"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα, αυτά της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, προτείνει στο κοινό πόρισμά της η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων μιας καθώς για το αδίκημα της δωροδοκίας «η τελευταία πράξη τελέστηκε το Σεπτέμβριο του 2007», ενώ για το αδίκημα τις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η τελευταία πράξη τελέστηκε κατά τη διάρκεια του 2010.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και μέλος της προανακριτικής επιτροπής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  δηλώνει:
'Τελειώσαμε το έργο μας ως προανακριτική για τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Πλήθος τα στοιχεία της μίζας, ισχυρή διάψευση όλων όσων ήθελαν να είναι κι αυτή μία διαδικασία κουκουλώματος. Μακάρι να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα. Τότε ίσως ο κόσμος δεν θα έβριζε όλους τους πολιτικούς ως κλέφτες.'


Κοινό πόρισμα για την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου στο δικαστικό Συμβούλιο καταθέτει σε λίγο στον Πρόεδρο της Βουλής η προανακριτική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων. Η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία συμφωνούν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι για παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Διάτρητο και παντελώς αστήρικτο χαρακτηρίζει το πόρισμα  Άκης Τσοχατζόπουλος.

όλο το ρεπορτάζ

Την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα, αυτά της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, προτείνει στο κοινό πόρισμά της η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ειδικότερα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας αφορά την περίοδο από 1/11/1999 μέχρι 27/9/2010 διάστημα κατα το οποίο ο κος Τσοχατζόπυλος έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων ή όποιο μεγαλύτερο ποσό τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά οφελήματα. Για το δεύτερο αδίκημα προτείνεται η δίωξη του για φυσική αυτουργία σε μία πράξη και ηθική αυτουργία στις άλλες επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ' εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για τη νομομοποιηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την περίοδο απο 17/11/1999 μέχρι 16/4/2010.
Η επιτροπή προτείνει επίσης τη διαβίβαση του πορίσματος στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ασκηθούν αγωγές για επιδίκαση αποζημίωσης τόσο από τη γερμανική εταιρία Φέροσταλ όσο και τον κο Τσοχατζόπουλο, αλλά και να ληφθεί κάθε ασφαλιστικό μέτρο όπως κατάσχεση κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων ώστε να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του δημοσίου.
Σχολιάζοντας την πρόταση περί δήμευσης της περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου ο βουλευτής της Ν.Δ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συμμετείχε στην Επιτροπή δήλωσε πως «είναι μια πρόταση που απαντά στο αίτημα των καιρών».

Τσοχατζόπουλος: "Διάτρητο και αστήριχτο το πόρισμα"


Διάτρητο και παντελώς αστήρικτο χαρακτηρίζει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για προειλημμένες αποφάσεις, αλλά και για παρασκηνιακές συμφωνίες εκτός της επιτροπής.
"Με αυθαίρετες κατασκευές που δεν αντέχουν ούτε στην κοινή λογική, αστήρικτους ισχυρισμούς και φαιδρότητες νομίζουν ότι θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση", αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ καταλήγοντας δηλώνει πως το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι θέσεις των κομμάτων

Η παραπομπή γίνεται με τη σύφωνη γνώμη όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στην επιτροπή. Θα περιληφθούν ωστόσο και τρεις αστερίσκοι που είναι η πρόταση της ΝΔ για παραπομπή του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της κατασκοπείας, του ΚΚΕ για απιστία και του ΣΥΡΙΖΑ για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία.ο πορισμα

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί και για τα δύο αδικήματα που αναφέρονται στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, της παθητικής δωροδοκίας, δηλαδή και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μάλιστα, προτείνει τη διεύρυνση του κατηγορητήριου προσθέτοντας το αδίκημα της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας».
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων μιας καθώς για το αδίκημα της δωροδοκίας «η τελευταία πράξη τελέστηκε το Σεπτέμβριο του 2007», ενώ για το αδίκημα τις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η τελευταία πράξη τελέστηκε κατά τη διάρκεια του 2010.
Το ΚΚΕ, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, πέρα από τα συγκεκριμένα αδικήματα θεωρεί ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις για διερεύνηση και του αδικήματος της απιστίας σε σχέση με το περιεχόμενο και την εφαρμογή της αρχικής σύμβασης. Το ΚΚΕ, θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα παρόλο που συντάσσεται με τα συμπεράσματα των υπολοίπων.
Την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου και για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αριστεράς συμφωνεί μάλιστα με όλα τα προηγούμενα αδικήματα εκτός από εκείνο της κατασκοπείας («παραβίασης μυστικών της πολιτείας»).
«Και μη χειρότερα», ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ στην πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού.
Ο ΛΑΟΣ, ο οποίος δεν μετείχε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής, θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός ρίχνεται στην πυρά, και με ανακοίνωσή του παραπέμπει στο παρελθόν, και στην διεκδίκηση της πρωθυπουργίας από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία είναι και η αρμόδια για να αποφανθεί για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξη τότε το πόρισμα θα διαβιβαστεί στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί τελικά για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού είτε στην τακτική δικαιοσύνη ή σε Ειδικό δικαστήριο.
Πηγές: ΝΕΤ FM
Ρεπορτάζ: Π.Σταματούκος, Ν. Τσιμπίδας, Χ. Ρουμελιώτη
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου