"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

Eρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε δύο περιοχές της Ελλάδας -Ποιά είναι τα κριτήρια

Eρχεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε δύο περιοχές της Ελλάδας -Ποιά είναι τα κριτήρια
Στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προχωράει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2014. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα αποτελεί στοχευμένη κοινωνική παροχή που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, και θα απευθύνεται σε οποιονδήποτε πληροί τα κριτήρια αυτά, χωρίς αποκλεισμούς. Το πρόγραμμα θα συνδυάζει την οικονομική ενίσχυση των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού και θα συμπληρώνει το αρχικό εισόδημα των δικαιούχων ώστε αυτό να μην υπολείπεται ενός καθορισμένου ορίου.
Όπως γνωστοποίησαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στην ημερίδα που διοργανώνουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και η γενική γραμματείας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημμένο εισόδημα ξεκινάει από αρχές 2014 σε δύο περιοχές χώρας, με κονδύλια 20 εκατ. Ευρώ που θα προέρχονται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού». Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης «στόχος είναι το 2015, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να το διευρύνουμε σε όλη την Ελλάδα ως κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής» και πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους θα οριστούν το ύψος και η σχετική διαδικασία χορήγησής του.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι υπήρξε σημαντική καθυστέρηση της πολιτείας στη χορήγησε του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η άμεση εφαρμογή του είναι αδήριτη αναγκαιότητα με αναπτυξιακή διάσταση.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πάντως ότι μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς -όπως είπε- η κοινωνική πολιτική με δανεικά που στέλνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική.
«Η χώρα είχε πολλές στρεβλώσεις και αυτές έφεραν τη χώρα κοντά στην κατάρρευση, αλλά χάρη στις θυσίες πολιτών αυτό απετράπη. Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι κάτι μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» κατέληξε ο Υπουργός.
Λεπτομέρειες του προγράμματος θα παρουσιασθούν σήμερα στη Βουλή σε ημερίδα των Διαρκών Επίτροπων Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα «Στήριξη των οικονομικά αδυνάτων - ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».
Σημειώνεται πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί θεσπισμένη νομοθετημένη υποχρέωση (ν.4093/2012) και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανασχεδιασμού των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξης της κυβέρνησης για μια βιώσιμη εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης.
Το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, θα ξεκινήσει πιλοτικά την 1η Ιανουαρίου 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με συγκεκριμένα δυσμενή χαρακτηριστικά, ενώ αναμένεται η γενίκευση της εφαρμογής του μόλις ολοκληρωθεί η πιλοτική της φάση.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα και Εργασίας κ. Γ. Βρούτση θα ορισθούν οι δικαιούχοι για ένταξη στο πρόγραμμα, η βάση υπολογισμού και το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για κάθε άτομο ή οικογένεια, αλλά και οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα και καταβολής της παροχής ως διαφοράς μεταξύ του πραγματικού εισοδήματος και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) απορρίπτει την πολιτική του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος ως μη αποτελεσματική με τα εξής επιχειρήματα:
α) Ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα πάρει χρόνο και εν τω μεταξύ (βραχυχρόνια) θα έχει κόστος,
β) Ότι τέτοια προγράμματα προκαλούν διαρθρωτική ανεργία, και
γ) Ότι με την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα στο 25% η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων θα είναι δυσχερής και ατελέσφορη.

www.iefimerida.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου