"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο μύθος του Άρχοντα και του Χωρικού

Ηθικό Δίδαγμα απο τον μύθο: Όσο Πονηρός και αν είναι κάποιος, θα βρεθεί ένας πιό Έξυπνος και έτσι το 'Κακό' που θέλει να κάνει ο Πονηρός στους άλλους θα γυρίσει πάνω του.


Σύμφωνα με τον μύθο, μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας άρχοντας με πέντε κόρες. Ο άρχοντας όμως αυτός που είχε όλα τα αγαθά του κόσμου, ζήλευε τον χωρικό γείτονά του, που είχε πέντε γιους. Αυτός έλεγε είναι καλότυχος με τους πέντε γιους του, ενώ εγώ με τις κόρες μου δεν κερδίζω τίποτα.
Μια μέρα λοιπόν, ο χωρικός ζήτησε από τον άρχοντα βοήθεια για τους γιους του και εκείνος αμέσως τον κάλεσε στο παλάτι του. Βλέποντας ο άρχοντας τα πέντε γεροδεμένα παλικάρια, ζήλεψε τόσο πολύ που ζήτησε από τον πιστό του υπηρέτη να τα σφάξει. Του είπε λοιπόν, ότι το κακό θα το κάνει την νύχτα που όλοι θα κοιμούνται. Για να μην μπερδευτεί στα κρεβάτια των κοριτσιών θα κρεμάσει από μια κόκκινη κορδέλα.
Όλο όμως τον διάλογο αυτόν, του άρχοντα με τον πιστό του υπηρέτη, τον άκουσε ο μικρότερος γιος του χωρικού, ο οποίος και στην διάρκεια της νύχτας άλλαξε τις κορδέλες, βάζοντάς τες στα κρεβάτια των αγοριών. Κρύφτηκε λοιπόν πίσω από μια ντουλάπα και περίμενε να δει τι θα συμβεί.
Τα μεσάνυχτα λοιπόν, πήγε ο υπηρέτης στο δωμάτιο και αντί για τα παλικάρια έσφαξε τα κορίτσια του άρχοντα. Τα παλικάρια σηκώθηκαν και το έβαλαν στα πόδια.
Το επόμενο πρωί μεγάλος θρήνος είχε επικρατήσει στο παλάτι με τον χαμό των κοριτσιών. Έτσι ο ζηλιάρης άρχοντας κατάλαβε, ότι όσο πονηρός και αν ήταν κάποιος πιο έξυπνος από εκείνος βρέθηκε και έτσι το κακό που ήθελε να κάνει στους άλλους – γύρισε πάνω του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου