξουσιαστές αποπειράθηκαν να επιτεθούν στον Νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον
Σοκ έχει προκαλέσει στην παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο, η επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές ο βραβευμένος με νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας καθηγητής Τζέιμς Γουάτσον, κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 Συγκεκριμένα, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στην αίθουσα που βρισκόταν ο διακεκριμένος καθηγητής και διέκοψε την εκδήλωση, αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Λίγα λεπτά αργότερα ένας από τους νεαρούς, φορώντας κουκούλα ανέβηκε στο πόντιουμ την ώρα που μιλούσε ο κ. Γουάτσον και κρατώντας κοντάρι κινήθηκε εναντίον του με επιθετικές διαθέσεις.
Την τελευταία στιγμή δύο από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου πρόλαβαν τον διεθνή διασυρμό της Πάτρας και στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τον νεαρό, τραυματίστηκαν ελαφρά στο χέρι και το κεφάλι. Το επεισόδιο έληξε λίγο αργότερα μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών.
Οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν στην παραπάνω ενέργεια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς ο διακεκριμένος νομπελίστας, στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «λόγω διαβίωσης αφροαμερικανών σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, έχουν χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας σε σύγκριση με τους λευκούς». Δυστυχώς από ορισμένους αυτό ερμηνεύθηκε πως οι μαύροι άνθρωποι είναι λιγότερο ευφυείς από τους λευκούς.
Ο διακεκριμένος επιστήμονες βρέθηκε χθες στην Πάτρα για να μιλήσει στο πλαίσιο του 12ου συνεδρίου Ιατρικής Χημείας που διοργανώνει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιατρική Χημεία:  Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» των Τμημάτων Χημείας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο καθηγητής που βραβεύτηκε με Νobel το 1962 μίλησε για την  Ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA.
Το Συνέδριο, αφιερωμένο στους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές και στην Έρευνα για τον Καρκίνο, συνδιοργανώνεται  με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Πατρέων και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
«Πρόκειται για εγκληματική επίθεση και ωμή παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παναγιωτάκης. «Αν συμμετείχαν στο επεισόδιο και φοιτητές μας, θα έχουν και πειθαρχικές ποινές, αν και οφείλω να πω ότι εκείνοι που απώθησαν πρώτοι τους νεαρούς που επιτέθηκαν στον καθηγητή ήταν οι φοιτητές μας» πρόσθεσε. «Η πράξη αυτή, σίγουρα πλήττει το κύρος του πανεπιστημίου μας χωρίς να φταίει το ίδιο το πανεπιστήμιο» κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης.

Το DNA της παρακμής

Σε συνεχή κίνδυνο βρίσκονται καθηγητές και φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ η οποία εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την επίθεση στον καθηγητή. Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων «είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική πλέον η ανάγκη απαλλαγής των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από το σημερινό πλαίσιο για το άσυλο, που έχει καταστεί πλαίσιο ανομίας και παραβατικότητας».

Τη λύπη του εξέφρασε ο Ι. Ματσούκας

Τη λύπη του για το περιστατικό εξέφρασε ο Δρ Ιωάννης Ματσούκας, διευθυντής Προγράμματος Ιατρική – Χημεία του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Το συνέδριο στη χθεσινή του μέρα σημείωσε τεράστια επιτυχία. Ήταν μία ιστορική ημέρα για την Πάτρα. Όσο για ότι συνέβη, εκφράζω τη λύπη μου ακριβώς γιατί αυτά τα παιδιά μάλλον δεν ήξεραν ποιον είχαν μπροστά τους» σχολίασε στο vpress.gr ο κ. Ματσούκας και κατέληξε: «Ήταν ο κορυφαίος ερευνητής του αιώνα που εκτός των άλλων αγωνίζεται και για την ειρήνη. Τον χειροκρότησαν και τον ζητοκραύγαζαν 3000 άτομα και αυτό ήταν μεγάλη νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου