"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΕΔΑΔ: Ευθύνη των εκδοτών για ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο

Δεν παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης η λογοκρισία σε προσβλητικά ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο

Δεν παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, λόγω εκδοτικών παρεμβάσεων στα προσβλητικά σχόλια ανωνύμων χρηστών, σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Πρόκειται για την υπόθεση ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Εσθονία ( Delfi AS v. Estonia), η οποία, σύμφωνα με σχετική δικαστική απόφαση, κρίθηκε ότι φέρει ευθύνη για προσβλητικά σχόλια που ανήρτησαν ανώνυμοι χρήστες, σε κάποιο άρθρο της. Οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ επικαλούμενοι προσβολή του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, ισχυρισμό που το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό.

Ειδικότερα το ΕΔΑΔ έκρινε, ότι όταν προσβλητικά ή δυσφημιστικά σχόλια που υποβάλλονται σε ειδησεογραφικό portal προέρχονται από ανώνυμους χρήστες, στοιχειοθετείται ευθύνη του εκάστοτε εκδότη ή διαχειριστή, καθώς ο θιγόμενος από το επίμαχο σχόλιο ή τη δυσφήμιση δεν μπορεί να στραφεί εναντίον κάποιου άλλου, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που η ανάρτηση γινόταν επώνυμα και ο σχολιαστής θα έφερε την ευθύνη των λεγομένων του. Η ευθύνη του εκδότη ενισχύεται, σύμφωνα με την απόφαση, από το γεγονός, ότι συχνά τέτοιου είδους αμφιλεγόμενα σχόλια γίνονται πηγή συζητήσεων και αποφέρουν στην ιστοσελίδα διαφημιστικά και εμπορικά οφέλη.

Ως εκ τούτου, το ΕΔΑΔ έκρινε [PDF] ότι η εσθονική δικαιοσύνη δεν παραβίασε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αποδίδοντας ευθύνη στην προσφεύγουσα ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και σημαντική απόφαση, καθώς, σύμφωνα με τους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απαγόρευση υποβολής ανώνυμων σχολίων στο διαδίκτυο.
Το Index on Censorship (Link wiki), οργανισμός κατά της λογοκρισίας με έδρα το Λονδίνο αναφέρει:
“Είναι δύσκολο να δούμε πώς οποιαδήποτε ιστοσελίδα θα επιτρέπει στο μέλλον τη δημοσίευση ανώνυμων σχολίων, αν η απόφαση αυτή δημιουργήσει δεδικασμένο”.
Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική και υπόκειται σε ένδικα μέσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου