"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Όταν ανέλαβε, την 1/1/11, η νέα Δημοτική Αρχή βρήκε στο ταμείο του Δήμου 12,6 εκατ. € υπόλοιπο από το 2010, παρά ταύτα όμως ο νέος προϋπολογισμός που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μειωμένος, σε σχέση με τον περσινό, κατά 8,3 εκατ.€. Στον προϋπολογισμό αυτό είναι κυρίαρχο το αποτύπωμα του μνημονίου, με τις κρατικές επιχορηγήσεις να προβλέπονται μειωμένες έως και 50%. Μειωμένες είναι και οι προσδοκίες για τα έσοδα του Δήμου από δικές του πηγές. 
 Η εικόνα αυτή επιβεβαιώθηκε στην πράξη από τα έσοδα του Δήμου το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξε η Έκθεση Εσόδων – Εξόδων της Οικονομικής Υπηρεσίας, η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με το 2010 (με αναλογική προσέγγιση γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία για το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) είναι 2.270.000€ (άρα σε ετήσια βάση πάνω από 9 εκατ. €), όταν μάλιστα και τα έσοδα του 2010 ήταν μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2009 κατά 5,2 εκατ.€. Χαρακτηριστικό και ακραίο παράδειγμα είναι οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις που φιγουράριζαν στον σχετικό πίνακα με τον αριθμό μηδέν (0)!
Είναι προφανές, με όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, ότι δύσκολα θα γίνει αξιόλογο έργο στο Δήμο, τουλάχιστον στην τρέχουσα χρονιά, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, μπορούσε η νέα Δημοτική Αρχή, μέσα στο μικρό διάστημα της θητείας της, να έχει καλύτερα αποτελέσματα ή τουλάχιστον να τα έχει δρομολογήσει; Σίγουρα δεν έχει ευθύνες για το μνημόνιο, η φιλοσοφία όμως σύνταξης του προϋπολογισμού και η μέχρι τώρα πολιτική της δείχνουν ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τα παραδείγματα είναι πολλά και εύγλωττα.
Ενώ άλλοι Δήμοι εξασφάλισαν ήδη χρηματοδότηση 1,5 , 2 ή και 3 εκατ.€ από το Πράσινο Ταμείο (τακτοποίηση ημιυπαιθρίων) ο δικός μας δεν έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα. Ενώ η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ είναι ανοιχτή εδώ και τρεις περίπου μήνες και έχει γίνει προεργασία από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, για ανεξήγητους λόγους ο Δήμος μας καθυστερεί με κίνδυνο να χάσει 1,2 εκατ.€ για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενώ υπάρχουν υπογεγραμμένες δύο Προγραμματικές Συμβάσεις με τον ΟΣΚ, συνολικού ύψους 3,2 εκατ. €, για την αναβάθμιση παλαιών σχολικών κτηρίων και την επέκταση του 16ου Δημοτικού, μέχρι τώρα δεν έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου και ο κ. Δήμαρχος δηλώνει ότι, λόγω δυσπραγίας του ΟΣΚ, θα πραγματοποιήσει ορισμένα έργα με έσοδα του Δήμου και το 16ο θα το εντάξει στο ΕΣΠΑ. Ενώ υπήρχαν ενταγμένα έργα και προμήθειες (παλαιό Δημαρχείο, λεωφορεία) στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, με εγκεκριμένη τη χρηματοδότησή τους, αυτά εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2011 ως χρηματοδοτούμενα από έσοδα του Δήμου. Ενώ βασικό ζητούμενο, για να προχωρήσει ο Δήμος, είναι να εξασφαλίσει έσοδα, η αρμόδια υπηρεσία ακόμα να στελεχωθεί και να ενισχυθεί ώστε να λειτουργήσει ένας ικανός μηχανισμός είσπραξης.
Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Πολύ επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, η ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΚΟΛΦ και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (πρώην ΔΕΑΠ). Λειτουργούσαν επι χρόνια ως αμιγείς Δημοτικές Επιχειρήσεις και μετατράπηκαν σε ανώνυμη η πρώτη, πριν ενάμιση χρόνο και σε κοινωφελή η δεύτερη το Δεκέμβριο του 2010. Πρόκειται για δύο επιχειρήσεις ζημιογόνες με 570.000€ συνολικές ζημιές αυτή του Γκολφ και πάνω από 500.000€ η πρώην ΔΕΑΠ. Ποια είναι η σημερινή τους εικόνα και τι μέτρα έλαβε η νέα Δημοτική Αρχή για να τις εντάξει σε τροχιά ανάπτυξης και θετικών αποτελεσμάτων; Θα περίμενε κανείς, με βάση τις μεγαλόστομες διακηρύξεις για ριζικές αλλαγές, σημαντικές καινοτομίες και τολμηρά βήματα στην κατεύθυνση να συνεισφέρουν στο ταμείο του Δήμου και όχι να το απομυζούν. Να τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα:
ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΚΟΛΦ
Ο φετινός προϋπολογισμός της, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, θα ήταν όμως κατά το 1/3 μικρότερος αν δεν υπήρχαν τα 500.000€ από το ταμείο του Δήμου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, συν 90.000€ ο οβολός του για την Ακαδημία Γκολφ. Η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πληρώσει το 2011 μόνο 295.000€ ή 24.500€ το μήνα, όσο πληρώνει δηλαδή ένα καλό μαγαζί στην οδό Μεταξά. Οι Golfers θα πληρώσουν φέτος 594.000€ ή 49.500€ το μήνα για να χαίρονται 502 στρέμματα δάσους, ένα μοναδικό φιλέτο δηλαδή που στερούνται οι κάτοικοι αυτής της πόλης, χωρίς κάποιο όφελος. Επιπλέον μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος κρατάει παράνομα στο Γκολφ (14 στην αρχή του χρόνου και 9 σήμερα) εργαζόμενους που μετατάχθηκαν στο Δήμο, κατ’ εφαρμογή της μελέτης βιωσιμότητας του Γκολφ, επιβαρύνοντας έτσι επιπλέον το ταμείο του Δήμου. Όσο για το λεγόμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα που φορτώνει όλο το κόστος της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και πάλι στο Δήμο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Δραματική είναι η κατάστασή της, άλλωστε ως ΔΕΑΠ έχει ένα παρελθόν με πολλά ερωτηματικά διαχείρισης που πρέπει να διερευνηθούν (δεσμεύτηκε γι’ αυτό ο κ. Δήμαρχος). Μετατράπηκε σε κοινωφελή με μια μελέτη βιωσιμότητας του 2008 και δεδομένα του 2007. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η επιχείρηση μπορεί να έχει έως 40 άτομα προσωπικό (έχει ελάχιστα σήμερα) και η χρηματοδότηση του Δήμου θα είναι 215.000€ για το 2011 και 225.000€ για το 2012. Αντ’ αυτών η Δημοτική Αρχή παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα διετές Πρόγραμμα Δράσης –συρραφή δράσεων που άλλες προβλέπονται στο τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και άλλες επικαλύπτονται από το νέο Νομικό Πρόσωπο – κόστους 2.820.000€ από τα οποία τα 1.854.000€ θα προέρχονται από το ταμείο του Δήμου (672.000€ το 2011 και 1.182.000€ το 2012). Όσο για τα υπόλοιπα έσοδα των 966.000€ είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν, αφού η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (βοήθεια στο σπίτι κλπ) είναι μειωμένη και μόνο για το 2011, ενώ τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση δεν έχουν δρομολογηθεί. Πως λοιπόν χωρίς προσωπικό και δυνατότητες, θα πραγματοποιήσει το Διετές Πρόγραμμα; Την απάντηση δίνουν τα γεγονότα. Ήδη η δράση «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά 6 – 12 ετών σε σχολεία» πραγματοποιείται, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το Δήμο.
Με όλα τα παραπάνω, όσο καλοπροαίρετα να θέλει κανείς να δει τα πράγματα, είναι προφανές ότι δεν έχουν δρομολογηθεί αλλαγές και η νέα Δημοτική Αρχή φαίνεται απροετοίμαστη αλλά και ανήμπορη να επωμιστεί την ανασυγκρότηση και την αναπτυξιακή πορεία που έχει ανάγκη ο Δήμος μας.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου