"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ : Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Ιουνίου, μας βρίσκει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η οποία σαφώς επηρεάζει αρνητικά, δεδομένου ότι περικόπτονται δραματικά οι δαπάνες για την προστασία του ή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα προγράμματα για τον ίδιο σκοπό. Αν θέλαμε να κάνουμε μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, σίγουρα έχουμε να σημειώσουμε θετικές εξελίξεις, δυστυχώς όμως κυριάρχησαν οι αρνητικές. 

Στα θετικά θα καταγράψουμε: Τις μεγάλες κινητοποιήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και τη συστηματική – αποτελεσματική δράση των Οικολογικών Οργανώσεων. Τις προσπάθειες για την χρήση του ποδηλάτου στις μετακινήσεις με ξεχωριστές τις βραδινές εβδομαδιαίες βόλτες στην Αθήνα. Το συμβολικό κλείσιμο λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα. Την απαγόρευση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εισαγωγών παράνομης ξυλείας. Την ανοιχτή επιστολή χωρών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που ζητούν μείωση των εκπομπών αερίων κατά 30% έως το 2020 από 20% που είναι τώρα ο στόχος. Την ακόμα μεγαλύτερη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας με τη λειτουργία νέων Αιολικών και Φωτοβολταικών Πάρκων, τη σημαντική πρόοδο στην ηλεκτροκίνηση αυτοκινήτων, την ακόμη μεγαλύτερη χρήση του φυσικού αερίου κ.α.
Στα αρνητικά θα καταγράψουμε: Το πυρηνικό ατύχημα, μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στην Ιαπωνία και την διαρροή ραδιενέργειας σ΄ όλο τον πλανήτη. Τις μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν σε πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, εκατομμύρια εκτάρια δασών αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη αποψίλωση στα δάση του Αμαζονίου. Τη συνέχιση εξορύξεων πετρελαίου σε μεγάλα βάθη, παρά την δεύτερη μεγαλύτερη διαρροή όλων των εποχών που σημειώθηκε πέρσι στον κόλπο του Μεξικού. Τις συχνές απορροές τοξικών αποβλήτων σε ποτάμια, όπως για παράδειγμα στην Ουκρανία από μονάδα αλουμίνας και στην Ελλάδα με το εξασθενισμένο χρώμιο στον Ασωπό ποταμό. Την καθυστέρηση πολλών χωρών να λάβουν μέτρα διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως η χώρα μας, όπου ακόμα το 81% πάει στις γνωστές χωματερές, μόνο το 17% ανακυκλώνεται και μόλις το 2% κομποστοποιείται. Την ατολμία της παγκόσμιας κοινότητας να λάβει δραστικά μέτρα για την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.


Στην πόλη μας, όλοι οι βασικοί παράμετροι που συνθέτουν το περιβάλλον της σε μεγάλο βαθμό παρέμειναν στάσιμοι ή και επιδεινώθηκαν, όπως:
·       Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού η πολυπόθητη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υποτάχθηκε από την κυβέρνηση στη λεγόμενη «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» για την κάλυψη των ελλειμμάτων και το γνωστό μνημόνιο.
·       Στο θέμα της παραχώρησης της παραλίας στο Δήμο και την διαμόρφωσή της δεν είχαμε καμία εξέλιξη, ούτε και στο θέμα του ποδηλατόδρομου, ενώ τα μαγαζιά που θα απομακρύνονταν μέχρι το Μάη του 2009 παραμένουν ακόμα.
·       Στο βουνό μας, που κατακάηκε πρόπερσι, πέρα από τις δενδροφυτεύσεις του 2010, δεν είχαμε άλλα βήματα. Οι δασικοί χάρτες δεν αναρτήθηκαν ακόμα, το Δασαρχείο Υμηττού δεν λειτουργεί, μπήκαμε ήδη στην αντιπυρική περίοδο και δεν έχουν ληφθεί μέτρα πυροπροστασίας, ενώ συνεχίζονται οι αυθαίρετες πράξεις.
·       Στον τομέα των κοινόχρηστων χώρων τη χρονιά που πέρασε ούτε αποζημιώθηκε κάποιος από τους χαρακτηρισμένους, ούτε διαμορφώθηκε κάποιος απ’ αυτούς που έχουν ήδη αγοραστεί.
·       Στον τομέα της καθαριότητας, ενώ βελτιώθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός επι δημαρχίας Θεοδωρόπουλου, εντούτοις, στην ανακύκλωση λειτουργεί το ίδιο σύστημα των μπλε κάδων που, ενώ αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους, δεν αποδίδει.
Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ συνέχισαν τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλων και τις 365 ημέρες του χρόνου. Ξεχωρίζουμε από τη δράση τους:
·       Τη μάχη για να σωθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στην περιοχή Καρβελά.
·       Τις συνεχείς παρεμβάσεις για να αποδοθεί η παραλία στο Δήμο, να προστατευθεί το βουνό μας και να λειτουργήσει το Δασαρχείο Υμηττού.
·       Τη συμμετοχή στις δενδροφυτεύσεις, αλλά και τις πρωτοβουλίες καθαριότητας, τόσο του βουνού όσο και της παραλίας.
·       Τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το πρώην αεροδρόμιο και για να μετατραπεί όλος ο χώρος σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, αλλά και πολιτιστικών – αθλητικών χρήσεων.
·       Τη μεγάλη εκδήλωση – παρουσίαση για το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι, όπου αναδείχθηκαν, σε επιστημονική βάση, όλα τα περιβαλλοντικά θέματα της πόλης.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα δυναμώσουμε τη δουλειά μας και θα πυκνώσουμε τις ενέργειές μας και την επόμενη χρονιά που ξεκινάει συμβολικά την ημέρα του περιβάλλοντος 5/6/11 και ολοκληρώνεται στις 5/6/12. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας, το σπίτι όλης της ανθρωπότητας, για αυτό όλοι μαζί πρέπει να πορευτούμε. Εχθρός μας είναι όποιος το καταστρέφει, είτε εταιρείες, είτε κυβερνήσεις είναι αυτές. Φίλοι και σύμμαχοί μας είναι όσοι αγωνίζονται για την προστασία του. Στο όλο και πιο μαζικό Πανελλαδικό και Παγκόσμιο κίνημα συμμετέχουμε και μεις, βάζοντας το μικρό μας λιθαράκι.
                                               



Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                                         
Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου