"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Τα πεφταστέρια έρχονται το Μ. Σάββατο, Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας από όπου φαίνεται να προέρχεται η βροχή των διαττόντων.



Τα πεφταστέρια επιστρέφουν πιστά στο ραντεβού τους τα ξημερώματα του Μ.Σαββάτου καθώς οι Λυρίδες θα κάνουν και φέτος την εμφάνισή τους στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου.
Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας από όπου φαίνεται να προέρχεται η βροχή των διαττόντων.

Ειδικότερα, το φαινόμενο μοιάζει να προέρχεται από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο της Λύρας και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο.
Η κορύφωση του φαινομένου θα είναι αργά τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής και λίγο πριν χαράξει, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Τα πεφταστέρια, ωστόσο, μπορεί να καλύπτονται από το φως της σελήνης η οποία θα είναι «γεμάτη» κατά τα τρία τέταρτα, ενώ η παρατήρηση του φαινομένου μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολη στην περίπτωση που υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.
Η παρατήρηση των μετεώρων γίνεται καλύτερα με γυμνό μάτι αφού τα κιάλια και τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια περιορίζουν το οπτικό πεδίο στον ουρανό.
Μερικές φορές οι Λυρίδες δημιουργούν «μπάλες φωτιάς», δηλαδή μετέωρα τα οποία είναι πιο φωτεινά από τον πλανήτη Αφροδίτη.
Η παρατήρηση των Λυρίδων γίνεται συνήθως στο δεκαήμερο από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Ο ωριαίος ρυθμός πτώσης των μετεώρων δεν ξεπερνά, τις μέρες που κορυφώνεται το φαινόμενο, τα 15 έως 20, ενώ η ταχύτητα με την οποία κινούνται στην ατμόσφαιρα μπορεί να φτάσει και τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.
Αντίθετα, στην αρχή και το τέλος του φαινομένου τα μετέωρα πέφτουν με ρυθμό που δεν ξεπερνά τα δύο ή τρία την ημέρα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=110891183

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου