Στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο η Τρόικα να επιμένει στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση για το σύνολο των επαγγελματικών μισθώσεων η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η αδιάλλακτη στάση της Τρόικα και ο ισχυρισμός ότι το ίδιο ισχύει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν ευσταθεί, αφού στην Γαλλία και Βέλγιο ισχύει η 9ετία και στην Ιταλία 6+6 χρόνια.
Αδυνατεί κανείς να ερμηνεύσει την επιμονή και τις αιτιάσεις της Τρόϊκα για υπερπροστατευτικό, ανελαστικό και δεσμευτικό πλαίσιο νόμου που εμποδίζει την αναθέρμανση της αγοράς και έχει ως αποτέλεσμα τα χιλιάδες ξενοίκιαστα ακίνητα. Πρίν το 2009 με το ίδιο νομικό πλαίσιο,με διπλάσια ενοίκια, με καταβολή "αέρα" δεν έβρισκες να νοικιάσεις μαγαζί και σήμερα με 1 στα 2 ακίνητα ξενοίκιαστα πως είναι δυνατόν να ευθύνεται το ίδιο περιοριστικό νομικό πλαίσιο. Πολύ φοβάμαι ότι η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι κάποιοι θέλουν τα ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα εδώ και τώρα και "ελεύθερα" ενοικιαστών.
Η απάντηση του επιχειρηματικού κόσμου που εκτός από ενοικιαστές είναι και ιδιοκτήτες έχει δοθεί ήδη επάνω στο τρίπτυχο: πρώτον να διατηρηθεί η 12ετία ως έχει για όλες τις υφιστάμενες εμπορικές μισθώσεις και να ισχύσει η 6ετία στις νέες, δεύτερον να αποφύγουμε τη συμφόρηση των δικαστηρίων με νέες μισθωτικές υποθέσεις που θα φέρει η πλήρης απελευθέρωση και τρίτον να ρυθμίσουμε αποτελεσματικά τις στρεβλωτικές μισθώσεις των ακινήτων που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα και κληροδοτήματα.
Η ελληνική αγορά και κοινωνία έχουν ιδιαιτερότητες, όπως η έλλειψη συμβατικής ισότητας που αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Κυρίως όμως, οι εκπρόσωποι της Τρόϊκα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές μικρές ιδιοκτησίες και επίσης πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ενα πλαίσιο νόμου δεν στερεί σε κανένα την ελεύθερη διαπραγμάτευση, αλλά αντίθετα διευκολύνει μικρο-ιδιοκτήτες και μικρό-επιχειρηματίες από περιττά έξοδα και διαδικασίες.
Τόσο το ΥΠΑΑΝ, όσο και η Τρόϊκα, θα πρέπει να σχεδιάσουν το μέλλον χωρίς να αλλοιώσουν το παρόν της επαγγελματικής στέγης. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι να αναθεωρηθεί η αλόγιστη υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο που δεν θα καταργεί, αλλά θα διορθώνει υπερβολές και θα βελτιώνει 7 κύρια σημεία, όπως ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης, «ρήτρα εξόδου», ανανέωση, εξωστική διαδικασία, αναπροσαρμογή μισθώματος, άυλη αξία και το δικαίωμα προτίμησης του συνεπούς ενοικιαστή.

Βασίλης Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΣΕΕ

www.parapolitika.gr