"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Δίαιτα Ντουκάν: Η νέα μόδα στο αδυνάτισμα

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο η Κάρολ Μίντλετον δήλωνε ότι κάνει την δίαιτα Dukan και έχει χάσει δύο κιλά σε τέσσερις μέρες, ο αρραβώνας της κόρης της Κέιτ με τον πρίγκιπα Ουϊλιαμ δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί. Η δήλωσή της όμως έκανε τις βρετανικές ταμπλόιντ να αρχίσουν να υποψιάζονται ότι επίκειται βασιλικός γάμος – και την συγκεκριμένη δίαιτα να γίνεται best-seller στη Βρετανία.

Το «Dukan Diet» είναι το βιβλίο αδυνατίσματος με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.Όταν ο επινοητής της δίαιτας δρ Πιέρ Ντουκάν – ο γάλλος νευρολόγος που εγκατέλειψε την νευρολογία για την διαιτολογία – ρωτήθηκε που αποδίδει την επιτυχία της δίαιτας του στη Γηραιά Αλβιώνα, απάντησε πως δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες: το ότι αποδίδει και η Κάρολ Μίντλετον.
Η δίαιτα Dukan δεν είναι καινούργια. Στη Γαλλία υπάρχει από το 2000 και 1,5 εκατομμύριο Γαλλίδες «πίνουν νερό» στο όνομά της. Την παγκόσμια καταξίωση, όμως, την αποκτά τώρα – χάρη πρωτίστως στην κυρία Μίντλετον, και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους θιασώτες της όπως το τοπ μόντελ Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.
Οι απανταχού διαιτολόγοι, όμως, προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεϊνες μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κακοσμία του στόματος, η μειωμένη ενεργητικότητα και η δυσκοιλιότητα, ενώ ακόμα σοβαρότερο θεωρούν το γεγονός ότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C που μπορεί να οδηγήσουν σε «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό».
Ο δρ Ντουκάν ωστόσο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής, πως όποιος την κάνει αδυνατίζει και ότι το 40% δεν ξαναπαχαίνουν επειδή τηρούν κατά γράμμα – και εφ’ όρου ζωής – το τέταρτο και τελευταίο στάδιο: αυτό της συντήρησης.
Γρήγορο αδυνάτισμα
Το μεγάλο δέλεαρ της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η υπόσχεση για ταχεία απώλεια βάρους, δίχως περιορισμούς στις ποσότητες που θα φάει κανείς. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Σε τέσσερα στάδια:
1. Το πρώτο είναι η «ολομέτωπη επίθεση» κατά την οποία πρέπει να τρώει μόνο πρωτεϊνες. Με άλλα λόγια, επιτρέπονται μόνο κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά, για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1 έως 10 ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλει να χάσει.
Αυτό το πρώτο στάδιο είναι τέτοιο σοκ για τον οργανισμό, ώστε πολλοί βλέπουν τη ζυγαριά τους να δείχνει έως 3,5 κιλά λιγότερα μέσα σε 5 μόλις μέρες.
Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει – σύμφωνα με τον επινοητή της – τους ιστούς από το περιττό νερό, αμβλύνει το αίσθημα της πείνας (όταν τρώμε μόνο πρωτεϊνες, λέει ο δρ Ντουκάν, ο οργανισμός παράγει κετονικά κύτταρα που αποτελούν πανίσχυρους καταστολείς της όρεξης) και ταυτοχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.
2. Στο δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με μέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται οι πρωτεϊνες μαζί με ατέλειωτες ποσότητες σαλάτας και λαχανικών.
Τις μέρες αυτές, μπορεί κανείς να αρχίσει ένα γεύμα με σαλάτα ή σούπα και στη συνέχεια να φάει κρέας ή ψάρι συνοδευμένο με γευστικά, αρωματικά λαχανικά.
Σε αυτό το στάδιο, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, αλλά θεωρητικώς νιώθει κανείς υγιής και ευτυχισμένος. Επειδή, εξάλλου, δεν τίθεται περιορισμός στις ποσότητες των πρωτεϊνών και των λαχανικών, νιώθει κανείς χορτάτος.
3. Μόλις φτάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος, οι τροφικές επιλογές του αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς εισέρχεται στο τρίτο στάδιο – σε αυτό της σταθεροποίησης, κατά το οποίο εισάγονται προοδευτικά φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά) στη διατροφή.
Στο στάδιο αυτό, όποιος κάνει δίαιτα ενθαρρύνεται να απολαμβάνει δύο πλούσια, δίχως περιορισμούς, «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα πάντα – από αλκοόλ και σοκολάτα έως βούτυρο και ψωμιά. Αυτή δεν είναι μια… κραιπάλη, αλλά κανονική σύσταση, που αποτελεί σημαντικό τμήμα της αποδοχής του δρος Ντουκάν ότι το φαγητό πρέπει να είναι απόλυαση, εάν θέλουμε να μείνουμε αδύνατοι για πάντα.
Είναι προφανές ότι στο στάδιο αυτό δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα αδυνατίσει, ούτε όμως πρόκειται να παχύνει. Και αυτό, διότι το στάδιο της σταθεροποίησης σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό – και ως στόχο του είναι να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του μέγεθος.
Ο δρ Ντουκάν υποστηρίζει πως για κάθε 0,5 κιλό που έχει χάσει ο οργανισμός στα προηγούμενα στάδια, απαιτούνται 5 μέρες στο στάδιο της σταθεροποίησης, για να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί και να δεχτεί εφ’ όρου ζωής το νέο βάρος.
4. Όταν «σταθεροποιηθούν» όλα τα χαμένα κιλά, αρχίζει το τελευταίο στάδιο της δίαιτας: η συντήρηση. Κατ’ αυτήν, μπορεί κανείς να τρώει και να πίνει ό,τι θέλει, δίχως ενοχές, αρκεί να τηρεί τον τελευταίο κανόνα της δίαιτας: μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να τρώει μόνο πρωτεϊνες (κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Πόσο διαρκεί αυτό το στάδιο; Εφ’ όρου ζωής.
Οι θιασώτες της εν λόγω δίαιτας αυξάνονται διαρκώς και οι αφηγήσεις μέσα από τα blogsτους αποτελούν τις ζωντανές μαρτυρίες της επιτυχίας. Ωστόσο, το πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει – και ο δρ Ντουκάν λέει πως αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα πρώτα δύο στάδια, που είναι και πολύ περιορισμένες οι τροφικές επιλογές και πολύς κόσμος κάνει ένα λάθος: τρώει καθημερινά τα ίδια και τα ίδια, και η μονοτονία αυτή αποτελεί εγγύηση αποτυχίας.
Αυτό τον σκόπελο υπερβαίνουν τα βιβλία με συνταγές μαγειρικής, που επίσης έχει επινοήσει ο ευρηματικός δρ Ντουκάν. Η φιλοσοφία του είναι απλή: πως μπορεί να βαρεθεί κανείς μια πρωτεϊνική «επίθεση», όταν μπορεί να τσιμπολογήσει λίγα μάφιν από πίτουρο βρώμης ή ένα «τσήζκεϊκ Ντουκάν»;
Πριν από 35 χρόνια…
Ο δρ Ντουκάν λέει ότι του ήρθε η ιδέα μιας δίαιτας με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεϊνες από έναν φίλο του, ο οποίος τον ικέτευε να του δώσει μερικές διατροφικές συμβουλές, λέγοντάς του ότι θα κάνει τα πάντα – εκτός από το να κόψει το κρέας.
«Του είπα να τρώει επί 5 μέρες μόνο κρέας, ψάρι και κάποια γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών», αφηγείται. «Την έκτη μέρα ήρθε προβληματισμένος στο ιατρείο μου και μου ζήτησε να ζυγιστεί, γιατί η ζυγαριά του είχε χαλάσει και έδειχνε πως είχε χάσει 5 κιλά».
Η ζυγαριά του άντρα αυτού δεν είχε κανένα πρόβλημα – όντως είχε χάσει 5 κιλά. Εκείνος συνέχισε τη δίατα για άλλες 5 μέρες και έχασε 3 ακόμα κιλά.
Ο δρ Ντουκάν λέει πως τον εξέπληξε τόσο πολύ η επίδραση που είχε αυτό που επινόησε στο βάρος του φίλου του, ώστε άλλαξε ειδικότητα – από τη νευρολογία μεταπήδησε στην διατροφολογία – και πέρασε τα επόμενα… 35 χρόνια μελετώντας και τελειοποιώντας τα διάφορα «συστατικά» της δίαιτάς του.
«Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποίησα ότι το μέτρημα των θερμίδων δεν αποδίδει – ο εγκέφαλος όποιου κάνει δίαιτα δεν έχει μάθει να μετράει θερμίδες», εξηγεί. «Ναι, όποιος πραγματικά θέλει να αδυνατίσει θα τα καφέρει όποια δίαιτα κι αν κάνει, αλλά όλοι ή σχεδόν όλοι κάποια στιγμή ξαναπαχαίνουν».
Ο δρ Ντουκάν λέει πως ως γιατρός αρνείται να πιστέψει πως το ατέλειωτο λίπος στην διατροφή μπορεί να είναι υγιές – πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν περιοριστεί, μακροπρόθεσμα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με την φημισμένη δίαιτα Άτκινς που επίσης είναι πρωτεϊνική αλλά συνιστά καθημερινά κάθε είδους πρωτεϊνη (ακόμα και το μπέικον), η δική του δίαιτα δίνει έμφαση στην πηγή του λίπους που θα καταναλώσει κανείς. «Τα ψάρια περιέχουν λίπος, αλλά αυτό είναι υγιεινό», τονίζει, «ενώ τα κορεσμένα λιπαρά περιορίζονται με την επιλογή άπαχων κρεάτων και άπαχων ή λίγων λιπαρών γαλακτοκομικών».
Γιατί, όμως, επέλεξε τις πρωτεϊνες; Ανά γραμμάριο – εξηγεί – περιέχουν λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα λίπη και οι περισσότεροι υδατάνθρακες, ενώ έχουν τόσο πολύπλοκη δομή, ώστε ο οργανισμός καταναλώνει πολλές θερμίδες για να τις επεξεργαστεί και να τις πέψει. Έτσι, η απώλεια βάρους είναι αναπόφευκτη και πολύ γρήγορη.
Για τον δρα Ντουκάν, πάντως, το τελευταίο στάδιο της δίαιτας, αυτό της συντήρησης, είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα στο πρόγραμμά του. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η δουλειά τους τελείωσε όταν αδυνατίσει ο ασθενής τους, αλλά όταν τα κιλά του αναπόφευκτα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται, υπάρχει θέμα», λέει. «Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να συστήσω σε κανέναν να κάνει δίαιτα για μια ζωή – είναι πολλές οι απολαύσεις που θα στερηθεί, αν μονίμως προσέχει τι τρώει».
Γι’ αυτό το λόγο, ο δρ Ντουκάν δεν εκλαμβάνει καν ως δίαιτα το στάδιο της συντήρησης του νέου σωματικού βάρους. Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεϊνες κάθε Πέμπτη.
«Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεϊνες, μπορεί να χάσει έως 1 κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση που οφείλεται στο ότι έφαγε πολύ κάποιες άλλες μέρες», εξηγεί.
Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε τη μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει.
Τα μυστικά συστατικά: Βρώμη και νερό
Καθ’ όλη τη διαρκεία της δίαιτας, πρέπει να πίνει κανείς άφθονο νερό – 1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα – και να τρώει έναν υδατάνθρακα: μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα.

http://medicalnews.gr/2011/05/%ce%b4%ce%af%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%ac%ce%bd-%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%cf%8c%ce%b4%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%cf%84%ce%b9%cf%83/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου