"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
"Η ΓΛΥΦΑΔΑ ΜΑΣ" ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ζητούν βιβλίο εσόδων- εξόδων για όσους έχουν τρεις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ζητούν βιβλίο εσόδων- εξόδων για όσους έχουν τρεις σ    Βιβλίο εσόδων και εξόδων θα πρέπει να διατηρούν όσοι κάνουν πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την απίστευτη συνέπεια θα έχει διάταξη του νέου φορολογικού νόμου, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι επενδυτές θα θεωρούνται επιτηδευματίες και κατά συνέπεια θα πρέπει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Οι διατάξεις του σχετικού νόμου 4172/2013, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, αναφέρεται πως «επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων».
Στελέχη της κεφαλαιαγοράς και έμπειροι φοροτεχνικοί προειδοποιούν στο capital.gr πως η αναφορά περί «επιχειρηματικής συναλλαγής» αφήνει παράθυρο ερμηνειών και οδηγεί στο να χαρακτηριστούν όσοι πραγματοποιούν λ.χ. τρεις πράξεις εντός εξαμήνου στο Χ.Α. επιτηδευματίες, άρα απαιτείται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος και κατά συνέπεια να φορολογηθούν με τους συντελεστές της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα κέρδη τους.
Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως επειδή ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) απαγορεύει όταν δίνει σύνταξη να εργάζεται ο συνταξιούχος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η σύνταξη του επενδυτή-συνταξιούχου που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο!
Πρόσφατα, ο ΣΜΕΧΑ έστειλε σχετική επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, στην οποία μεταξύ άλλων προτείνεται όπως υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 και να εξαιρεθούν από την έννοια της «επιχειρηματικής συναλλαγής» τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τροποποιητική παρέμβαση.
Πρόβλημα, όμως υπάρχει και με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας επί των μετοχών που αναμένεται να ισχύσει από 1/1/2014. Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο νόμο (ν. 4172/13) θεσπίστηκε -παρά την αντίδραση των φορέων της κεφαλαιαγοράς- φόρος υπεραξίας επί των χρηματοπιστωτικών μέσων (εισηγμένες ή μη μετοχές, ομόλογα, παράγωγα), με τον συντελεστή φορολόγησης της υπεραξίας να προσδιορίζεται στο 15%, ενώ προβλέφθηκε η μεταφορά τυχόν ζημιάς από συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε επόμενα έτη, επ' αόριστον.
Οι φορείς της αγοράς ζητούν ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το αλγεβρικό άθροισμα κερδών-ζημιών για συναλλαγές του επενδυτή μέσα σε ένα έτος, επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 42, δηλαδή από συναλλαγές σε μετοχές – ομόλογα – παράγωγα. Εφόσον από το σύνολο των πράξεων επί όλων των χρηματοπιστωτικών μέσων προκύπτει κέρδος, επ' αυτού υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας. Αν από το σύνολο των πράξεων προκύπτει ζημιά, τότε αυτή μεταφέρεται το επόμενο έτος, κοκ.



Πηγή: Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ζητούν βιβλίο εσόδων- εξόδων για όσους έχουν τρεις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/125066#ixzz2h7lESDRq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου