"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ.Κορτζίδη ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Σχετικά με όσα λέγονται για τη δημιουργία κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

1. Στο αεροδρόμιο ήδη λειτουργούν δύο κρατητήρια αλλοδαπών. Το ένα εδώ και 9 χρόνια εκεί που είναι και το αστυνομικό τμήμα Ελληνικού και το άλλο εδώ και 15 χρόνια σε κτίριο της πρώην αμερικάνικης βάσης. Με βάση τα όσα μέχρι τώρα έχει δηλώσει το υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός – που μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του δήμου μας www.elliniko-argyroupoli.gr – αυτά παραμένουν και δεν γίνεται κάτι άλλο. Δηλαδή, δεν πρόκειται να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη υπάρχει.

2. Αν όμως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όπως άλλωστε το συνηθίζει, και επιχειρήσει να κάνει κάτι άλλο, τότε θα αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, όπως ήδη το έχουμε δηλώσει δημόσια και θα πούμε ένα δυνατό όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αγωνιστικά αυτό που θεωρούμε δίκαιο.
Θα αντιδράσουμε όχι από φόβο ή πολύ περισσότερο από μίσος προς τους μετανάστες, αλλά γιατί δεν θέλουμε να μετατρέπεται κανένα μέρος της πατρίδας μας σε αποθήκη ανθρώπινων υπάρξεων.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Ένας άνθρωπος που μπήκε στη χώρα μας λαθραία για να βρει μια καλύτερη τύχη, μπορεί να είναι αύριο ο γείτονας μας, όπως υπάρχουν ήδη χιλιάδες οικογένειες μεταναστών που ζουν χρόνια τώρα στην πόλη μας, προσέχουν τα παιδιά μας, νοικιάζουν τα σπίτια μας, φροντίζουν τους γέροντες γονείς μας, έχουν ενταχθεί στην κοινωνία μας.

Βεβαίως ανάμεσα στο πλήθος των μεταναστών υπάρχουν και εγκληματικά στοιχεία.
Κανείς άνθρωπος όμως δεν γεννιέται καλός ή κακός και εμείς πρέπει να βοηθούμε να έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ευκαιρίες να αναδείξουν τα καλά στοιχεία που έχουν μέσα τους και όχι τα κακά.

Γι αυτό πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση δύο πράγματα:

1. Να επιτρέπει στους μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας, να φύγουν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν, αντί να κρατούνται υποχρεωτικά εδώ. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα διότι δεν μπορούν να φύγουν. Αλλά κι όταν φεύγουν κρυφά, τους ξαναφέρνουν στην Ελλάδα βάσει της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.

2. Όσοι επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας να έχουν τα βασικά δικαιώματα που πρέπει να έχει μια ανθρώπινη ύπαρξη σε όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεται, είτε έχει χαρτιά είτε δεν έχει, ό,τι χρώμα και αν έχει το δέρμα του, σε όποια θρησκεία και αν πιστεύει. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από ένα μωρό τα χαρτιά του προκειμένου να του δώσουμε ένα ποτήρι γάλα;

Στην καρδιά μας πρέπει να υπάρχει αγάπη για κάθε άνθρωπο. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και την κοινωνία, αν μας κυριαρχεί το μίσος και ο φόβος για τον άλλο.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν δεν αγωνιστούμε ενάντια σε αυτούς που πραγματικά έχουν την ευθύνη για την εξαθλίωση της ζωής μας και στρεφόμαστε ενάντια στους ξένους, σε λίγο θα είμαστε και εμείς οι ίδιοι μετανάστες χωρίς δικαιώματα στην ίδια μας τη χώρα.

Ας σκεφτούμε επίσης ότι δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε στην εκκλησία και να κάνουμε μεγάλους σταυρούς και στην πράξη, στην καθημερινή ζωή μας να κυριαρχούμαστε από μίσος για άλλους ανθρώπους.

Τέλος, ας βοηθήσουμε τους δημόσιους παράγοντες της πόλης μας που για διάφορους λόγους υψώνουν φωνές ξενοφοβίας, να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο.

Οι πόλεις μας, και η Αργυρούπολη και το Ελληνικό, δημιουργήθηκαν από κατατρεγμένους πρόσφυγες και νομίζουμε ότι δεν είναι καθόλου τιμητικό να οργανώνουμε συγκεντρώσεις, για να φωνάξουμε «έξω οι ξένοι από την πόλη μας».
Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Χρήστος Κορτζίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου