"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Σχέδιο Ασεμπίγιο για το Ελληνικό: 72% πράσινο, τεράστιο συνεδριακό κέντρο, κυβερνητικά κτίρια, 6.500 κατοικίες κλπ

Από το in.gr. Την μετατροπή του 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε πράσινο αλλά με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, πανεπιστημιακών χώρων, γραφείων επιχειρήσεων, κατοικιών και τη μεταφορά κάποιων κυβερνητικών κτιρίων στο σύμπλεγμα προβλέπει η πρόταση του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο για την αξιοποίηση των εκτάσεων την οποία παρουσίασε χθες.

Η τελική κυβερνητική πρόταση για την αξιοποίηση του Ελληνικού θα διαμορφωθεί με βάση την πρόταση Ασεμπίγιο και όσες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης ανέφερε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα ακολουθήσει πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος από επενδυτές. Δήλωσε αισιόδοξος ότι μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών θα περιλαμβάνεται το Κατάρ, που έχει ήδη δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του.
Η πρόταση Ασεμπίγιο, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, προβλέπει τη μετατροπή του 72% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε πράσινο ενώ περίπου το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι το δομημένο τμήμα.
Στα βασικά στοιχεία της πρότασης Ασεμπίγιο προβλέπεται πως η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι τουλάχιστον 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και όχι πάνω από 3 εκατ. τμ.
Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό η παραλιακή λεωφόρος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων.
Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους.
Το σύμπλεγμα θα προσφέρεται επίσης για οικιστική χρήση με κατασκευή 6200-6500 σπιτιών, που θα στεγάσουν 15.000 κατοίκους. Προβλέπεται επίσης η μεταφορά του 2 – 3% των κυβερνητικών υπηρεσιών που βρίσκονται τώρα στο κέντρο της Αθήνας.
Στην έκταση προτείνεται η κατασκευή συνεδριακού κέντρου μεγάλου βεληνεκούς, χωρητικότητας δεκάδων χιλιάδων ατόμων. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας ανέφερε πως υπάρχουν μόνο δύο τέτοια στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη και στη Βιέννη.
Επιπλέον, στην πρόταση περιλαμβάνεται εμπορικό κέντρο, πανεπιστήμιο και κέντρο έρευνας, «media park», καλλιτεχνικό κέντρο, μουσείο, ξενοδοχείο και γραφεία επιχειρήσεων.
Στόχος των προτάσεων, ανέφερε ο Ασεμπίγιο, είναι το Ελληνικό να γίνει «διεθνές οικονομικό κέντρο -τέτοιο κέντρο στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να γίνει στο Τελ Αβίβ ή στο Λίβανο αλλά το Ελληνικό συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που δεν έχουν οι πόλεις αυτές».
Η πρόταση του κ. Ασεμπίγιο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια ενώ προβλέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολλές από τις ταράτσες των κτιρίων, ενώ προβλέπεται και κατασκευή θερμοκηπίου.

http://www.zoomnews.gr/%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-72-%CF%80%CF%81%CE%AC/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου