"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ : ΔΕΝ ΔΕΙΛΙΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε : «Εμείς δεν δειλιάζουμε μπροστά στις προκλήσεις και δεχόμαστε να αναλάβουμε το ρίσκο επίτευξης δύσκολων στόχων και υλοποίησης μεγαλεπήβολων οραμάτων. Δεν μένουμε όμως στην παρελθοντολογία. Συνεχίζουμε το έργο μας. Έτσι μάθαμε. Έτσισυνηθίσαμε. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».


Διαθέσιμα Ποιοτικά και Ποσοτικά Στοιχεία για τα Τεχνικά Έργα που έχουν εκτελεστεί στην Περιφέρεια Αττικής

 
 
Περιφερειάρχης Αττικής,Γιάννης Σγουρός:
  • Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 963 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,12 δις Ευρώ για την Αττική
  • Η Περιφέρεια από δικούς της πόρους ήρθε να καλύψει για άλλη μια φορά το κενό της κεντρικής διοίκησης
  • Εμείς δεν δειλιάζουμε μπροστά στις προκλήσεις και δεχόμαστε να αναλάβουμε το ρίσκο επίτευξης δύσκολων στόχων
  • Συνεχίζουμε το έργο μας. Έτσι μάθαμε. Έτσι συνηθίσαμε. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε


Σε συνέχεια του πρόσφατου Δελτίου Τύπου μας(07.10.2013 - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ) παραθέτουμε ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία γιατα έργα αυτά. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η ΠεριφέρειαΑττικής, με την τωρινή αλλά και την προηγούμενη μορφή της, έχει υλοποιήσει 963 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,12 δις Ευρώ. Η χρηματοδότηση προήλθε κατά μεγάλο μέρος - και συγκεκριμένα 398,7 εκατομμύρια Ευρώ - από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και των Νομαρχιών, πουσυμπλήρωσαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ηχρηματοδότηση του οποίου ανήλθε συνολικά στα 510,9 εκατομμύρια Ευρώ και που απορροφήθηκε με ταχύτατεςδιαδικασίες και σε πείσμα των καιρών, των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας.
Πάνωαπό όλα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Περιφέρεια από δικούς της πόρους ήρθε νακαλύψει για άλλη μια φορά το κενό της κεντρικής διοίκησης. Μόνο 76,9 εκ. προήλθαν από τοΠρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 136,5 εκ. από πόρους τρίτων.
Ουσιαστικά, υλοποιήθηκε ένα εξαιρετικά φιλόδοξοπρόγραμμα δράσεων με σκοπό πάνω και πρώτα από όλα, τη βελτίωση της ποιότηταςζωής των πολιτών της Αττικής και τη δημιουργία υποδομών.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποδεικνύεται και από ταστοιχεία, έγινε προσπάθεια να δοθεί βάρος ανάλογο προς την έκταση, τον πληθυσμόκαι τις ανάγκες κάθε τομέα – ενότητα της Περιφέρειας. Σημαντική είναι ηπαρατήρηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των 40 έργων που πραγματοποιήθηκαν από τοΠΔΕ αφορούσαν στη Δυτική Αττική, μια πολύπαθη περιοχή, στην οποία δόθηκεπροτεραιότητα προκειμένου να ενισχυθεί το δίκτυο των υποδομών, οι οποίεςπαρουσίαζαν σοβαρότατες ελλείψεις.


Αναλυτικότερα, το σύνολο των έργων συνέβαλαν σημαντικάστη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τις περιοχές αρμοδιότητας τηςΠεριφέρειας, προσφέροντας λύσεις στους παρακάτω τομείς:
στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής,(σύνολο προϋπολογισμών: 336,3 εκ €). Τα έργα αυτά αποτέλεσαν και θα συνεχίσουννα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, το έτος 2011 το ποσοστόκάλυψης Δήμων που αντιμετώπιζαν προβλήματα από πλημμύρες ήταν περίπου 70% και οστόχος είναι να επιτευχθεί άμεσα σχεδόν απόλυτο ποσοστό κάλυψης (σε ό,τι αφοράτην Περιφέρεια Αττικής, αφού το πλημμυρικό πρόβλημα είναι πολυσύνθετο,πολυδαίδαλο και εμπεριέχεται σε ένα συνολικό και γενικευμένο σχεδιασμό πολλώνεμπλεκομένων φορέων).
στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών(σύνολο προϋπολογισμών: 24,3 εκ €)
Ένα κομβικό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση τηςκατασκευής παιδικών σταθμών. Μέσα  σε μίαπολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα μείζωνκαι κοινωνικά ευαίσθητο πρόβλημα. Ιδιαίτερα, σήμερα που η ελληνική οικογένειαδοκιμάζεται κάτω από δύσκολές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ύπαρξηχώρων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών της αποτελεί πρώτη καικύρια προτεραιότητα.
  στηναντιμετώπιση του προβλήματος της αποχέτευσης των υγρών αποβλήτων τηςΑττικής και της ύδρευσης περιοχών που κατ’ επανάληψη αντιμετώπιζαν σημαντικάπροβλήματα και πλήττονταν από την ύπαρξη βόθρων (σύνολο προϋπολογισμών: 145,1εκ €)
στην κατασκευή οδικών αξόνων περιφερειακήςκαι υπερτοπικής εμβέλειας, (σύνολο προϋπολογισμών: 265 εκ €). Βασικόςστόχος είναι να αντιμετωπιστεί ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, το θέμα της οδικήςασφάλειας. Η επιτυχής αντιμετώπισή του αφορά άμεσα όλους τους πολίτες τουλεκανοπεδίου της Αττικής.  Αφορά την ασφάλειάτους,  τη βελτίωση της ποιότητας ζωήςτους, τη συντόμευση του χρόνου μετακινήσεών τους, με δυο λόγια συντείνει στηβελτίωση της καθημερινότητάς τους.
σε στοχευμένες αναπλάσεις που αποσκοπούν στη περιβαλλοντική αναβάθμιση τουκέντρου της Αθήνας (σύνολο προϋπολογισμών : 144 εκ €)
Σε μια εποχή που θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίαςαναδεικνύονται σε μείζονα και η ανάγκη για την ύπαρξη χώρων πρασίνου στοπολύπαθο και «τσιμεντοποιημένο» λεκανοπέδιο Αττικής καθίσταται απολύτωςεπιτακτική, η Περιφέρεια Αττικήςχάρη στη σταθερή πολιτική της βούληση, αλλά και την αρτιότητα της τεχνογνωσίαςτων στελεχών της επιβλέπει και υλοποιεί έργα πνοής.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι δεν γίνεταιπεριορισμός στις τυπικές τεχνικές ανάπλασης και περιβαλλοντικής βελτίωσης, αλλάδοκιμάζονται καινοτόμες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες ενδέχεταινα χρησιμοποιηθούν πιλοτικά για την προστασία, αναβάθμιση και βελτίωση του τοπικούΑστικού ιστού των Δήμων με την αξιοποίηση των υπαιθρίων χώρων κάθε κατηγορίαςκαι κλίμακας σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
σε λιμενικές υποδομές, σε σημεία πουδιαπιστωμένα χρήζουν επέμβασης
 (σύνολοπροϋπολογισμών: 11,2 εκ €)
στην κατασκευή κτιριακών έργων  (σύνολο προϋπολογισμών: 137 εκ €)
Πέραν των άλλων ενισχύεται η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και γίνεται συντήρηση – εκσυγχρονισμός υφισταμένων, τόσο όσον αφορά στηνκτιριακή υποδομή τους, όσο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν, στηρίζονταςέμπρακτα τη νεολαία.
στην κατασκευή αθλητικών έργων, ένατομέα για τον οποίο δεν υπάρχει καμία κοινοτική χρηματοδότηση (σύνολοπροϋπολογισμών: 20,5 εκ €)
στην κατασκευή έργων που αποσκοπούν στηνπροαγωγή του πολιτισμού μέσω της αποκατάστασης θεάτρων, μουσείων κλπ.
 (σύνολοπροϋπολογισμών: 5,8 εκ €)
στη χρηματοδότηση μελετών, καινοτόμων στηνπλειοψηφία τους που αντιμετωπίζουν πολλά και διαφορετικής υφής θέματα
 (σύνολοπροϋπολογισμών: 23,3 εκ €)
ΟΠεριφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός δήλωσε σχετικά: «Εμείς δεν δειλιάζουμεμπροστά στις προκλήσεις και δεχόμαστε να αναλάβουμε το ρίσκο επίτευξης δύσκολωνστόχων και υλοποίησης μεγαλεπήβολων οραμάτων.Δενμένουμε όμως στην παρελθοντολογία. Συνεχίζουμε το έργο μας. Έτσι μάθαμε. Έτσισυνηθίσαμε. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου