"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Έρευνες για πετρέλαιο στη μισή Ελλάδα !

πηγή :  
Διεθνείς διαγωνισμούς για σεισμικές έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδόν στη… μισή Ελλάδα πρόκειται να προκηρύξει σύντομα η κυβέρνηση, κάνοντας το πρώτο μεγάλο βήμα στην αναζήτηση υδρογονανθράκων σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα μέχρι νότια της Κρήτης. 
Αυτό προβλέπει το προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουνίου) που πρόκειται να απευθύνει εντός των επόμενων μηνών το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Τα όρια της θαλάσσιας ζώνης μέσα στην οποία θα γίνουν σεισμικές έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές περιοχές που θα μπορούσαν να «κρύβουν» πετρέλαιο και φυσικό έχουν καθοριστεί με βάση τη διεθνή αρχή της «μέσης γραμμής- ίσης απόστασης» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκόμενων χωρών. Πρόκειται για την Ιταλία (υπάρχει υφαλοκρηπίδα από το 1974), την Αλβανία (βάση συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι αλλά δεν έχει κυρωθεί) και την Λιβυή με την οποία υπήρχαν "ανοιχτές" διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.
Από το σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων απουσιάζει εντελώς το Αιγαίο, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική της μη ρήξης με την Τουρκία, αφήνοντας για το μέλλον την εκκρεμότητα άσκησης του δικαιώματος της για χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υιοθετεί την πρακτική της παραχώρησης περιοχών για διενέργεια ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων μέσω σεισμικών δύο διαστάσεων.
Η διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος φέρει τη σφραγίδα του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη ο οποίος και άνοιξε εξ αρχής το θέμα της έρευνας πετρελαίων στην Ελλάδα, ενώ έχει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εξωτερικών.
Λείπει το Αιγαίο…
Από το σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων απουσιάζει εντελώς το Αιγαίο, καθώς η κυβέρνηση επιλέγει την πολιτική της μη ρήξης με την Τουρκία, αφήνοντας για το μέλλον την εκκρεμότητα άσκησης του δικαιώματος της για χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υιοθετεί την πρακτική της παραχώρησης περιοχών για διενέργεια ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων μέσω σεισμικών ερευνών δύο διαστάσεων.
Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής σε υδρογονάθρακες και στην προώθηση του πρώτου διεθνούς γύρου αδειοδότησης για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων που αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του 2012.
Γιώργος Φιντικάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου